Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sreda, 8 julij 2020
Z gospodom Zidarjem sem že sklenil dogovor, segla sva si v roke, kar lahko potrdi tudi moj tedanji advokat Igor Križanec. Z Zidarjem sva se dogovorila glede vseh podrobnosti, naslednji dan pa bi morali le še podpisati pogodbo. A me naslednji dan do Zidarja niso vec spustili. Z izgovorom, da je najbolj placan igralec Olimpine Robi Englaro in da jaz ne morem dobiti vec od njega.
Gregor Židan
27. februar 2010
 NATISNI
Maribor bo v igri do zadnjega
Miran Zore

Kaj prinaša drugi del sezone? Primož Gliha ni pretiran optimist. Skrbi ga predvsem bleda HiT Gorica, prvaka pa bo po njegovem mnenju odlocil dvoboj Koper - Maribor.

Trenerji slovenskih prvoligašev opravljajo še zadnje analize in svojim nogometašem dajejo še zadnje napotke pred zacetkom drugega dela sezone v Prvi ligi. Med njimi že nekaj casa ni vec Primoža Glihe, ki je letošnjo sezono zacel na klopi umrlega, a nato ponovno rojenega prekmurskega "giganta" Mure 05. Ni trajalo dolgo, Prekmurci so zašli v financne težave, Gliha pa je zaradi tega, ker je javnosti razkril višino svoje place, ostal brez službe. Nekdanji reprezentant Slovenije se zdaj za svojo pravico bori na sodišcu, njegova prva okupacija v tem trenutku pa je pisanje diplome za pridobitev trenerske PRO licence. Gliha obdeluje temo "Nogometni talenti v Sloveniji in njihovo nepravilno usmerjanje". Hkrati pa nekdanji napadalec Olimpije, Dinama, Mure in številnih drugih, tudi tujih klubov, podrobno spremlja tudi slovensko klubsko nogometno sceno, o kateri si je ustvaril zanimivo mnenje.

"Dokler ne bo razrešeno lastništvo klubov oziroma vodilni možje klubov ne bodo odgovarjali za svoje poteze, ne moremo govoriti o resni ligi," pravi Gliha, ki sicer slovi po tem, da je trener, ki se ne pusti voditi nikomur. Njegovo kriticno, a vselej argumentirano mnenje o slovenskem klubskem nogometu je moc cutiti že v preprosti napovedi, za katero smo ga poprosili pred zacetkom drugega dela sezone v Prvi ligi. Po mnenju Glihe je Luka Koper, jesenski prvak, v najboljšem položaju za osvojitev naslova prvaka, ki pa kljub tockovni prednosti pred zasledovalci le ni tako blizu koncnemu cilju kot se morda zdi: "Koper je v najboljšem položaju. Gledal sem prijateljsko tekmo s Partizanom in moram reci, da Koprcani na igrišcu dobro stojijo. Pripeljali so tudi nekaj novih igralcev in tako razprodali igralne položaje, predvsem pa pošteno zaostrili konkurenco, kar bo vse igralce prisililo k optimalnemu zalaganju. Težava Kopra je predvsem ta, da v drugem delu sezone ne bo igral doma, temvec v Novi Gorici, zato lahko v milem smislu govorimo o krizi identitete. Pet tock naskoka pred Mariborom ni veliko, v bistvu se vse zacenja znova." Maribor je torej v Glihinih oceh v zelo dobrem položaju, iz zavetrja je namrec lahko prehiteti realno hitrejšega. Še posebej, ce imaš za seboj takšno "silo" kot jo ima v svojih navijacih Maribor: "Maribor ima moštvo in ima bazo navijacev za seboj. Za razliko od Kopra ima to silno energijo. Financne težave so povsod, ne le v Mariboru. Sploh pa, ce vse poteka tako kot mora, ce je vse na svojem mestu, potem tudi kolicina denarja, potrebna za uspeh, ni tako velika kot bi bila sicer. Maribor bo do zadnjega v igri za prvaka, v to sem preprican."
 

Nogometaši Maribora Koprcanom trenutno resda gledajo v hrbet, vendar Gliha meni, da so vsekakor sposobni osvojiti naslov. FOTO: Danijel Matijaško

Purovic, ne podcenjuj slovenske lige
Drugi del "velikega dvojcka", Olimpija, za Gliho, ki je v klubu dolga leta igral in ga na zacetku njegovega povratka v Prvo ligo tudi treniral, ostaja nepredvidljiv. Zmaji, ki se na vso moc trudijo zrasti v velik klub, kar je Olimpija nekdaj zagotovo bila, se še išcejo, zato po tistih najvišjih mestih letos še ne bodo posegali: "O Olimpiji res težko govorim. Imela je priložnost polsezono koncati visoko, toda tri kroge pred koncem sta prišla dva poraza in en remi in slika se je spremenila. Sprašujem se, zakaj se je to zgodilo. Je šlo za slabo serijo ali je problem globlji? Kakovost Olimpijine ekipe težko definiram. Kar se tice najodmevnejšega prestopa, lahko recem le to, da bo moral Purovic na igrišcu dokazati, da je vreden milijone, ki jih je zanj placal Sporting. Izkušnje, ki jih imam, mi pravijo, da tisti igralci, ki pridejo v Prvo ligo s podcenjevanjem, ne uspejo. Upam, da Purovic ni takšen." Zlata sredina s klubi kot so Nafta, Celje in Rudar ostaja precej izenacena: "Vložek je podoben, rezultat in igra tudi. Ne pricakujem pretiranih odmikov od povprecja."

Gorica, kaj za vraga pocneš?
Precej bolj Gliho zanima boj za obstanek v ligi, kajti zanj se borita kar dva njegova nekdanja kluba – potolcena HiT Gorica in optimisticna Labod Drava. Tu pa je seveda še pomlajeni Interblock, ki bo pomlad zacel z dobro tockovno zalogo, vendar forma golobradih Kockarjev v pripravljalnem obdobju ni bila najboljša. "Zaskrbljen sem predvsem nad Gorico. Zmeden sem, ne vem, kako jim je uspelo moštvo, ki sem ga zapustil, spraviti tako nizko. To je prakticno identicno moštvo. Ne, da se bo Gorica borila za obstanek, morala bi se boriti za vrh! V Novi Gorici se bodo morali pocasi zaceti spraševati, kje in ne ce delajo dolocene stvari narobe. Kdo bo izpadel v drugo ligo je nehvaležno napovedovati, Interblock je v težavah, to je dejstvo, Labod Drava pa precej zaostaja. Vseeno sem preprican, da se bo Drava dvignila. Ima dobrega trenerja, solidno moštvo, ki potrebuje le nekaj miru in financno varnost. Ce bo to zagotovljeno, Drava lahko obstane v ligi. Jaz ji to vsekakor privošcim."


Primož Gliha trenutno resda ne trenira nobenega kluba, a slovensko nogometno sceno še vedno podrobno spremlja. FOTO: Erik Kavaš

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Lev Jašin je danes poznan kot eden najboljših vratarjev vseh casov, marsikdo pa ne ve, da je bil že pokojni Rus vsestranski šport in se ni dokazal...

Eric The King
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje