Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Prepovedal sem jim obisk stavnice, pa jih je deset šlo tja takoj po treningu. In to v klubskih trenirkah. Potem pa mi vsi po vrsti svetujejo, naj v moštvo vrnem Cimerotica in Kralevskega, a kaj, ko ju dolgo sploh nisem videl na treningu. Moja 'hiša' gori, nogometaši pa kadijo in igrajo karte.
Luka Bonacic
12. maj 2010
 NATISNI
Zgodovinsko v vseh pogledih
Uredništvo (foto: Getty Images)

Nocoj bo sezona 2009/10 doživela svoj prvi vrhunec, saj se bosta v finalu lige Europa pomerila madridski Atletico in Fulham. To bo zagotovo zgodovinski nogometni vecer.

Naj vas statistika obeh klubov v državnih prvenstvih Anglije in Španije ne zavede - ceprav je Fulham sezono koncal šele na 12. mestu, Atletico pa je trenutno na 9. mestu, nas v vsakem primeru caka nepozaben vecer. Konec koncev bomo dobili sploh prvega zmagovalca lige Europa. Prav tako bo zanimivo videti, ali bo Fulham prvic v svoji 131-letni zgodovini osvojil lovoriko, tudi Atletico pa že dolgo, zares dolgo ni slavil v mednarodnih tekmovanjih. Pisalo se je leto 1962, ko so rdece-beli v finalu pokala pokalnih zmagovalcev premagali Fiorentino. Za to so sicer potrebovali kar dve tekmi, saj tedaj enajstmetrovk še niso poznali. V Glasgowu je bilo najprej 1:1, v Stuttgartu so bili nato Španci boljši s 3:0. A danes so casi seveda povsem drugacni. Danes dveh tekem zagotovo ne bomo videli. Je pa zanimivo, da bo tekma nocoj na nemških tleh, na katerih je Atletico torej že slavil. Kluba se sicer ne bosta pomerila v Stuttgartu, pac pa v Hamburgu, kjer HSH Nordbank Arena sprejme 57.274. Le malo je manjkalo, da bi na domacih tleh finale igral Hamburger SV, ki pa mu je nacrte preprecil - Fulham. Medtem je Atletico v finale napredoval šele po podaljšku, in sicer je v kozji rog ugnal veliki Liverpool.

Pocasi je šlo na bolje
Prav neverjetno je, da lahko Atletico sezono zakljuci celo z dvema osvojenima lovorikama, ceprav jo je zacel dalec pod pricakovanji. Kriza je bila v nekem trenutku celo tako velika, da so se doloceni bali za obstanek v prvi španski ligi, toda po oktobrskem prihodu Quiqueja Sancheza Floresa so se stvari vendarle umirile. Klub je že res izpadel iz Lige prvakov, a pot nadaljeval v ligi Europa in prišel vse do zadnje stopnicke. To mu je uspelo tudi v španskem pokalu, kjer ga v finalu caka Sevilla. In ker najvecji tekmi sezone šele sledita, seveda ne cudi, da je trener minuli konec tedna v prvenstvu spocil kopico posameznikov, tudi Sergia Agüera, polfinalnega junaka Diega Forlana, Raula Garcio, Simaa, Paula Assuncaa, Luisa Pereo in Davida De Geo. "Na koncu bo o vsem odlocala vsega ena tekma. Pot je bila dolga, toda zdaj nas caka 90 minut, ki bodo dale odgovor na to, ali smo v minulih mesecih delali dovolj dobro ali ne," pred zadnjo tekmo v uvodni izvedbi tekmovanja, v katerem je letos sodelovalo kar 192 moštev, razmišlja trener Los Rojiblancos in nadaljuje: "Privilegij je biti v finalu in tega se je potrebno zavedati, dati vse od sebe in zakljuciti tekmovanje na najboljši možen nacin. Ko sem prišel v klub, je bila samozavest na zelo nizki ravni, zdaj je ravno obratno. Preprical sem jih, da spet verjamejo vase. Boj je bil ogromen in naporen, toda korak po koraku so se stvari zacele obracati na bolje, tako v prvenstvu kot tudi v ostalih tekmovanjih. Fulham? Gre za zelo dobro organiziranega nasprotnika z odlicnim in dokazanim trenerjem. Kot sem ugotovil, imajo ogromno dobrih angleških in tudi tujih nogometašev - Bobby Zamora je odlicen napadalec, paziti bomo morali tudi na Clinta Dempseyja, Simona Daviesa in Zoltana Gero, ki imajo vse, da nam zagrenijo življenje. Toda tudi mi imamo nogometaše, ki lahko naredijo razliko. Bomo videli, kaj se bo zgodilo." Atletico bo tokrat petic zaigral v finalu evropskih pokalov, kar trikrat je bil poražen - enkrat v Ligi prvakov, dvakrat v pokalu pokalnih zmagovalcev.

Ce so prišli do finala...
"Karkoli se bo zgodilo, se verjetno strinjate z menoj, da je za nami izjemna sezona," pred tekmo leta razmišlja trener Fulhama Roy Hodgson. Izkušeni strokovnjak je bil izbran za najboljšega trenerja leta v Angliji, s cemer je koncno dobil tudi priznanje za svoje delo v rodni domovini, zdaj pa želi izbrisati še enega od bolecih spominov. Slednji sega v leto 1997, ko je sedel na klopi milanskega Interja. Italijani so se tedaj v finalu pokala UEFA pomerili s Schalkejem, ceprav so bili favoriti, pa so klonili po streljanju enajstmetrovk. "Tedaj se je bilo lepo prebiti v finale, toda ce sem povsem iskren, je bila pot precej lažja kot tokratna. Tedaj so nam na poti do finala stali Guingamp, Anderlecht, Sturm in Monaco, a roko na srce smo morali tokrat s Fulhamom skozi pravi pekel, na katerem so nas poskušali ugnati Roma, Basel, CSKA Sofija, Šahtjor, Juventus, Wolfsburg in Hamburg. Mislim, da bi imel celo Inter težko delo, da bi izlocil vse te, ki smo jih mi tokrat," se poti do finala spominja trener kluba s štadiona Craven Cottage, ki ga še kako veseli, da bo lahko nocoj racunal tudi na vprašljiva Bobbyja Zamoro in Damiena Duffa: "Oba sta trenirala, kar je pozitivno, seveda pa bomo lahko šele danes ocenili, ali bosta pripravljena za igro ali ne. Toda upam in verjamem, da bosta." Pa nasprotnik? Hodgson kot pravi britanski gentleman seveda spoštuje klub iz Madrida. "Dejstvo je, da je razlika med Atleticom in najboljšimi klubi v Španiji manjša od tiste, ki vlada med nami in najboljšimi v Angliji. To pove marsikaj o moci našega nasprotnika. Ce potegnemo crto pod igralski kader in dosežke v preteklosti, potem je Atletico dejansko favorit, toda mi ne razmišljamo o tem, da nocoj ne bi zmagali. Ce smo prišli tako dalec, želimo narediti še zadnji korak. Pripravljeni smo se vpisati v zgodovino. Posamezniki Atletica? Simaa in Agüera lahko uspešno zaustavljaš 80 minut, nato pa bosta postregla s trenutkom carovnije in povsem spremenila potek tekme. Toda verjamem in zaupam v svoje varovance. Zato sem tudi optimist in sem preprican, da ne bomo razocarali," je še dodal 62-letni strokovnjak, ki Londoncane vodi od leta 2007 dalje.Atletico in Fulham se doslej nista pomerila še nikoli, prav tako Londoncani še nikoli niso igrali proti klubu iz Španije. Precej vec angleških izkušenj ima Atletico, ki je doslej z Otocani igral že 19-krat, njegova statistika pa je naslednja: šest zmag, osem remijev in pet porazov. Dodajmo, da bo pravico delil Nicola Rizzoli, sodnik iz Italije, tudi v finalu pa mu bodo pomagali kar štirje kolegi - dva ob strani igrišca, dva za obema goloma.

- Liga Europa:

Finale

Sreda
ATLETICO MADRID - FULHAM

POVEZAVA: vse o ligi Europa

 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Brazilec Manoel dos Santos Francisco, po svetu bolj poznan kot Garrincha, še dandanes v deželi nogometa velja za najvecjega velemojstra preigravan...

Legendarni Alcídes Ghiggia
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje