Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Celje preprosto ni nogometno mesto! Je rokometno in nogometna reprezentanca se tam tako znajde, kot bi se vaterpolo na Jesenicah!
Sašo Udovic
15. junij 2007
 NATISNI
Copa América: zanimivosti
Juan Vasle (foto: Inter.it)

Vas zanima, kdo sta najboljša strelca prvenstva Južne Amerike vseh casov in kako je reprezentanca Urugvaja leta 1927 odpotovala na Copa Américo v Perúju?

Prvi finale med Argentinci in Urugvajci so morali leta 1916 nepricakovano odigrati dan kasneje od predvidenega 16. julija. Štadion kluba Gimnasia y Esgrima de Buenos Aires je bil pretesen. Kar 10 tisoc gledalcev je ostalo pred vrati, navijaci pa so se nahajali tudi na robu zelenice, kar je organizatorje prisililo, da so srecanje odpovedali. Razjarjena publika je zanetila požar na tribuni, policija pa jih je stežka ukrotila. Sedemnajstega julija so na štadionu Racing Cluba v mestu Avellaneda, v južnem delu Buenos Airesa, Urugvajci po remiju z Argentinci z 0:0 z eno tocko prednosti osvojili prvi naslov.

Copa América je bila vedno izložba za najvecje svetovne mojstre okroglega usnja. José Nasazi, Artur Friedenreich, Alfredo Di Stéfano, Obdulio Varela, Moacyr Barbosa, Alcides Ghiggia, Pelé, Garrincha, Didí, Teofilo Cubillas, Mario Kempes, Rivelino, Alberto Spencer, José Luis Chilavert, René Higuita, Marcelo Salas, Enzo Francescoli, Diego Maradona, Carlos Valderrama, Marco Etcheverry, Romario, Ronaldo, Ronaldinho in Carlos Tévez, med drugimi, so napolnili z nogometom zelenice širom južne celine.

Leta 1927 so nogometne delegacije potovale drugace kot danes. Prvenstvo je bilo v Perúju. Urugvajci so pluli cez Srebrno reko v Buenos Aires. Od tam so se z vlakom odpravili v Mendozo, argentinsko provinco ob Andih. Ande so preckali z avtobusom do Valparaisa v Cilu, naprej pa z ladjo po Pacifiku do pristanišca El Callao v Perúju.

Medtem ko je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja vojna vihra širom Evrope sejala razdejanje, je nogomet v Južni Ameriki doživljal pravi razcvet. Konflikt je južnoameriškim mojstrom kljub vsemu povzrocil nepopravljivo škodo, saj so lahko raskazovali svoj razkošni talent le na celinskih prvenstvih, ne pa na mundialih.

Argentina je leta 1993 v finalu z 2:1 premagala debitantko Mehiko. Tekmo so odigrala na novem štadionu Monumental v Guayaquilu, drugem ekvadorskem mestu z najvec prebivalci: 2 milijona in pol. Štadion, last kluba Barcelona, je bil zgrajen leta 1988 in sprejme 90 tisoc gledalcev.

Argentinski napadalec Martín Palermo je 4. julija 1999 na štadionu Feliciano Cáceres v paragvajskem mestu Luque dosegel edinstveni rekord: na srecanju skupine C proti Kolumbiji je zastreljal tri enajstmetrovke. Kolumbijci so zmagali s 3:0.

Prvenstvo v Kolumbiji je bilo leta 2001 do zadnjega pod vprašajem. V državi že 35 let poteka državljanska vojna. Argentinci so zaradi varnostnih razlogov - teroristicne organizacije naj bi jim grozile - ostali doma, Kanadcani tudi, Brazilci pa so poslali rezerviste. Naknadno sta se vkljucili v tekmovanje Kostarika in Honduras. Kofetarji so ga briljantno osvojili s šestimi zmagami in brez prejetih zadetkov. Vratar Córdoba pa je v 31 dneh osvojil pokal América z reprezentanco in pokal Libertadores de América z argentinskim klubom Boca Juniors.

V 41 južnoameriških prvenstvih je bilo odigranih 673 tekem in doseženih 2.241 golov (povprecje: 3,30 na tekmo). Prvi gol v zgodovini je 2. julija 1916 zabil Urugvajec José Piendebene proti Cilu, zadnjega pa Brazilec Adriano 25. julija 2004 v Limi na finalu proti Argentini.

Najboljša strelca vseh casov sta Argetinec Norberto "Tucho" Méndez in Brazilec Thomas Soares da Silva "Zizinho" s 17 goli.

Najvec prvenstev sta odigrala Urugvajec Angel Romano (med letoma 1916-1926) in Ekvadorec Alex Aguinaga (1987-2004): 8. Najvec tekem je zbral cilski vratar Sergio Livingstone: 34 (1941-1953).


Adriano je leta 2004 zabil zadnji gol na prvenstvu Južne Amerike.

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Kljub napredku v zadnjih letih ženski nogomet med pravimi ljubitelji te moštvene igre z žogo ne velja za kdo ve kako priljubljenega. Z nogometom mošk...
Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje