Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Zadnjic sem se ga napil pred petimi leti. Sploh nisem vedel zase in morali so me odnesti domov. Od takrat pijem alkohol zelo zmerno.
Eduardo Da Silva
26. marec 2010
 NATISNI
Intervju: Cristiano Ronaldo
Uredništvo (foto: Nike)
Portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo je razkril, kako mu novi Nike cevelj Mercurial Vapor Superfly II pomaga pri njegovi igri, hitrosti in izvajanju prostih strelov.

V: Ali cevelj pomaga pri vaši igri?

CR: Seveda, menim da je cevelj fantasticen, posebej ta cevelj je precej drugacen od modelov viper. Je bolj markanten, lepši, se že veselim, da bom igral z njim.

V: Delate na eksplozivni hitrosti vaše igre?
CR: Da, en del moje igre je hitro in spretno preigravanje, da sem eksploziven in se izognem igralcu. Mislim, da je moja igra takšna, a seveda jo je potrebno tudi izboljšati.

V: Cesa se spominjate o vašem prvem paru cevljev?
CR: Se ne spominjam prav dobro, a mislim, da sem imel 15 ali 16 let, ko mi jih je nek fant - mislim da je bil Ricardo – predstavil in so me obnoreli, ker še nikoli nisem videl cesa podobnega. Osem let že uporabljam cevlje Nike in jih ne želim menjati, saj so moji priljubljeni.

V: Ali hranite kakšne od vaših starih cevljev? Imate kakšne priljubljene?
CR : Ne, ne. Nosim jih, dokler jih ne unicim.

V: Ti cevlji prihajajo z digitalno izušnjo Nike Football+. Menite, da bo dejstvo, da lahko ljudje na spletu tekmujejo z vami in se naucijo vaših trikov, lahko pomagalo mladim igralcem pri dejanski uporabi teh vešcin in trikov?
CR: Seveda, menim, da je to del nogometa. Potrebno je trenirati, da se izboljšaš in se nauciš narediti vse prav, po svojih najboljših moceh... To se po mojem mnenju lahko nauciš. Jaz se vedno trudim, da dam vse od sebe,
ne glede na to ali treniram ali tekmujem. Vedno skušam biti profesionalen.V: Od katerega nogometaša, iz zgodovine ali sedanjosti, bi se želeli kaj nauciti, bi ga želeli posnemati?

CR: Cenim veliko igralcev in uživam, ko jih gledam, a nikogar od njih ne posnemam. Ne maram posnemati, saj mislim, da mora vsak biti takšen, kot je, in pocenja to, v cem meni, da je dober.

V: Vidim, da ste ponosni, da nosite vašo jakno – naj vas vprašam o Portugalski – kaj mora kapetan narediti, da vas ekipa spoštuje?
CR: Mislim, da moraš biti takšen, kot si. Ne bom se spreminjal, ker sem kapetan Portugalske: menim, da je odgovornost ista, ne glede na to ali si kapetan ali ne. Poskušam biti takšen, kot sem, poskušam pomagati mojim prijateljem, kolegom, poskušam biti naraven. Vsi vedo, kaj boš naredil na igrišcu, in jaz poskušam pomagati na vse možne nacine.


V: Izgleda, da vas zgodovina nekoliko zasleduje. Ko se vidite v prihodnosti, po cem bi želeli, da se vas ljudje spominjajo: kot obrambnega igralca ali podiralca rekordov?
CR: Po obojem – mislim, da je oboje zelo pomembno. Že veckrat sem povedal, da si želim biti eden od legend nogometne zgodovine. Zato je moja pot dolga –seveda moram premagovati igralce, dajati gole, podajati, vedno dati vse od sebe na treningih, tekmah. Po koncu moje kariere bi si želel, da ljudje zame recejo: Cristiano je odlicen vzornik – je fantasticen igralec in vzornik otrokom.

V: Na kateri vaš dosežek ste najbolj ponosni?
CR: Vedno je pomembno, da osvajam nagrade za posameznika.  A je prednost vedno v kolektivnih – ekipa je najpomembnejša. Nagrade za posameznika pa ti dajo nekaj posebnega, da si ponosen sam nase, ce osvojiš Zlato žogo ali Zlati cevelj. Vedno je lepo – lahko uživaš, jo pokažeš svoji družini – necakom in necakinjam – zato, ker je nekaj posebnega. Te nagrade sem že osvojil, a jih želim še vec – mislim, da je pot še dolga. Še vedno sem mlad, igram za najvecji klub na svetu, a si želim zmagati v Manchestru, ce bo mogoce. Mislim, da je mogoce, saj imamo fantasticno ekipo, krasno energijo, veselim se, da bom nekega dne zmagal v Manchestru.V: Kdo je imel na vas vpliv?
CR: Moj brat, mama in sestre. Moja mama mi je vedno vlivala samozavest in mi veliko pomaga, naredila me je takšnega, kot sem, na kar sem zelo ponosen. Vsi so mi pomagali, da sem danes to, kar sem, za kar se jim zahvaljujem in to cenim.

V: Imate kakšen nasvet, nekaj, kar vam je nekdo rekel in ste vedeli, da si boste zapomnili? Se lahko kakšnega spomnite?
CR: Ne, veste, na zacetku, ko imaš 15 ali 16 let, res ne veš, ali boš profesionalni igralec nogometa. A sem vedno verjel vase in ko sem zacel trenirati v prvi ekipi, sem zacel verjeti, da bom dober igralec.

V: Ste našli veliko razlik med igranjem v Premier League in igranjem v La liga, kjer igrate sedaj? Ali so to sodniki, mediji, nacin, kako vas tretirajo vaši navijaci? Predvsem nasprotnikovi navijaci? 
CR : Je kar podobno. Premier League je nekoliko drugacna. Mislim, da je angleška Premier League hitrejša, igralci so tam bolj fizicni. V Španiji je bolj tehnicno: manjše ekipe pokušajo igrati vec kot v Angliji. Ni tako neposredno. Mislim, da sta obe ligi fantasticni in kar zahtevni. Za Madrid nisem veliko igral, a vseeno imam nekaj izkušenj, in ce sem cisto iskren, zelo uživam, želim igrati vec tekem, da bom videl, kje so razlike.

V: Kako se do vas obnašajo nasprotnikovi navijaci?
CR: Veste, s tem nimam problema. V Angliji so me na vecini stadionov med igro izžvižgali, a so se ti ljudje naucili, da s tem le vzpodbudijo mojo samozavest in moc. Moram povedati, da ce ljudje želijo zaceti s tem pocetjem v Španiji, potem ni problema!

V: Za koga bi placali, da bi ga videli?
CR: V kateremkoli športu? Za Tigerja Woodsa (smeh).

V: In za katerega nogometaša?
CR: Nogometaša? No, za nekatere. To so Rooney, Drogba, Messi, Xavi, Iniesta, Raul, Benzema, Kaka…. Za veliko igralcev!V: Enkrat ste  rekli “kdor ima rad nogomet, ima rad mene”. Kaj ste s tem mislili –  mimogrede, ali ste to rekli?
CR: To sem hotel reci… Torej zato, ker mislim, da sem zabaven. Na nogomet morate gledati kot na zabavo in to tudi poskušam. Mislim, da sem všec obicajnim ljudem, ki imajo radi nogomet, ker sem zabavljac.

V: Kaj pa potem še morate izboljšati?
CR: Veliko stvari, mislim, da nisem popoln. Ce misliš, da vse veš, potem misliš narobe. Ne veš nicesar. Mislim, da sem v pravem klubu, da bi se naucil vec, lahko izboljšam proste strele, preigravanje, streljanje v levo, desno... vse moraš izboljšati. Na treningih in tekmah poskušam delati kot takrat, ko sem se zacel uciti nogometa. Pocenjam iste stvari in to je razlog, da se stalno izboljšujem.

V: Kaj je vaša najvecja napaka?
CR: Najvecja napaka? To ni lahko. Pravzaprav jih delam veliko. Nekateri pravijo, da je moja najvecja napaka, da se slecem majico, ko zadanem gol. Dajo mi rumeni karton. Ni potrebno, da to pocnem.

V: Torej zakaj to pocnete?
CR: To pocnem zato – ne vem, ce veste o Madeiri – nekateri ljudje imajo velike probleme po katastrofi in so zaskrbljeni, jaz sem bil rojen tam, cela moja družina je od tam, moji prijatelji, in mislim, da nikomur ni všec, ce ljudje umirajo, pa ce je to v tvoji družini ali ne, to ni dobro za svet.
To pocnem za svoje ljudi, ker sem bil tam rojen in ker jih imam rad. In ko vidim posnetke na televiziji, sem kar razocaran in nisem srecen, ampak to je življenje in ljudje morajo verjeti, da bo Madeira cez nekaj mesecev ali cez leto ista kot je bila pred katastrofo.V: Vem, da zbirate denar za žrtve?
CR: Da, delamo na tem, da bi tamkajšnjim ljudem pomagali kolikor lahko. Še posebej družinam žrtev.

V: Ocitno obstaja Real Madrid z vami in brez vas.
CR: Vse je odvisno od rezultatov. Ljudje delajo statistiko – ko igram, ko ne igram, ko dajem zadetke. To so le mnenja ljudi. Ne mislim, da bi morala biti ekipa odvisna le od enega igralca: zato ker je Madrid velik klub in je v njem eden najboljših svetovnih igralcev... Ne mislim tako. Mogoce nekateri ljudje recejo, da ni tako, a jaz pravim le to, da je Madrid fantasticna ekipa – ne le zato, ker je Cristiano igral ali ni igral. To ni dobro. Mislim, da je Madrid dober z mano ali brez mene.

V: Ali se veselite tekme v Barceloni?
CR: Veselim se, da bom igral proti njim v Bernabenau in to bo zelo zanimiva tekma, sem mocno preprican, da bomo zmagali v ligi in premagali Barcelono.

V: Wayneu Rooneyu gre dobro… Je to povezano z vašim odhodom iz Manchestra?

To me ne preseneca, saj poznam Rooneyjeve kvalitete – on je vedno odlicen, ko igram z njim. Z njim sem igral tri, štiri leta in vedno je bil odlicen. Ne samo v tej sezoni, to sezono je sicer igral zelo dobro in zadel veliko golov, ampak je zame še vedno isti igralec – je fantasticen, zmagovalec in upam, da bom nekega dne spet igral z njim. Ne vem, ce je to mogoce, ampak sem resnicno zelo, zelo vesel zanj, za to sezono za Manchester, ne samo zanj, ampak tudi za ostale igralce, s katerimi se dobro razumem. Zelo sem vesel, da vcasih vidim svoje prijatelje iz Manchestra – to je res lep spomin, ker vem, da imam tam prijatelje.

V: Ali pravite, da želite ponovno igrati z Rooneyjem?
Zakaj pa ne? Vse je mogoce…

V: Naj vas nekaj vprašam… Kakšna je skrivnost vaših prostih strelov – so to vaše noge in stopala, ali pa so to cevlji?
Cevlji. To so cevlji Nike!O cevlju in podjetju Nike

Vedno je pomembno, pocašcen sem, da sem lahko del te blagovne znamke, s katero sem že 8 let. So moji najljubši cevlji in rad igram z njimi. Mislim, da je cevelj takšen kot moj obraz: lahek, lep, mislim, da je jaz! (glasen smeh). Rad imam te cevlje.

O cevlju

Mislim, da mi je ta cevelj zelo pomagal, še posebej, ker je lahek.. Igram 8 let in dobro poznam ta cevelj, je prav zanimiv, ker je lahek, in bolj ko si lahek, hitrejši si.

O svetovnem nogometnem prvenstvu 2010

Fantasticno bo igrati na svetovnem prvenstvu, vedno je nekaj posebnega in se tega seveda veselim, to je moje drugo svetovno prvenstvo. Ce sem iskren, se zelo veselim, res sem si želel igrati in mislim, da ima Portugalska veliko možnosti. Se bomo potrudili dati vse od sebe.

 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Italijanom vsi pripisujejo zasluge za nepriljubljeni catenaccio, a zgodovina kaže, da najbolj cvrste obrambe ne prihajajo z Apeninskega polotoka. ...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje