Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Španci bi z boljšo igro lahko dosegli bistveno vec.
Bojan Prašnikar
1. junij 2010
 NATISNI
Tako blizu, a vendarle predalec
Klemen Kos (foto: SPS)

Znana je postava slovenske reprezentance, ki bo cez slaba dva tedna zaigrala v Južni Afriki. Matjaž Kek je pri "crtanju" dal prednost izkušnjam in tehnicnim potrebam.

Matjaž Kek je s crtanjem zadnjih treh igralcev cakal skoraj do zadnjega trenutka. Rok za oddajo imen 23 igralcev, ki bodo zaigrali na svetovnem prvenstvu, se namrec iztece danes ob polnoci, velika vecina selektorjev pa je imena potnikov v Južno Afriko obelodanila že v zadnjih dveh tednih.

Slovo Mirnesa Šišica, Dejana Kelharja in Darijana Matica je navkljub takšnim in drugacnim domnevam manjše presenecenje. Pricakovati je bilo namrec, da bo Kek iz obrambne vrste precrtal enega od obeh "Mariborcanov" Elvedina Džinica ali Suada Filekovica, na sredini naj bi se boj za mesto na SP odvijal med Darijanom Maticem in Andrejem Komcem, kar nekaj negotovosti pa je bilo tudi glede mladega Tima Matavža, ki navkljub izredni sezoni pri nizozemskem Groningenu še ni zaigral za clansko vrsto. Matavž je prešel skozi "rešeto" in bo ob Elvedinu Džinicu tudi edini clan triindvajseterice, ki doslej za slovensko reprezentanco še ni odigral niti ene minute.

Kek je z izborom dokazal, da izkušenejšim igralcem vendarle zaupa malce bolj. Dejan Kelhar je novinec v izbrani vrsti, saj se je na reprezentancnem seznamu prvic znašel šele pred prijateljsko tekmo z Belgijo, kljub temu pa je marsikdo pricakoval, da bo branilec belgijskega Cercle Bruggeja dobil prednost pred Elvedinom Džinicem oziroma Suadom Filekovicem. Prvi kot že receno za Slovenijo še ni zaigral, drugi pa majico z državnim grbom nazadnje nosil 1. aprila ob gostovanju na Severnem Irskem. Izbor Filekovica je bržkone tudi precej tehnicne narave – na mestu centralnega branilca Cesarju in Šulerju konkurirata še Mavric in Ilic, na desni strani bi Ilic lahko po potrebi zamenjal Brecka, vec težav pa je na levi strani, kjer Jokic nima prave zamenjave. Filekovic se dobro znajde tudi na tem igralnem mestu, zato gre morda Kekov izbor razumeti tudi v tej luci.

Odpadli Matic, Šišic in Kelhar

Šišic: Seveda sem razocaran


Zanimiva je bila tudi dilema "Matic ali Komac". Slednji je sicer že vrsto let standarden clan reprezentance, ki pa je ob prodoru Aleksandra Radosavljevica izgubil mesto v zacetni enajsterici. Darijan Matic je sicer sodeloval na treh kvalifikacijskih tekmah (po eno minuto je odigral proti Poljakom, Slovakom in Severnim Ircem), za seboj pa ima tudi precej uspešno klubsko sezono pri romunskem Rapidu. Ceprav je najverjetneje v majici svojega kluba pokazal vec kot Komac, njegovo "crtanje" s seznama ne preseneca.

Še najbolj preseneca "košarica" Mirnesu Šišicu, ki je bržkone postal žrtev dejstva, da mladi Tim Matavž zaradi vrhunske forme preprosto mora oditi na mundijal. Ob Novakovicu in Dedicu sta Nejc Pecnik in Zlatan Ljubijankic prevec pomembna oziroma prevec zaslužna za to, da ne bi odpotovala v Južno Afriko, zato je odpadel Šišic, ki je sicer od vseh "odpadnikov" v kvalifikacijah igral najvec. Nastopil je namrec kar na petih tekmah, se po krajšem odmoru ponovno pojavil med izbranci na tekmi proti Katarju, nato precej uspešno nastopal v grškem prvenstvu, a skozi Kekovo rešeto se vendarle ni uspel splaziti. Verjetno je prav Šišic od vseh treh najbolj razocaran, saj mu je bila še pred slabim letom dni oziroma v casu, ko je reprezentanca sijala neprimerno manj kot dandanes, napovedana vloga novega vodje izbrane vrste.


Foto: Danijel Matijaško

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Afriški nogometaši tudi v najmocnejših evropskih klubih že nekaj let igrajo zelo vidne vloge. Eden od teh je med drugim Geremi, ki si kruh služi p...

Ekskluzivno: Daniel Bilos
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje