Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Take reklame, kot smo jo mi naredili državi Sloveniji, ne more narediti nihce. Niti sto Planic. To traja le en dan. Mi pa smo bili na sceni vec mesecev. Ce bi merili v denarju, koliko bi slovensko državo stala taka promocija, ki smo ji jo priskrbeli mi, bi nam lahko povrnili vse tiste denarje, ki smo jih morali dati za davke, pa še dva štadiona bi lahko zgradili. Ni se pa zgodilo nic.
Srecko Katanec
4. april 2010
 NATISNI
Olimpija potrebuje kakovost
Miran Zore (foto: SPS)

"Ljubljanska publika zahteva kakovost, mi ji kakovost moramo dati," pravi Sebastjan Cimerotic. Kapetan Zmajev zacenja zadnjo fazo rehabilitacije in se že pripravlja na novo sezono.

Nekateri pravijo, da je "poslednji Mohikanec", ceš da takšnih igralcev dandanes ne delajo vec. Morda imajo prav, kajti takšnega obcutka za žogo ter prepotrebne drznosti in poguma v slovenski ligi ne boste nikjer našli.  Koncni produkt omenjenih lastnosti je mojstrsko preigravanje, pod katerega se vedno znova podpiše – Cime. Sebastjana Cimerotica smo obiskali kar na njegovem delovnem naslovu – na stadionu ŽAK. Oddelal je individualen trening in takoj poudaril, da se njegova problematicna Ahilova tetiva lepo celi. Pogovor smo nadaljevali v "zgornjih prostorih", kjer dolgcaš ob kavi in še cim "krajšim" preganjajo gospodje v zrelih letih. Nihce med njimi Cimetu, junaku stare in nove Olimpije, ni pozabil stisniti obvezne roke. Cime je bil in ostal v prvi vrsti preprost clovek. Nekakšna ljudska lastnina. In še preden smo obdelali bolj ali manj aktualne teme o "zverini" Waynu Rooneyju, vecno nepriljubljenem "idiotu" Marcu Materazziju in velicastni Barceloni, je Cime prisegel, da še ni rekel zadnje. Še bo igral. "Zdržim lahko še kakšni dve leti, potem pa na bergle (smeh)," je dejal, toda smeh se je kmalu polegel. Seveda, naceli smo boleco temo. Kriza Olimpije? "Zadnje tekme so bile dobre. Cas je za zmago. Ko bomo enkrat zmagali, se bo odprlo," je preroško napovedal v petek, ko še ni mogel vedeti, kako se bo koncala tekma s HiT Gorico, ki je do sobote kazala strašno formo.

Že štiri mesece zaradi poškodbe ne igrate. Kako dolgo boste še "out"?
Ravno pred nekaj dnevi sem opravil posebno testiranje. Napredek je ociten, vendar ne mislim nicesar prehitevati. Zame je letošnja sezona že koncana, nima smisla riniti z glavo skozi zid, naredil pa bom vse, da se v prihodnji vrnem še mocnejši. V torek zacnem trenirati pod strokovnim vodstvom Srdjana Djordjevica, predvidoma v dveh mesecih naj bi bil popolnoma pripravljen za igro. Veselim se že sodelovanja z njim.

Ste, glede na to, da je vaša zdravstvena kartoteka dodobra napolnjena, kdaj razmišljali, da bi odnehali?
S poškodbami sem se že zdavnaj sprijaznil. Tolikokrat sem že bil poškodovan, da je to zame že povsem nekaj obicajnega. Žal me vedno "zadane", ko bi moral necemu postaviti piko na i. Ko sem bil mlajši, pred približno desetimi leti, sem se poigraval z mislijo, da bi se prenehal muciti. K sreci sem obkrožen z ljudmi, ki so me znali podpreti, tako da sem vztrajal in še vztrajam. Leta so prinesla svoje, zdaj sem bolj izkušen in zrel, moja prva misel je pozdraviti poškodbo in se vrniti. Vem, da poletja zame spet ne bo. Za morje mi tako ali tako ni veliko, "soncil" se bom pa kar tu spodaj (v dvorani na stadionu ŽAK, op.p.). Voljo imam, zdravniki, z Markom Macuro na celu, pravijo, da tudi fizicno sposobnost.

Septembra boste dopolnili za nogometnega profesionalca spoštljivih 36 let. Kako dolgo nameravate še vztrajati?
Pri nas se ne bi smeli obremenjevati z leti. Igralce ne bi smeli deliti na mlade in stare, temvec na, to veckrat poudarim, dobre in slabe. To recimo pocne Alex Ferguson pri Manchester Unitedu, ki ima nekaj igralcev že v zrelih letih, vendar ve, da jih za osvojitev lovorik potrebuje. Ti igralci mu dajejo tisto piko na i. Arsenal je recimo drugacna zgodba, mladi fantje igrajo lep nogomet, za naslove pa to ni dovolj. Ce se vrnem na vprašanje, mislim, da lahko na visoki ravni igram še dve leti, potem pa bo dovolj.


"Igrati je treba s srcem," pravi Cime - ljubljenec Green Dragonsov.

Morda že veste, kaj boste poceli po koncu igralske kariere. Se vidite v Olimpiji?
Vsekakor se vidim v Olimpiji. O tem, kaj bi lahko pocel po koncu kariere, smo se v klubu že pogovarjali. Želim pomagati Olimpiji, kako bom to pocel, potem ko ne bom vec igral, še ne vem. Mislim, da trener ne bom, kajti moj prag tolerance je prenizek. Se bo že našlo kaj drugega.

Odkar ste se poškodovali, Olimpiji ne gre najbolje. Zakaj?
Ne vem, pošteno povedano. Delali smo dobro, še enkrat bom poudaril, pod tem trenerskim vodstvom se dobro dela. Priprave smo dobro oddelali, pogoji v Italiji so bili fantasticni. Upal sem, da bo šlo brez mene še bolje, vendar žal ni šlo. Ko danes pogledam na lestvico, mi je jasno, da se bomo v prvi vrsti borili za obstanek, ki pa v nobenem primeru ne sme biti vprašljiv. Vsem nam so se malce dvignili apetiti po seriji dobrih rezultatov, kajti vemo, da smo pripravljeni iti še višje, morda celo do konca.

Kako je opravljati funkcijo kapetana izven igrišca?
Zelo težko. Nisem si predstavljal, da je zunaj igrišca to tako težko. Precej težje je kot na igrišcu. Iskreno receno, na koncu sem z živci, velikokrat bi najraje kar stekel na igrišce. Žal mi je, da se nam je zalomilo in da toliko casa nismo zmagali. Toda zadnje tri tekme so mi dale razlog za optimizem in povod za pozitivno razmišljanje. Borimo se in ustvarjamo priložnosti, manjkajo le zadetki. Morda v napadu manjka nekaj "kvalitete".


Letošnja sezona je zanj že koncana, vendar Cime ne namerava obupati.

Navijaci z zadnjimi rezultati (intervju je bil opravljen pred sobotno zmago, op.p.) niso najbolj zadovoljni. Kaj jim lahko obljubite za prihodnost?
Obljubim jim lahko le, da bo bolje, ker vem, da bo. Navijaci so za nas, kot klub z dušo, najbolj pomembni. Takšna je tradicija nogometa v Ljubljani, tradicija Olimpije. Razumem njihovo nezadovoljstvo in žal mi je, da se vse to dogaja. Navdušen sem bil, ko so v Novi Gorici tako vztrajno spodbujali Olimpijo, bili so enkratni in vem, da so oni zadnji, ki bodo obupali. Pozdravljam njihovo gesto, da mora vsak nogometaš Olimpije pustiti svoje srce na igrišcu, v tem primeru so zadovoljni kljub porazu in prav je tako. Pred dnevi sem gledal košarkarsko evroligo, tekmo Partizan – Maccabi Tel Aviv in bil navdušen. Od Partizana bi se lahko marsikaj naucili, predvsem pa to, kako igrati s srcem. In navijaci to cenijo. Na tekmi, potem ko so se stepli za vstopnice, jih je bilo vec kot 20.000…

Poznate recept, ki bi Olimpijo "ozdravil" porazov?
Napacno je prepricanje, da je potrebno, ko ne gre, delati vec. To je bedarija. Pomembno je delati prav. Kaj ti pomaga, ce igralcu v enem dnevu naložiš dva težka treninga – tako ga le psihicno in fizicno ubiješ. Ko sem igral v Hajduku, smo imeli psihologa in stvar je zelo dobro delovala. Tak clovek igralca zna izvleci iz krize. Naši igralci tu so pod nekakšno blokado. Potrebujejo le eno tekmo, eno zmago, da se ta blokada podre.

Olimpija v prihodnosti. Kje, kako?
Na koncu sezone bomo videli, kaj in kako. Kje smo, kaj smo naredili, kaj je kdo naredil in cesa nekdo ni. Mora biti selekcija. Ekipa bo morala biti za nov stadion in še višje ambicije malce drugacna. Menim, da bi bilo potrebno pripeljati par izkušenih in preverjenih igralcev. Vsi vemo, Ljubljana je specificno mesto, ljudje tu so zelo zahtevni. Zahteva se kakovost in ce je ni, tudi ljudi ni. Smešno bi bilo igrati na novem, a praznem stadionu. Poglejmo na primer košarko. V evroligi je dvorana še relativno polna, vse ostalo pa je porazno.

Morda so prazni stadioni tudi odraz padca kakovosti igralcev in posledicno igre same. Se vam ne zdi, da je v slovenski ligi vse prevec t.i. šablonskih igralcev?
Nogomet se je zelo spremenil. Trenerji, tudi pri nas, se zdaj najbolj ukvarjajo s kilometrino, kar je velika neumnost. Vemo, da pri nas neke strašne kakovosti ni, zato je neumno zahtevati, da igralci pretecejo po 13 kilometrov na tekmo. Preprosto nismo konkurencni. Poglejmo na primer Messija. On pri Barceloni pretece morda celo najmanj, ampak to nadoknadi z individualno kvaliteto. Te dni vsi govorijo o Ivici Olicu. On pretece ogromno, pogosto brezglavo in je za gledalce manj zanimiv kot denimo Zlatan Ibrahimovic. Olic je borben, Ibrahimovic pa domiseln. Ce bi se odlocal, za koga bi placal vstopnico, bi jo zagotovo za Ibrahimovica, pa nikakor ne mislim, da Olic ni super igralec. Ljudem je po mojem mnenju treba ponuditi nekaj vec kot le zmage in šablonski nogomet.  

Veljate za mojstra driblinga. Bi danes, pri petintridesetih, še lahko izvedli preigravanje "cez pol igrišca"?
Nedvomno. Ce to enkrat imaš v sebi, to ostane v tebi. Res pa je, da preigravanja niso vec moj primarni cilj. Kot kaže so leta naredila svoje (smeh). Seveda se dobrega driblinga nikdar ne branim, vendar raje vidim, da igramo dobro in vodimo, pri recimo 2:0 in kakšnih desetih, dvajsetih minutah do konca tekme pa z veseljem zaigram še kakšno iz mojega repertoarja. Da ne bi šli ljudje slucajno lacni domov.

Slovenija gre znova na svetovno prvenstvo. Kaj svetujete fantom?
To, kar so naredili ti fantje, je velik uspeh. Seveda vprašanjem o primerjavi med našo generacijo in to ni konca. Vedno odgovorim enako – v naši generaciji je bilo vec individualne kvalitete, tu pa je zmagal kolektiv. Na tekmi z Rusijo se je to lepo videlo. V kvalifikacijah je šlo kot po maslu, Poljaki so razpadli, Cehi pa verjetno še danes ne vedo, kaj in kje jih je zadelo. Fantom privošcim dober rezultat na svetovnem prvenstvu. Samo naivni ne smejo biti. Gledal sem recimo Alžirce proti Srbiji. Navdušili so me, so borbeni, tehnicno izjemno dobro podkovani in hitri. Zelo hitri.

Si boste tekme svetovnega prvenstva ogledali na samem prizorišcu?
Ah, kje. Jaz pa letala… Ne bo šlo. Spomnim se, ko sem bil v Koreji, sem pojedel vse uspavalne tablete, ki pa niso kaj prida pomagale. Raje sem na trdnih tleh (smeh) oziroma na mehkem kavcu, tako da bom vse spremljal kar od doma.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Veliko svetovno znanih zvezdnikov se zanima za nogomet. Nekateri obiskujejo tekme, spet drugi imajo oziroma so imeli v lasti celo svoje klube - ko...

Presegel je meje fizike
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje