Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Pri Olimpiji mi ni bilo prevec všec. To je bil bolj policijski klub, režimski klub. Nacin dela je bil politicen, vedno so bili neki zagovori, zaslišanja. To mi ni najbolj všec. Že takrat sem bil bolj "flot", že takrat sem si vse upal, vse dovolil. Tako kot danes, brez zaprek. Nic nisem po ovinkih govoril.
Branko Oblak
11. februar 2010
 NATISNI
Oražem: Tožili bomo Kocaelispor
Miran Zore (foto: SPS)

NK Domžale, nekdaj ogledalo našega klubskega nogometa, je obcutno znižal svoj proracun, vendar se po zatrjevanju  predsednika Staneta Oražma zaradi tega ne umika v ozadje.

Odkar se je Olimpija vrnila v prvo ligo in je Maribor stvari postavil na svoje mesto – postal je prvak, smo na Domžale kar malce pozabili. Klubu "iz province" s tem morda delamo majhno krivico, ne gre namrec pozabiti na to, da so prav Domžale dobro zapolnjevale vrzel, ko Olimpije ni bilo nikjer, Maribor pa je ob popolnoma zgrešeni politiki blodil nekje v slepem rovu. Nenazadnje so Domžale osvojile dva naslova državnega prvaka. Toda to je zdaj le še prijetna preteklost. Domžale dandanes niso vec vodilni prvoligaš, z za milijon evrov nižjim proracunom (zdajšnji znaša približno milijon in pol evrov) ne morejo vec privabljati najboljših nogometašev. Njihova realnost je tako boj za sredino prvenstvene lestvice.

Pevnik in Badžim sta bila napaka
Predsednik Stane Oražem od oznacbe "povprecen prvoligaš" ne beži. Za to nima razloga, pravi. "Naši cilji se v primerjavi z lansko sezono niso spremenili. Pomladili smo ekipo, znižali proracun, vendar kljub temu sanjamo o Evropi. Ne pozabimo, liga je zelo izenacena, v pokalu pa smo še vedno v igri, torej imamo argumente za visoke cilje. Klub vodimo v skladu z realnimi zmožnostmi, mislim, da je tako tudi prav," je optimisticen in hkrati realisticen Oražem. Prvi mož domžalskega prvoligaša, obkrožen z "zanesljivimi sodelavci", zaupa trenutnemu strokovnemu štabu, na celu s trenerjem Darkom Birjukovim, ki bo po neuspešnem poizkusu z Vladom Badžimom ocitno predstavljal trajno rešitev na trenerski funkciji: "Dvakrat smo poizkušali, s Pevnikom in Badžimom. Obakrat neuspešno. Nehali smo iskati. Darku (Birjukovu, op.p.) zaupamo, prvic zaradi tega, ker dobro pozna naš klub, drugic, ker je v trenerskem poklicu že dozorel in tretjic, ker  ima za seboj zanesljive sodelavce." Domžale so po odigranem prvem delu sezone na lestvici Prve lige na sedmem mestu, a za bolje uvršcenimi klubi ne zaostajajo veliko. Toda tudi pred slabše uvršcenimi klubi nimajo zajetne tockovne prednosti. "Vse je še odprto. Upam, da bomo koncali cim višje. Obstanek? Ta ne sme biti vprašljiv v nobenem trenutku," je dodal Oražem.

Domžale niso Olimpija ali Maribor
O novem, morebitnem tretjem naslovu prvaka v Domžalah v tej sezoni ne razmišljajo. Stane Oražem pravi, da je poslanstvo Domžal drugacno, predvsem produkcijsko naravnano. "Mi igralcem ne moremo ponuditi tega, kar jim lahko ponudita Olimpija ali Maribor, zato se ne slepimo. Lahko pa jim ponudimo nekaj drugega, in sicer možnost. Možnost nadaljnjega razvoja. Brez pritiskov," pravi Oražem, ki ne okleva, ko se kateremu od domžalskih fantov ponudi možnost prestopa v tujino: "Povejte mi, kdo je prodal vec igralcev v tujino? Mi smo igralcem vedno omogocali možnost izbire in na to smo ponosni. To je pravzaprav naše poslanstvo." Prodaja nogometašev je seveda povezana tudi s klubskim proracunom, ki je bil v šampionskih casih težak 2,5 milijona evrov, danes pa ne presega zneska milijon in pol evrov. Denar z naslova prodaje nogometašev, predvsem od prodaje Harisa Vuckica Newcastle Unitedu, še vedno prihaja. Domžalcani pricakujejo tudi del odškodnine za Andraža Kirma, nogometaša Wisle. Problematicen je le turški Kocaelispor, ki za Luko Žinka še ni placal dogovorjenega zneska: "S Turki smo v sporu glede prestopa Luke Žinka. Zadevo bomo predali Evropski nogometni zvezi."

Z denarjem je torej vse težje. Vse manj ga je. Sta mar za to odgovorna Olimpija in Interblock, ljubljanska prvoligaša, ki lažje pridobita sponzorje kot "majhne" Domžale? "Z Ljubljano in z njo povezanimi kompleksi se v Domžalah ne obremenjujemo. Priznam, sponzorjev je vse manj, vendar shajamo. Težko je predvsem, ker je ponudba športov tako obsežna. V Domžalah imamo na primer preko 60 športnih klubov! Predstavljajte si, koliko denarja to zahteva," je zakljucil Oražem in obljubil, da bomo v prihodnje za Domžale zagotovo veckrat slišali. Tako kot pred leti.


Stane Oražem zatrjuje, da bo prenovljeno in deloma pomlajeno domžalsko moštvo, ki ga je januarja zapustil še Luka Elsner, v dveh oziroma treh letih še bolj konkurencno.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Ceprav danes ne obstaja vec, je New York Cosmos še vedno eden najvecjih ameriških nogometnih klubov vseh casov. Klub je obratoval med leti 1971 in...

Ekskluzivno: Savo Miloševic
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje