Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Zunanji vplivi zame predstavljalo velik problem, ker se je pac težko boriti s 25-imi igralci ter zraven še z 150-imi 'menedžerskimi bleferji'.
Slaviša Stojanovic
20. junij 2007
 NATISNI
Copa América: prizorišca
Juan Vasle (foto: copaamericavenezuela2007.terra.com.br)

Letošnje nogometno prvenstvo južnoameriške celine v Venezueli se bo odvijalo na devetih prizorišcih, ki jih podrobno predstavljamo tudi na naši spletni strani.

José Encarnación "Pachencho" Romero, Maracaibo
Gostil bo tri tekme skupine C (28. junija: Argentina-ZDA, 28. junija: Paragvaj-Kolumbija, 2. julija: Argentina-Kolumbija) in finale 15. julija ob 17.00 po lokalnem in ob 22.00 po srednjeevropskem casu. Z obnovitvenimi deli, ki so jih organizatorji izvedli, bo sprejel 45 tisoc gledalcev, 10 tisoc vec kot prej. Odstranjen je bil velodrom, kjer so se vršile pomembne kolesarske dirke. Prostor so izkoristili za zgradbo vip sektorja za 8 tisoc ljudi. Temu so za goloma dodali še dve novi tribuni. Potem, ko so predstavniki južnoameriške nogometne zveze pripravljalna dela na tem prizorišcu ocenili z odliko, so konec aprila na odlocilni tekmi venezuelskega prvenstva Clausura dve minuti pred koncem srecanja med klubom Unión Deportivo Maracibo in Caracasom FC na zelenico vdrli navijaci in izsilili konec tekme. Polemika je bila še toliko vecja, saj bi z morebitnim golom gostje odvzeli naslov domacinom. Štadion so zgradili leta 1971 za Bolivarijanske športne igre (Juegos Deportivos Bolivarianos) in povecali leta 1998 za Srednjeameriške in karibske igre. Tedaj je Venezuela z zmago nad Mehiko osvojila zlato medaljo v nogometu. Prizorišce nosi ime odlicnega atleta iz teh krajev. Na njem igrata domace tekme prvoligaša, že omenjeni Unión Atlético Maracaibo in Deportivo Italmaracaibo. Venezuelska izbrana vrsta je igrala vec kvalifikacijskih tekem za SP 2006. Maracaibo (2.600.000 prebivalcev) je glavno mesto zvezne države Zulia na venezuelskem severozahodu in drugo najvecje v državi. Oddaljen je 700 kilometrov od glavnega mesta Caracas. Veliko zaslug za razvoj nogometa v teh krajih velja pripisati mestnemu županu Gian Carlu Di Martinu, sinu italijanskih emigrantov in velikemu nogometnemu navdušencu. Še pred nekaj leti je mesto dihalo z beizbolom, danes pa se je slika spremenila in prevladuje okroglo usnje. Maracaibo je središce proizvoda nafte v Venezueli. Ima najvecje jezero v Južni Ameriki, veliko za tricetrt Slovenije. Prebivalce imenujejo marabinos.Polideportivo Cachamay, Puerto Ordaz
Sedemindvajsetega junija bo gostil 2 tekmi skupine B: Brazilija-Mehika, Ekvador-Cile in drugi polfinale (11. julija). Uradni naziv je Gino Scarigella v spomin na sodnika, ki je umrl med tekmo na tem prizorišcu. Vsi ga poznajo po imenu Cachamay. Prikazuje popolnoma nov obraz. Obnove so podobne tistim na olimpijskem štadionu v Caracasu (castna loža, dvorana VIP in soba za dopinško kontrolo). Kapaciteto tribun so povecali iz 14.000 na 41.600 sedežev, tribune so popolnoma obnovili in pokrili, namestili nove stole, uvožene iz Nemcije, dva velika ekrana (44 kvadratnih metrov), zgradili pa so še nakupovalno središce z 90 lokali. Ponudili bodo tudi varstvo za otroke. Na novinarski loži bo prostor za 300 novinarjev, še 100 pa jih bo sprejelo novinarsko središce. Štadion je prvic zagledal luc sveta leta 1989 ob prvih mednarodnih nastopih domacega prvoligaša AC Mineros, ki so v sezoni 1988/1989 osvojili domace prvenstvo in se tudi letos uvrstili v predtekmovanje pokala Libertadores. Puerto Ordaz in San Félix so leta 1961 združili v vecje mesto Ciudad Guayana (704 tisoc prebivalcev), na jugovzhodnem delu države, 700 kilometrov od glavnega mesta Caracas. Mesto leži v pretežno rudarski zvezni državi Bolivar, v bližini brazilske Amazonije in zibelki venezuelskega nogometa. V mestecu El Callao so 16. julija 1876 zlata željni angleški rudarji in domaci kreoli prvic uprizorili nogometno tekmo v državi. Organiziral jo je valežanski ucitelj W. Simpson. Rezultat in postave niso ostale v zgodovini. Ciudad Guayana ima najmanj dve znamenitosti, ki so vredne ogleda: hidroelektrarno Guri, drugo najvecjo na svetu, ter najvišji slav: Salto del Angel.

Olimpijski štadion osrednje univerze, Caracas
Odprt leta 1957 bo v venezuelskem glavnem mestu gostil dve tekmi: prvi polfinale, 10. julija, in tekmo za 3. mesto, 14. julija. Nacrtoval ga je arhitekt Carlos Raúl Villanueva. Stoji v osrcju venezuelske osrednje univerze (Univesidad central de Venezuela, UCV). Bil je prizorišce medameriških iger leta 1983. Obnovitvena dela so bila omejene, ker je objekt spomenik svetovne kulturne dedišcine organizacije Unesca. Kapaciteto so zvišali iz 27 tisoc na 30 tisoc gledalcev. Zboljšali so uradno ložo, ki sprejema 100 ljudi, sektor VIP za tuje in domace funkcionarje ter posebne goste, sobo za protidopinške kontrole in parkirišca. Na olimpijskem štadionu prirejajo tudi koncerte velikih zvezdnikov pop glasbe. Caracas ima 4 milijone prebivalcev.

Monumental, Maturín
Novo prizorišce vzbuja veliko pricakovanj. Pravijo, da je štadion za "prvi svet". Zgradili so ga v 18 mesecih in je dobil eno najboljših ocen inšpekcijske komisije južnoameriške nogometne zveze. Prvega julija bo gostil bo dve tekmi skupine B: Brazilija-Cile in Mehika-Ekvador, ter 8. julija cetrtfinale med 1. iz skupine B in 2. iz skupine C. Je najvecji štadion prvenstva. Sprejema kar 52 tisoc gledalcev. Skupna površina kompleksa znaša 183 tisoc kvadratnih metrov. Gradili so ga po vzoru novega štadiona kolumbijskega kluba Deportivo Cali. Da bi bil pravocasno nared, so delali v treh izmenah. Domaci organizatorji trdijo, da sodi štadion med 20 najbolj velicastnih športnih objektov na svetu. Parkirišce sprejema 3.700 avtomobilov. Prizorišce je odprla domaca reprezentanca s prijateljskim srecanjem proti Madžarom. Maturin ima 450 tisoc prebivalcev.

Metropolitano, Barquisimeto
Na novo zgrajeno prizorišce bo gostilo dve tekmi iz skupine C: 5. julija: Argentina-Paragvaj, ZDA-Kolumbija in 8. julija, cetrfinale med 1. skupine C in 2. iz skupine A. Štadion bo imel dva velika ekrana, enega za vsakim golom, 80 kabin za radijske in televizijske novinarje ter prostore za invalide, 4 tisoc parkirišc. Novinarska loža sprejme 560 novinarjev. Na tribunah bo prostora za 40.165 gledalcev. Na razpolago bosta dva komunikacijska središca za brezžicno povezavo in še alternativni internet. Novinarji bodo lahko iz lože odšli neposredno v slacilnice. Za to bodo imeli na razpolago posebno dvigalo. Par mesecev pred prvenstvom so dela zaostajala in je prizorišcu pretila nevarnost, da bo izgubil status. Barquisimeto v zvezni državi Lara leži 363 kilometrov zahodno od glavnega mesta Caracas in ima 1 milijon 100 tisoc prebivalcev (cetrto najbolj naseljeno mesto v državi). Klicejo jo glasbena prestolnica Venezuela in je znana po cudovitih soncnih zahodih.Agustin Tovar "La Carolina", Barinas
Prenovljeno prizorišce bo gostilo le eno tekmo skupine C med ZDA in Paragvajem (2. julija). Cetrfinale, ki bi ga morala najbolje tretjeuvršceni in drugi iz skupine B odigrati 7. julija, so po zadnji kontroli komisije južnoameriške nogometne zveze zaradi nedokoncanih del premestili na štadion General José Antonio Anzoátegui v Puerto La Cruz. Prizorišce v Barinasu bo lahko sprejelo le 22 tisoc gledalcev in ne prvotno nacrtovanih 30 tisoc. To pa ni dovolj za srecanje drugega kroga. Uradna loža ne bo povezana z ostalim delom tribun. Prenovili so atletsko stezo, razsvetljavo in sobo za dopinško kontrolo. Je eden najstarejših venezuelskih štadionov, zgrajen v casu predsedovanja Marcosa Péreza Giméneza. Mesto Barinas v istoimenski zvezni državi v ravninskem delu ob venezuelskih Andih ima 271.535 prebivalcev, zvezna država pa 740.440. Barinas izvira iz indijanske besede, ki oznacuje mocan veter v deževnem obdobju. Podnebje je bolj vroce, kot v drugih predelih države.

General José Antonio Anzoátegui, Puerto La Cruz
Na prenovljenem prizorišcu bo prostora za 41 tisoc gledalcev (prej 37.485). Preuredili so slacilnice in lože. Objekt bo imel med drugim: varnostne kamere, notranji televizijski sistem, 4 slacilnice za nogometaše, 2 za atlete, atletsko stezo, kapelo, telovadnico, 24 kabin za 200 radijskih in televizijskih novinarjev, dve novinarski loži za 128 novinarjev vsaka. Štadion je 8. decembra 1965 odprl takratni predsednik Raúl Leoni. Takrat se je imenoval Complejo Polideportivo Luis Ramos de Puerto La Cruz ali preprosto olimpijski štadion Luis Ramos. General Anzoátegui je bil eden glavnih pomocnikov general Simóna Bolívarja, osvoboditelja Venezuele. Štadion Anzoátegui bo 4. julija gostil dve tekmi skupine B: Brazilija-Ekvador in Mehika-Cile in dodatno 7. julija - cetrtfinale med najbolje tretjeuvršcenim in drugim iz skupine B, ki bi prvotno moral biti v mestu Barinas. Puerto La Cruz, pristaniško in turisticno mesto, se nahaja v severovzhodnem delu Venezuele v zvezni državi Anzoátegui ob Karibih. Znane so imenitne plaže na severnem Karibskem morju. Iz njenega pristanišca poteka preko trajekta glavna povezava z znamenitim otokom Margarita.

Metropolitano, Mérida
Cetrti najvecji venezuelski štadion bo gostil tri tekme: Urugvaj-Perú (26. junija) ter Perú-Bolivija, Venezuela-Urugvaj (3. julija). Skupaj s štadionom v Maturínu je najmodernejši v državi. Prvi del je bil zgrajen že leta 2005 za venezuelske državne igre Andes, ki so potekale na nedokoncanem objektu, ki je imel samo eno od štirih nacrtovanih tribun. Dela so zaradi dolgov nekaj casa stala, a so jih nadaljevali in dokoncali moderen objekt, ki bo sprejemal 42.196 gledalcev. Vecji del tribun je pokrit. Štadion ima tudi atletsko stezo. Podoben je olimpijskemu v Münchnu. Mérida, "mesto kavalirjev" (204.879 prebivalcev), leži med gorami v andskem delu Venezuele. Je univerzitetno in eno najbolj turisticnih mest. V njem se nahaja 20 odstotkov venezuelske hotelerije. Predstavnik nogometa je klub Estudiantes. Mestne oblasti kot prevozno sredstvo uvajajo trolebus (mešanica tramvaja in avtobusa).

Polideportivo Pueblo Nuevo, San Cristóbal
26. junija bo gostil otvoritveno srecanje med Venezuelo in Bolivijo (Skupina A). Štiri dni kasneje bodo odigrali še dve tekmi iste skupine: Bolivija-Urugvaj in Venezuela-Perú. Štadion sprejme 42.500 gledalcev (pred obnovitvijo 28 tisoc). Prvo tekmo so odigrali 11 septembra 1970. V igri je bil pokal predsednika države. Z obnovitvenimi deli (investicija je stala 440 tisoc dolarjev) ga bodo tudi delno pokrili. San Cristóbal leži na meji s Kolumbijo, južnozahodno od glavnega mesta Caracas. V najbolj nogometnem venezuelskem mestu, enemu redkih, v katerem šport številka ena ni beizbol, igra domace tekme najbolj popularen venezuelski klub Deportivo Táchira, rekorder po nastopih v pokalu Libertadores (11). Prizorišce klicejo tudi Sveti tempelj ali katedrala venezuelskega nogometa in je eden najuspešnejših domacih scenarijev venezuelske reprezentance (la Vinotinto, rdecevinarji) tudi v kvalifikacikacijah za SP. Navijaci se še posebej spomnijo kvalifikacijskega gostovanja Argentincev z Diegom Maradono 26. maja 1985 in tekme z Brazilijo leta 1993, ko je Juan García zabil prvi venezuelski gol v zgodovini petkratnim svetovnim prvakom. Na štadionu Pueblo Nuevo je bilo veliko pomembnih mednarodnih tekem. Po njem se je podilo nešteto svetovnih mojstrov. Leta 1987 je na tekmi pokala Libertadores vratar UD Táchire Daniel Francovig zabil gol od vrat do vrata kolegu argentinskega Independienteja Luisu Islasu. San Cristóbal je glavno mesto zvezne države Táchira v venezuelskih Andih na zahodnem delu države, 745 kilometrov od glavnega mesta Caracas. Ima 400 tisoc prebivalcev.

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Radovan Karadžic je brez dvoma poskrbel za zgodbo leta 2008, potem ko so ugotovili, da se je vec let pod imenom Dragan Dabic ter s košato bra...

Ekskluzivno: Meho Kodro
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje