Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Cas velikih zaslužkov je mimo. Vcasih sem kupoval drage ure in jih razdajal v Braziliji. Danes pazim na svoj denar, nisem vec slep. Tudi danes kupim drag telefon, lepe cevlje, toda ne razdajam jih, ampak jih obdržim.
Ailton
14. junij 2007
 NATISNI
Zgodovina Copa Américe
Juan Vasle (foto: copamerica-2007.com.ve)
Copa América je najstarejše mednarodno reprezentancno tekmovanje, ki je bilo prvic organizirano že leta 1916, doslej pa je bilo na sporedu že 41 prvenstev.

Ob stoletnici osamosvojitve so leta 1916 Argentinci prvic priredili mednarodno nogometno tekmovanje reprezentanc. Vabilo so sprejeli Urugvaj, Brazilija in Cile. Dogodek je vzbudil veliko zanimanja. Urugvajski novinar Héctor Rivadavia Gómez je predlagal ustanovitev južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL), najstarejše celinske organizacije na svetu. Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je takrat imela komaj 23 clanic. Urugvajci, tedaj najvecja nogometna velesila, so Gavcem doma unicili slavje in odnesli prvi naslov. Doma so leta 1917 priredili drugo prvenstvo z enako zasedbo tekmovalcev in ga ponovno osvojili. Prvic je bila v igri Copa América (Pokal América), ki so jo v nadaljevanju podeljevali le na rednih prvenstvih, na izrednih pa ne. Teh je bilo v zgodovini sedem.
 
Argentina in Urugvaj sta v 91 letih in 41 prvenstvih osvojila najvec naslovov, vsak po 14. Brazilija je dvignila pokal 7-krat, Paragvaj in Perú 2-krat, Bolivija in Kolumbija 1-krat. Leta 1975 je tekmovanje dobilo uradni naziv Copa América. Do tedaj se je imenovalo Campeonato Sudamericano (Južnoameriško prvenstvo). Opustili so sistem enega organizatorja in uvedli tekme doma in v gosteh. Peru je v prvem finalu presenetljivo premagal Kolumbijo. Perujci, ki so imeli izvrstno moštvo, so igrali še v naslednjih dveh odlocilnih tekmah in izgubili s Paragvajem in Urugvajem. Novi predsednik južnoameriške zveze, Paragvajec Nicolás Leoz, je uvidel, da sistem ni ucinkovit, da je prestižno tekmovanje tavalo v negotovosti in da je v nevarnosti. Leta 1987 je ponovno dodelil organizacijo eni državi, tokrat Argentini, in odprl novo, pestro in bogato nogometno obdobje. Pokal so dvignili Urugvajci, ki so se kot zadnji prvaki tekmovanju prikljucili šele v polfinalu in odigrali vsega dve tekmi. Leta 1989 je Brazilija prekinila crno serijo 40 let brez organizacije in naslova prvaka. Finale proti Urugvaju je na štadionu Maracana spremljalo rekordnih 170.000 gledalcev. Nikoli prej in nikoli kasneje se na prizorišcu kakšnega celinskega prvenstva ni zbralo toliko fanatikov. CONMEBOL se je zavzela za sistem rotacije: pokal naj bi priredilo vseh 10 južnoameriških držav. Krog bo sklenila junija letos Venezuela. Leta 1993 so prvic igrale srednje in severnoameriške reprezentance iz CONCACAF. Mehika je že na prvem sodelovanju presenetila z uvrstitvijo v finalu in klonila pred Argentino. Od tedaj so igrali še ZDA, Honduras, in Kostarika. Leta 1999 se je kot azijski predstavnik pridružila Japonska.
 
Zadnje prvenstvo je leta 2004 potekalo v Perúju. Sanjski finale med Brazilijo in Argentino je bilo dramaticno. Ko je vse kazalo, da bo naslov šel k Gavcem, je Adriano v zadnji minuti izenacil, izsilil podaljške in enajstmetrovke. Brazilci so se na koncu veselili. 42. Copa América bo letos v Venezueli. Najmanj nogometna država v Južni Ameriki pripravlja devet prizorišc - nikoli prej jih ni bilo toliko - s tremi popolnoma novimi štadioni in šestimi, ki bodo doživeli pomembne prenove. Za organizacijo najvecje športne prireditve po Medameriških igrah leta 1983 predsednik Hugo Chávez ne bo skoparil: investicija bo težka 980 milijonov dolarjev.


Maskota letošnjega prvenstva je Guaky...
 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Si predstavljate, kakšen šok bi doživeli navijaci Domžal, ce bi njihov klub zgolj sezono po osvojitvi naslova prvaka izpadel iz elitnega razreda tekm...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje