Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Z Ronaldom sem stavil, da v letošnjem prvenstvu ne bo dosegel 15 golov. Ce pa jih doseže, bom stavo dvignil, ker sem trener. Recimo na 150.
Alex Ferguson
23. junij 2007
 NATISNI
Copa América: legende (1)
Juan Vasle (foto: arhiv Nogomanie)

V prvem delu predstavitve najvecjih legend prvenstva Južne Amerike spoznajte Arthurja Friedenreicha, Garrincho, Peleja, Maradono, Di Stefana, Francescolija...

Arthur Friedenreich
Prvi brazilski zvezdnik je bil mešanec, sin nemškega trgovca in temnopolte perice, potomke sužnjev. Igral je na prvem južnoameriškem prvenstvu leta 1916 in zabil gol proti Urugvaju. Ko je tri leta kasneje proti svetlo-modrim njegov gol v podaljških prinesel naslov Braziliji, so njegove nogometne cevlje dolgo razstavljali v izložbi zlatarne v Riu de Janeiru. Bil je najboljši strelec tistega prvenstva z 4 goli. Leta 1920 so Brazilci nastopili samo z belimi igralci, zato se je Tiger vrnil leta 1922, a ni zadel. Tri gole je dosegel leta 1925. Zaradi spora med zvezama iz São Paula in Ria de Janeira je moral izpustiti prvo svetovno prvenstvo leta 1930 v Urugvaju. Zanj je bilo to veliko razocaranje. V karieri je zabil 1.329 golov.

José Nasazzi
Urugvajski branilec je imel takšno avtoriteto nad soigralci, da so ga vikali. Klicali so ga veliki kapetan. Trak je neprekinjeno nosil med letoma 1923 in 1935. Malokdo se je lahko ponašal s takšno zbirko naslovov: prvo svetovno prvenstvo (1930), dva olimpijska naslova (1924 v Parizu in 1928 v Amsterdamu) in 4 južnoameriška prvenstva (1923, 1924, 1926 in 1935). V svetlomodrem dresu je odigral 64 tekem. Nikoli ni izgubil proti evropski reprezentanci. Pretežni del klubske poti je preživel pri Nacionalu iz Montevidea. Po poklicu je bil kamnosek. Po olimpijskih uspehih pa je sprejel službo v kazinoju in prišel do vodilnih položajev.

Alfredo Di Stéfano
Nastopil je samo na enem južnoameriškem prvenstvu leta 1947 v Ekvadorju. Di Stéfano je v Guayaquil prišel kot rezervist in šele poškodba Renéja Pontonija na drugem srecanju proti Boliviji je zanj sprostila mesto v prvi enajsterici. Ker so bile menjave na celinski ravni dovoljene je 22-letni Di Stéfano - klicali so ga zlata pušcica - priliko izkoristil, ostal v prvi enajsterici in zabil 6 golov. Argentinci so bili prvaki. Veliki virtuoz nikoli vec ni oblekel belo-modrega dresa. Bogati klubski karieri polni naslovov z madridskim Realom je manjkal nastop na mundialih. Leta 1962 je bil kot clan Španije na svetovnem prvenstvu v Cilu sicer pred vrati, a mu je sanje preprecila poškodba, ki mu je onemogocila nastop v prvem delu, v nadaljevanje pa se Španija ni uvrstila.

Sergio Livingstone
Cilski vratar je rekorder po številu nastopov na južnoameriških prvenstvih. Na šestih prvenstvih (1941, 1942, 1945, 1947, 1949, 1953) je odigral 34 tekem. Bil je prvi vratar tudi na svetovnem prvenstvu 1950 v Braziliji, kjer so Cilenci izpadli v prvem krogu. Med letoma 1941 in 1954 je zbral 52 reprezentancnih tekem. Igral je za klube Universidad Católica in Colo-Colo iz Cila ter Racing Club iz Argentine. Po koncani karieri se je posvetil športnemu novinarstvi in je še danes zelo cenjeni nogometni komentator. Njegov oce Juan H. Livingstone je bil nogometni sodnik in je sodil finale med Urugvajem in Argentino leta 1917.

Norberto Méndez
Skupaj z Brazilcem Zizinhom je Tucho (Beri Túco) s 17 goli najboljši strelec v zgodovini pokala América. Odigral je tri prvenstva in bil vselej prvak. Debitiral je leta 1945 v Cilu in bil s 6 goli (2 Brazilcem) najboljši strelec prvenstva. Leta 1946 je v Buenos Aires zadel še dvakrat proti Brazilcem. Leta 1947 sta dva njegova gola proti Urugvaju Argentincem prinesla tretji zaporedni naslov. Na prvo mesto zgodovinske lestvice se je povzpel kljub temu, da ni bil izraziti napadalec. Igral je v klubih: Huracan, Racing Club, Tigre in Nacional iz Montevidea. Sodi med tiste, ki zaradi neigranja svetovnih prvenstev svetu ni mogel pokazati svojega razkošnega talenta..

Obdulio Varela
Na južnoameriških prvenstvih je debitiral že leta 1939. Sodeloval je na peti tekmovanjih, a zmagal samo na enemu leta 1942 (2 gola). Zanimivo je to, da je na pokalu América zadnjic igral leta 1946, medtem, ko so njegovi uspehi na svetovnih prvenstvih šele prihajali. Za svetlo-modre je odigral 45 tekem in zabil 9 golov. Bil je veliki akter sanjskega urugvajskega podviga na štadionu Maracana 16. julija 1950, ko so svetlo-modri pred vec kot 200 tisoc fanatiki domacim speljali svetovno prvenstvo in jim povzrocili najvecjo tragedijo v brazilski zgodovini. Varela je igral še na SP 1954 v Švici in s svojimi soigralci dosegel cetrfinale. Na srecanju proti Angležem je zabil gol in se tudi poškodoval. Za to proti Madžarom (2:4) ni mogel nastopiti.

Garrincha
Nogometni Chaplin je igral na dveh južnoameriških prvenstvih. Obakrat so bili Brazilci drugi. Ni zatresel nasprotne mreže. Leta 1957 je v Perúju - na celinskem turnirju so že dovoljevali menjave - dvakrat vstopil namesto levega bocnega napadalca Pepeja. Leto kasneje je na švedskem svetovnem prvenstvu eksplodiral in odlocilno pripomogel k prvem brazilskem naslovu. Leta 1959 je vecina svetovnih prvakov - s Peléjem in Garrincho na celu - prišla v Argentino in bila druga za gostitelji. Garrincha je igral še na dveh mundialih: 1962 (prvak) in 1966 (izpadel v prvem krogu). V 60 reprezentancnih tekmah je doživel le en poraz, na poslednji tekmi proti Madžarom (SP 1966). Z njim in Peléjem v enajsterici Brazilci nikoli niso doživeli poraza. Manoel Francisco dos Santos je imel levo nogo 6 centimetrov krajšo od desne. Podlegel je pijaci. Star 49 let je po hudi zastrupitvi umrl.

Pelé
Edson Arantes do Nascimento je nastopil samo na pokalu América 1959, ko so svetovni prvaki Brazilci samo leto po eksplozivnem prodoru na Švedskem v Buenos Aires prišli z vsemi zvezdniki, tudi Garrincho in Didijem. Do naslova jim je zmanjakal tocka. V odlocilni tekmi so pred 85 tisoc gledalci remizirali z Argentino in bili prekratki. Osemnajstletni Pelé je zabil edini gol. Z osmimi zadetki je bil prvi strelec prvenstva. Kariera nogometnega kralja se je zacenjala. Kronali so jo trije svetovni naslovi in nešteto klubskih uspehov s Santosom. Dosegel je 1.281 golov v 1.375 tekmah.

Diego Maradona
Diego ni imel veliko srece na južnoameriških prvenstvih. Igral je dvakrat, leta 1987 v Argentini (3 goli) in 1989 v Braziliji. Obakrat so Argentinci zasedli cetrto mesto. Zanimivo je tudi, da Diego nikoli ni nastopil na pokalu Libertadores. Je pa bil za to toliko bolj uspešen na drugih frontah: predvsem leta 1986, ko je briljantno vodil argentinsko ceto do drugega svetovna naslova v Mehiki. Bil je tudi mladinski svetovni prvak leta 1979 na Japonskem. Za argentinsko izbrano vrsto je zbral 91 nastopov in 31 golov. Klubski naslovi: argentinsko prvenstvo z Boco Juniors, kraljevi pokal z Barcelono, dva scudetta in pokal UEFA z Napolijem.

Enzo Francescoli
Urugvajski virtuoz je osvojil 3 pokale América (1983, 1987, 1995) in bil enkrat drugi (1989). Zabil je skupaj 5 golov. Najpomembnejši je bil tisti, ki ga je na legendarnem štadionu Centenario dosegel proti Brazilcem na prvem od obeh finalov leta 1995, ko prvenstvo ni imelo enega samega prireditelja. Svetlo-modri so zmagali v Montevideu z 2:0, remizirali v Salvadorju 1:1 in dvignili pokal. Francescoli je imel manj srece na svetovnih prevsntvih. Sodeloval je v Mehiki 1986 in v Italiji 1990. Obakrat so bili Urugvajci osmi. Za izbrano vrsto je Princ zbral 67 tekem in 17 golov. Klubi: Montevideo Wanderers, River Plate, Racing Matra iz Pariza, Olympique Marseille, Cagliari, Torino in ponovno River Plate. Njegov veliki oboževalec iz Marseilla je bil Zinedine Zidane. Sinu, ki danes igra pri mladincih madridskega Reala, je dal ime Enzo.

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Za napadalca je nekaj najlepšega, ko se na tekmi med strelce vpiše trikrat. Hat-trick je dosežek, ki ima v nogometu posebno vrednoto, toda ste že ...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje