Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Proti Argentini je sodnik kradel Srbe! Sovražim krivico! In sedaj povem, ta sodnik je 'papak', navaden 'papak'!
Miroslav Blaževic
1. april 2010
 NATISNI
Najprej molitev, nato nogomet
Miran Zore

V Kuvajtu nogometaši molijo pred, med in po tekmi. S tem in še marsicem sta se Rok Elsner in Toni Usnik, clana Al Arabija, preprosto morala sprijazniti. Predstavljamo vam njuno zgodbo.

Avanturizem ali zgolj pehanje za dobrim zaslužkom? Verjetno gre za nekaj vmesnega, drugace bi si namrec težko razložili nenavadno avanturo, v katero sta se pred casom podala Rok Elsner in Toni Usnik. Oba je v daljni Kuvajt povabil Dragan Skocic, nekdanji trener Interblocka, ki je "ujel" dobro placano trenersko službo pri uglednem kuvajtskem klubu Al Arabi. Rok Elsner je eden redkih tujcev v kuvajtski ligi, ki po "poklicu" ni napadalec ali vezist, Al Arabi (najtrofejnejši nogometni klub v Kuvajtu) njegove usluge placuje v ameriških dolarjih, tako kot tudi usluge Tonija Usnika, še enega Slovenca - pomocnika Dragana Skocica.

Da se razumemo, Elsner in Usnik živita in delujeta v peti najbogatejši državi na svetu, v državi, kjer davkov v takšni obliki kot pri nas sploh ne poznajo in kjer si lahko precej ljudi privošci celo takšen luksuz kot so denimo služkinje za povsem obicajna opravila – nakupovanje, skrb za otroke... Zalivska vojna, zakrite ženske in ostali stereotipi, ki smo jih pri nas gojili vrsto let, v Kuvajtu v resnici že dolgo casa ne držijo vec. Država z 20.000 kvadratnimi kilometri površine in dobrimi tremi milijoni prebivalcev je sicer ostala na svojevrsten nacin konzervativna, vendar že dolgo velja za zgledno urejeno, predvsem pa moderno arabsko državo, v kateri je zavetje, predvsem pa priložnost za dober zaslužek, našlo ogromno zahodnjakov, tudi peticnih Americanov in seveda vsepovsod prisotnih "Balkancev". Med njimi tudi nekaj Slovencev. 


Rok Elsner je eden od dveh Slovencev pri Al Arabiju.
FOTO: arhiv Roka Elsnerja

V Kuvajtu mu nic ne manjka
Francija, Nemcija, Slovenija in zdaj še Kuvajt. Nogometna kariera Roka Elsnerja, najmlajšega iz vplivne nogometne rodbine Elsner, je kljub njegovim 24. letom izjemno pisana. Zacel je pri Nici, nadaljeval v Wehnu, se nekaj let zadržal v Ljubljani, lani pa za Draganom Skocicem in Tonijem Usnikom krenil v Kuvajt. V neznani deželi tam na vzhodu je Elsner v nekaj mesecih doživel marsikaj, med drugim je celo zajahal kamelo in se naucil celo nekaj arabskih besed. Pipe, ki so v arabskem svetu izjemno popularne, mladega branilca ne privlacijo, še manj alkohol, ki pa ga je v Kuvajtu prakticno nemogoce dobiti. Toda Elsner pravi, da ga veseljacenje "ob vodi" ne moti, še manj pogoste molitve, ki so v arabskem svetu obvezne. "Nic ne bi imel proti, ce bi še nekaj casa ostal tu," pravi 24-letni Elsner, ki je nad Kuwait Cityjem, prestolnico Kuvajta, navdušen.

Rok, v Kuvajtu ste že nekaj mesecev. Kako ste se znašli?
Prišel sem v novo okolje, a sva se z zarocenko Jasmino kmalu privadila na Kuvajt in vse posebnosti, ki jih življenje v arabskem svetu prinaša. S svojimi igrami sem zelo zadovoljen. Pridobil sem na samozavesti, kar se pozna tudi na moji igri. Sem eden od redkih tujih branilcev, tu namrec raje kupujejo tuje napadalce, zato se od mene veliko pricakuje. Sem stalni clan prve enajsterice, izpustil sem le štiri tekme, pa še te zaradi kartonov oziroma lažje poškodbe. Skupno sem doslej odigral 27 tekem. In to na trdih, izsušenih igrišcih. V bistvu v Kuvajtu sploh še nisem igral s kramponi (cepki, op.p.).

Kako dobro sploh poznajo Slovenijo v Kuvajtu?
Žal Slovenije tu ne poznajo ravno, so pa vsi slišali za Jugoslavijo. Obcasno se zgodi, da Slovenijo zamenjajo s Slovaško, toda saj to dandanes, na žalost, res ni nic nenavadnega. Odkar smo se uvrstili na svetovno prvenstvo, nas poznajo bolje, v promocijskem smislu pa je precej pomagala tudi nedavna zmaga nad Katarjem. Poznajo sicer Slavišo Stojanovica in predvsem Srecka Katanca, ki službujeta v ZAE, k promociji pa je pripomogel tudi obisk našega predsednika dr. Danila Türka z delegacijo.


Al Arabi, cigar clan je Elsner, v Kuvajtu velja za najbolj ugleden klub.
FOTO: arhiv Roka Elsnerja
 

Je tudi v kuvajtskem nogometu toliko denarja kot denimo v Katarju, Savdski Arabiji?
Mislim, da se recesija arabskega sveta ni dotaknila, klubi tu financnih težav nimajo. Lahko povem, da je najboljši strelec kuvajtske lige, moj nekdanji soigralec, prestopil v drug kuvajtski klub za vec kot milijon ameriških dolarjev. Liga je nedvomno mocnejša kot slovenska in logicno so tudi place precej višje. Toda denarja ne dobiš kar tako, pred podpisom pogodbe se je potrebno pošteno preznojiti in dokazati. Razmetavanja z denarjem tu ni.

Kako gre Al Arabiju v letošnji sezoni?
Trenutno smo na sredini prvenstvene lestvice, v sezono smo startali z veliko remijev, izgubili pa smo le trikrat. Igrali smo v Federation Cup-u, a v finalu nesrecno izgubili po enajstmetrovkah. V igri smo še v Crown Prince Cup-u in v Emir Cup-u (najpomembnejši pokal v Kuvajtu, op.p.), v obeh smo v polfinalu. Naši cilji so visoki, pricakovanja vodstva kluba prav tako. 

V Evropo pogosto zaidejo zgodbe o tem, kako Arabci molijo veckrat na dan, ne glede na starost, poklic in spol. Kako je z molitvijo v nogometnem svetu?
Uf, molijo kar petkrat na dan. Pred tekmami in treningi igralci pogosto molijo v za to posebej namenjenem prostoru. Preden odidemo na igrišce, se igralci vselej postavimo skupaj in molimo. Vsak v svojem jeziku in v svoji veri. Ne zgodi se malokrat, da igralci molijo tudi med polcasom, vendar jih zaradi tega nihce ne priganja. Trener pocaka, da je molitev koncana, šele potem nadaljujemo.

Pogodba z Al Arabijem se vam iztece junija letos. Kako naprej? Pogrešate Slovenijo oziroma Evropo?
Upam, da sem vodstvo kluba zadovoljil s svojimi igrami. Glede podaljšanja pogodbe se še nismo pogovarjali, ce mi bodo ponudili podaljšanje sodelovanja, bom o tem zagotovo premislil. Mislim, da sem, kar se športne kariere tice, zagotovo naredil korak naprej, si pa seveda želim zaigrati v kateri od najmocnejših evropskih lig. Ce se mi ta želja ne bo uresnicila, bom morda nadaljeval kar tu. Slovenske lige ne pogrešam prevec, rezultate spremljam preko interneta, gledam pa seveda tudi tekme francoske Ligue 1. Odkar Luka (Elsner, op.p.) igra v Avstriji, pa z zanimanjem spremljam tudi avstrijsko Bundesligo.


Elsner je z Al Arabijem podpisal enoletno pogodbo, ki se iztece 30. junija.

Najboljši tujec v Kuvajtu je milijonar
Roka Elsnerja poškodbe za zdaj pušcajo pri miru. Za Tonija Usnika tega ne moremo reci, prav zaradi poškodb ta nekdaj odlicni ofenzivni vezist ni mogel razviti svoje igralske kariere. Prestop v Kaiserslautern je obetal veliko, vendar se je Usnik, nekdaj mladi reprezentant Jugoslavije, nato moral zadovoljiti z igranjem po številnih nogometno manj in tudi bolj razvitih državah (Islandija, Avstrija, Izrael…), kariero pa je sklenil pri Factorju. Tam je tudi zacel svojo trenersko kariero, natancneje pri Interblocku, ki pa je tako ali tako zrasel iz Factorja. Bil je pomocnik Dragana Skocica, s katerim sodeluje tudi v Kuvajtu. Njegov cilj je pridobiti PRO licenco in trenersko kariero nadaljevati na samostojni poti.

Toni, kako doživljate Kuvajt?
Kuvajt je dokaj zaprta in konzervativna država, v katero lahko s turisticno vizo vstopajo le državljani tistih držav, ki imajo z monarhicno vlado sklenjen dogovor, ostali lahko vstopajo le s priporocenim pismom. Evropejci smo tu dobro sprejeti in cenjeni. Do nas niso posebej zahtevni, potrebno je le spoštovati njihovo tradicijo in verske praznike. V casu 'svetega meseca' so recimo od soncnega vzhoda pa vse do zahoda zaprte prav vse restavracije in lokali, poleg tega je na javnih mestih prepovedano uživati hrano in pijaco. Alkohol je težko dobiti, cveti predvsem crni trg, na katerem pa je potrebno za steklenico vodke odšteti med 150 in 200 evri!

Kaj pa nogomet v Kuvajtu, kako kakovosten je?
Seveda je tudi tu izjemno popularen. Po moji oceni je na malce nižji ravni kot v nekaterih ostalih arabskih državah. Verjetno težava tici v preslabem delu z mladimi, pa tudi pomanjkanju motiva samih igralcev, ki v svojih službah (vecina njih je t.i. polprofesionalcev, op.p.) zaslužijo veliko denarja in ne živijo le od nogometa. Klube podpira ministrstvo za šport, ki placuje trenerje in zaposlene, preostanek denarja (za igralce, op.p.) pa zagotovi predsednik kluba. Kuvajtski klubi se po financni plati ne morejo povsem primerjati s klubi iz Katarja, Savdske Arabije in ZAE.


Toni Usnik se namerava v prihodnosti podati na samostojno trenersko pot.
FOTO: arhiv Tonija Usnika

Tujcev v kuvajtskem nogometu verjetno ne manjka.
Tu ima vsak prvoligaški klub v povprecju od tri do pet tujcev, ki so seveda vsi profesionalci. So tudi precej bolje placani od domacih igralcev. Po informacijah, ki jih imam, najboljši tuji nogometaš v Kuvajtu zasluži na leto okrog milijon ameriških dolarjev. V Al Arabiju imamo sedem tujcev, Bolivijca, Sirijca, Alžrica, Brazilca, dva Hrvata (Igor Novakovic, Dario Dabac, op.p.) in seveda Slovenca Roka Elsnerja, ki igra odlicno. V zimskem prestopnem roku je bil blizu prestopu še en slovenski napadalec, a se je zataknilo.

Tudi vam pogodba potece junija letos, že veste, kako naprej?
V klubu je pred enim mesecem prišlo do menjave predsednika, ki je bil placnik tujcev in glavni sponzor. Klub ima zdaj zacasnega predsednika – šejka in njegove sodelavce. V roku dveh mesecev bodo organizirane volitve novega predsednika in upravnega odbora. Zaradi tega težko govorim, kako naprej, kajti ni še znano, kako bo klub funkcioniral v prihodnosti. Ali se bom dokoncno vrnil domov? Ne vem, bomo videli. Tu mi sicer nic ne manjka. Dolgcasa ne poznam, prava hrvaško-slovenska kolonija, ki jo poleg že omenjenih igralcev in Dragana Skocica tvori še Stjepan Ostojic, ki vodi mlado moštvo, je vselej 'aktivna'. V prostem casu nenehno ticimo skupaj. Naše pogodbe veljajo do 30. junija letos, tekmovanja pa se koncajo 20. maja. Domov se vracamo konec maja, ce se bomo še vracali v Kuvajt, pa v tem trenutku še ne vemo. Preden pa se vrnemo domov, moramo osvojiti vsaj eno lovoriko, v igri smo še v dveh pokalih.


Nekdanji Interblockov trojcek (Rok Elsner, Dragan Skocic, Toni Usnik) zdaj složno deluje v Kuvajtu.
FOTO: arhiv Tonija Usnika

 NATISNI    
Portugalska premocna za Mozambik
Zvezdniški selektorji
Anglija premocna za lokalni klub
Zaradi sinove bolezni ob SP
Donovan se napoveduje v dobri luci
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nizozemska velja za državo, kjer imajo ogromno težav z nasiljem navijacev. Ti se pretepajo tudi takrat, kadar ni tekem, zgodilo pa se je že, da so se...
Z nogometom je kot z novinarji
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje