Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 29 maj 2022
V klubu so hoteli, da bi se podpisal na nekaj žog, ki bi jih potem razdelili med navijace. Vendar nisem želel, ker nocem, da me kdo v kaj sili. Nasploh so ti židi malo prizadeti od vsega hudega, kar se dogaja v njihovi deželi.
Sebastjan Cimerotic
10. junij 2010
 NATISNI
This is Africa!
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Johannesburg in Južna Afrika sta v zadnjih dneh pred pricetkom mundijala kot karneval v Riu, le da je sambo zamenjala rumena in enotna Bafana Bafana.

Klemen Kos za Nogomanio poroca iz:
JUŽNE AFRIKE Južna Afrika
bo do 11. julija dežela karnevala, veselja in rajanja. Nogometno prvenstvo je ponovno združilo deželo, ki še vedno ni povsem zacelila ran apartheida. Tako kot leta 1995, ko je zmaga ragbistov na svetovnem prvenstvu vsaj za mesec dni pometla pajcevine zgodovine in ljudstvu olepšala tegobno življenje.

V Sandtonu je bil vceraj praznik nove Afrike. Parado "Bafane Bafane" je z ulic spremljalo vec kot 50.000 ljudi, jeklene karavane v južnoafriških barvah, ples na cestah, križišcih in ulicah in veselo trobljenje vuvuzel pa so povsem ohromile promet. Potep skozi ulice Jo'burga pove vse o državi, ki je ta hip nogometni in multikulturni center sveta. Skoraj vsak avtomobil je opremljen z zastavo JAR, ob robu pa velikanski plakati z napisi kot so "United We Stand" ali "Stay Behind Bafana Bafana" opozarjajo na nogometni super spektakel, ki je deželo, v kateri sicer ragbi in kriket še vedno najbolj pridno polnita športne stolpce, spravil v delirij brez meja. Neverjeten je tudi optimizem, ki je prav zaradi svoje navijaške naivnosti in pretiranosti izjemno simpaticen. Ni ga Južnoafricana, ki ne bi slepo verjel v prepricljivo zmago "Bafane" proti Mehiki in ni jih malo takšnih, ki menijo, da gre ekipa selektorja Carlosa Alberta Parreire celo do konca. Najlepše kulise so se odvijale pred kultnim spomenikom Nelsona Mandela na trgu v Sandtonu, ki nosi njegovo ime. Pred mogocnim spomenikom se je trlo navijacev v rumenem, navijaški kolaž z vzkliki "Ayoba, Ayoba" (južnoafriška slengovska beseda za veliko navdušenje – op.a) pa so popestrile tudi skupine navijacev iz Anglije, Mehike in Združenih držav. Cudežno, ce vemo, da je govora o deželi, kjer je kar 25 odstotkov delovne sile brezposelne, kar 40 odstotkov prebivalstva pa živi pod pragom revšcine.

Južna Afrika je združena na vsakem koraku, v vsaki besedi ali pa tudi na vsaki steklenici. Podobe nogometašev namrec krasijo vse zgradbe, steklenice piva, veleblagovnice in pravzaprav celotno prebivalstvo. Ni ga namrec uslužbenca, ki svoje redne uniforme ne bi zamenjal za rumeno majico z napisom "United We Stand". Ta evforija se je za nas, obiskovalce tega spektakla, pravzaprav zacela že dalec pred Južno Afriko, saj so tudi letalski stevardi stregli v majicah Bafane!

Doživeti Afriko je doživeti nov svet, ki ga hoceš noceš moraš sprejeti in živeti. Tukaj ni slovenske natancnosti in tocnosti, ni evropske zanesljivosti, a prav tako tukaj tudi ni duha o togosti in brezbarvnosti življenja, kakršnega smo morda vajeni. Vse poteka pocasi in še danes je v mestu na tisoce delavcev, ki opravljajo zadnje korekture pred uvodnim žvižgom na Soccer Cityju. Tako ne smeš biti presenecen, ko morajo delavci razbiti kljucavnico, da vstopiš v svojo sobo kot se je zgodilo meni, in ne smeš biti prevec neucakan, ko menjava evrov za rande poteka po 10 minut ali vec. Presenecenja so na vsakem koraku. Presenetljivo je že, da se Slovenija kuha v zgodnjem poletju, v Južni Afriki pa medtem po 18. uri pocasi pade mrak, temperatura pa pade tudi krepko pod 10 stopinj. To je Afrika, magicna celina, ki jo preprosto moraš vzljubiti. NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Bixente Lizarazu velja za enega najboljših baskovskih nogometašev vseh casov. Leta 1969 rojeni bocni nogometaš, ki v višino meri vsega 169 centime...

Pozabljeni matador
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje