Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ko sem v drugem krogu proti Gorici dobil priložnost, sem jo zagrabil z obema rokama. Nisem se obotavljal, treme ni bilo. Rekel sem si, da je to tekma, kot je vsaka druga. Tudi takratni trener Branko Oblak mi je rekel, naj branim, kakor znam. 'Ce boš naredil napako, bodo krivi drugi,' mi je takrat dejal in mi vlil samozavesti.
Jan Oblak
1. april 2010
 NATISNI
Liga prvakov je težka 6 milijard
Klemen Kos (foto: Getty Images / Mastercard)

Vodja marketinga družbe Mastercard za Slovenijo in Hrvaško Aleksandra Babic je za Nogomanio spregovorila o komercialni uspešnosti in donosnosti Lige prvakov.

Mastercard je z Ligo prvakov povezan že od leta 1994. Koliko je ta povezava pripomogla k prepoznavnosti blagovne znamke in ali bi lahko na podlagi 16-letnih izkušenj dejali, da je LP velika priložnost za oglaševalce?
Liga prvakov je prvovrstni športni dogodek, saj nudi obilo zabave in vzbuja custva. Sodelovanje pri takšnem velikem dogodku vsekakor prispeva k prepoznavnosti blagovne znamke in njeni podobi v širši javnosti in ne le med strastnimi nogometnimi navijaci. Spremljanje tekem med odlicnimi in mocno motiviranimi nogometnimi ekipami je lahko zabaven dogodek za vso družino. Oglaševalci so to spoznali in okrog Lige prvakov kreirali zgodbe, kar utrjuje podobo in pozicioniranje njihovih blagovnih znamk.

Oglaševalska kampanja "neprecenljivo" je požela izreden uspeh in na nek nacin celo ponarodela. Kdo je izdelal to kampanjo in kako ste bili zadovoljni z njenim ucinkom?
Družba MasterCard je kampanjo "neprecenljivo" v sodelovanju z agencijo McCann Erickson iz ZDA razvila leta 1997. Kampanja je postala brezcasna platforma zaradi preproste osrednje ideje, da v življenju obstajajo dolocene stvari, ki jih ne moremo kupiti z denarjem. Bistvo MasterCardovega komuniciranja se tako kaže v iskanju neprecenljivih stvari in ustvarjanju sporocil okoli njih. V življenju najdemo mnogo situacij, na katere lahko navežemo ta koncept, mi pa moramo najti tiste najpomembnejše. Uspešnost kampanje "neprecenljivo" potrjuje tudi število oglasov, ki so jih kreirali potrošniki in uporaba besede »neprecenljivo« v vsakdanjem življenju.    

MasterCard racuna tudi zaslužke mest in celotnega gospodarstva. Kakšne inštrumente pri tem uporabljate in kakšne trende zaznavate v zadnjih letih? Je bilo lansko finale med Barcelono in Manchester Unitedom, ki naj bi bilo vredno 310 milijonov evrov, vrhunec?
Družba MasterCard je narocila raziskavo o zaslužkih pri profesorju Simonu Chadwicku, enemu izmed vodilnih svetovnih strokovnjakov na podrocju športnega poslovanja. Namen študije je bil oceniti zaslužke Lige prvakov v sezoni 2009/2010 za nogometne ekipe in države. S pomocjo raziskave smo ugotovili, da je Liga prvakov v koledarskem letu vredna 6 milijard evrov evropskega gospodarstva, skupaj z Anglijo, Italijo in Španijo, ki zadnjih 12 mesecev dosegajo gospodarski razcvet. Raziskava je prav tako pokazala, da je bilo finale lanske Lige prvakov v Rimu za nogometni klub Barcelona vredno vec kot 110 milijonov evrov, skupaj z vsemi nagradami, tako s komercialnimi in tržnimi prihodki, in vsaj 65 milijonov evrov za drugo uvršceni klub Manchester United. To lepo dokazuje, da samo denarna nagrada za klub predstavlja le polovico zaslužka.Evropski prvak naj bi lani zaslužil 110 milijonov evrov, od tega manj kot polovico z nagradami. Lahko na konkretnem primeru razložite, kako je evropski prvak zaslužil preostanek (torej s komercialnimi prihodki)?
Denarne nagrade so placila združenja UEFA za sodelovanje; nagrade UEFA (v povprecju okoli 14 milijonov EUR); delež komercialnih prihodkov UEFA od tekme (zbirni znesek trga, ocenjen na 12 milijonov EUR); prodaja vstopnic (ocenjena na 10 milijonov EUR); prihodki od prodaje in marketinga, vkljucno s sponzorstvom in prodajo spominskih izdelkov, hrane in pijace (ocenjeni na 8 milijonov EUR); ter povecanje vrednosti ekipe (ocenjeno na 6 milijonov EUR). To pomeni, da lahko povprecen izkupicek, ki se ustvari ob uvrstitvi v osmino finala, razdelimo na 28 odstotkov denarnih nagrad UEFA, 24 odstotkov od placil od zbirnega zneska UEFA, 20 odstotkov od prodaje kart, 16 odstotkov od prihodkov od prodaje izdelkov in trženja ter 12 odstotkov od povecanja vrednosti igralcev.Koliko menite, da bo vredna letošnja zmaga v LP? (ob predpostavki, da bosta v finalu ponovno zaigrala dve tako atraktivni ekipi kot lani)
Na podlagi MasterCardove študije lahko zmagovalec Lige prvakov v Madridu maja letos zasluži 32,2 milijona evrov samo v nagradah, brez dodatnih prihodkov. 

Manjši klubi se pritožujejo, da je zaradi takšnih in drugacnih interesov vsem v želji, da v sklepnem delu tekmovanja nastopijo najvecji in praviloma najbogatejši klubi. Konkretno vprašanje – je izpad Reala iz Madrida razocaranje za oglaševalca?
Izpad Reala je najverjetneje razocaranje predvsem za njihove navijace. Biti eden izmed najpopularnejših in uspešnih nogometnih klubov v zgodovini Lige prvakov vsekakor vzbuja velika pricakovanja s strani navijacev in sponzorjev. A za preboj v finale se bori še mnogo prav tako uspešnih ekip, tako da je pred nami zagotovo še veliko zanimivih tekem.   Lahko Liga prvakov v prihodnosti po svoji komercialni in tržni uspešnosti dohiti evropsko ali svetovno prvenstvo?
Kljucna razlika med Ligo prvakov in svetovnim ali evropskim prvenstvom je predvsem v casovnem intervalu tekmovanj. Svetovno in evropsko nogometno prvenstvo sta na sporedu vsake štiri leta, medtem ko lahko Ligo prvakov spremljamo vsako nogometno sezono, s serijami tekem, ki se zakljucijo v maju z velikim finalom. Ceprav so komercialne in tržne aktivnosti pogosto usmerjene v finale Lige prvakov, ne smemo pozabiti tudi na razlicne ponavljajoce se aktivnosti med sezono, ki spremljajo vsak krog kvalifikacij.

Liga prvakov in Slovenija: je moc izracunati gospodarski vpliv tega tekmovanja na slovensko gospodarstvo? Kako ste zadovoljni z odzivom javnosti in medijsko pokritostjo tekmovanja?
Družba MasterCard ne opravlja lokalnih raziskav, ki bi lahko razkrile podatke o vplivu tekmovanja na lokalna gospodarstva. Ni mi znano ali naj bi kdorkoli opravljal lokalne raziskave. Kolikor spremljam medije, opažam, da je v Sloveniji veliko zanimanja za nogomet in s tem tudi za Ligo prvakov, s cimer smo zelo zadovoljni. Komercialna televizijska postaja, ki ima pravice za prenos UEFA tekem v Sloveniji, odlicno promovira nogomet in ga zna približati vsem nogometnim navdušencem ter tudi splošni javnosti.   

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Pred casom so morali nogometaši brazilskega kluba Fluminense predcasno koncati enega od treningov, ki so ga opravili v telovadnici. Sredi vadbe jih j...
Ekskluzivno: Igor Budan
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje