Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Nisem ga še srecal, vendar pa ga bom vstavil v svoj naslednji film z Rambom in ga nekaj mesecev preganjal nekje v džungli.
Sylvester Stallone o Beckhamu
22. marec 2010
 NATISNI
Fant, ki je premagal Ronalda
Miran Zore (foto: Getty Images)

Pogovarjali smo se z rabljem Reala iz Madrida, Miralemom Pjanicem, ki je v intervjuju za Nogomanio spregovoril tudi o tem, kako je novembra navijal za slovensko reprezentanco.

Kako uniciti najdražje nogometno moštvo na svetu? Kako iz Lige prvakov izlociti najdražjega in po mnenju mnogih najboljšega nogometaša na svetu? Preprosto. Potrebujete trdno in kakovostno moštvo, odlocnega trenerja ter predvsem Miralema Pjanica! Lyon vse to ima, zato tudi še vedno igra v Ligi prvakov, cetudi se je že v osmini finala srecal z velikim Realom iz Madrida. Bosanski nogometni dragulj je na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov na slovitem Santiagu Bernabeu "nastavil dinamit", ki je eksplodiral v 76. minuti. Pjanic je z zadetkom izlocil Real in zrušil sanje ambicioznega Florentina Pereza o zmagoviti drugi generaciji "galaktikov".

Miralem Pjanic je sicer star šele 19 let, pa ima za seboj že kar nekaj bogatih izkušenj, predvsem pa zanimivo življenjsko zgodbo, ki se je zacela leta 1990 v rodni Bosni in Hercegovini, nadaljevala pa v Luksemburgu, kjer je nogomet kot polprofesionalec igral njegov oce Fahrudin. Družina Pjanic se je v Luksemburg preselila še pred zacetkom vojne in tam ostala za vedno. Miralem seveda ne, njega je pot odnesla cez mejo – v Francijo. Balkan je, vsaj v nogometnem smislu, Pjanic zaobšel.V Franciji se je uveljavil pri Metzu, pri sedemnajstih podpisal profesionalno pogodbo in debitiral pri clanih. Želeli so ga Barcelona, Bayern, Inter, PSV, Schalke, na koncu pa ga je za osem milijonov evrov dobil Lyon. Zacel je s številko 12, jo nato zamenjal za osemnajstico, dokler ni lani prejel želeno osmico in tako tudi uradno postal "novi Juninho", s katerim ga Francozi tako radi primerjajo.


Pri devetnajstih ima Miralem Pjanic še vse pred seboj.

Santiago Bernabeu je onemel, ko ste z zadetkom iz Lige prvakov izlocili Real. Kakšen je obcutek, ko izlociš najdražje nogometno moštvo na svetu?
Neverjeten! Zabil sem zadetek, ki nam vsem toliko pomeni. Izlocili smo veliki Real, to je velika stvar za Francijo, Lyon in še posebej zame. Moram reci, da kar nekaj casa nisem dojel, kaj se dogaja, tako sem bil vesel. Ob zadetku so me prevela custva. Že na prvi tekmi doma smo naredili velik korak k uvrstitvi v cetrtfinale, vendar smo nato morali preživeti še pekel Santiaga Bernabeua, kar, verjemite mi, nikakor ni lahko. Na koncu nam je uspelo, uvršceni smo v cetrtfinale, naš cilj pa je uvrstitev v polfinale.

Žreb vam je v cetrtfinalu naklonil ligaškega rivala Bordeaux, ki je Lyonu pravzaprav odvzel primat v Ligue 1. Ste z žrebom zadovoljni?
Mislim, da smo z Bordeauxom lahko kar zadovoljni. Bolje Bordeaux kot denimo Barcelona ali Manchester United, kajne? Naš cilj je uvrstitev v polfinale in mislim, da nam to glede na nasprotnika lahko uspe. Morda je za Francijo slabo, da se oba njena predstavnika srecata v cetrtfinalu, dobra stvar pa je vsekakor to, da bo imela vsaj enega predstavnika med najboljšimi štirimi. Iskreno upam in verjamem, da bo to Lyon.


Tako so jokali nogometaši Reala, potem ko je Miralem Pjanic s svojim Lyonom opustošil Santiago Bernabeu.

Koga bi si želeli za nasprotnika v polfinalu – Manchester United ali Bayern?
Najprej se moramo tja seveda uvrstiti, vendar ker verjamem, da se bomo, lahko recem, da si v polfinalu želim Bayern. Zakaj? Preprosto, ker menim, da je Manchester United v tem trenutku precej boljši od Bayerna.

Lyonu gre v Ligi prvakov v letošnji sezoni zelo dobro, malce manj v domacem prvenstvu. Zakaj?
To se sprašujemo tudi sami. Vem, da imamo dobro ekipo, v bistvu se tega vsi zavedamo. Je pa res, da smo mladi, ekipa je prenovljena, zato morda nihanja v formi. Kvaliteta ni vprašljiva, mislim, da smo najkvalitetnejši v francoskem prvenstvu, delati moramo samo še na kontinuiteti. Najbolj obžalujem, da smo kar nekaj tock izgubili proti manjšim ekipam, ki bi jih morali zlahka premagati, a jih nismo. To so bili resnicno neumni spodrsljaji.

Pri Lyonu igrate svojo drugo sezono. Kljub temu, da ste stari komajda 19 let, je za vami nagel vzpon. Kako in kje ste zaceli?
Res je, vse se odvija tako hitro, da vcasih še sam ne dojamem vsega. Zacel sem v Luksemburgu, kjer je igral moj oce. V bistvu se je zacelo tako, da me je vozil s seboj na treninge, kjer sem se navdušil za nogometno žogo. Pri trinajstih sem odšel v Metz in ostal tam do sedemnajstega leta, ko sem podpisal profesionalno pogodbo in zacel igrati za clane. Nato je prišel klic Lyona in odlocil sem se, kljub ponudbam drugih klubov, da odidem tja. Svoje odlocitve nisem nikoli obžaloval.

Igrate za Lyon, veckratnega francoskega prvaka in udeleženca cetrtfinala Lige prvakov. Imate morda še kak omiljeni klub?
Seveda, zgolj in samo Real iz Madrida!

V enem trenutku so se za vas "teple" kar tri reprezentance – Luksemburg, Francija ter Bosna in Hercegovina. Izbrali ste BiH.
Seveda, o cem drugem niti nisem razmišljal. Srce me je vodilo v Bosno, tam živijo moji sorodniki, tam je moje mesto. Vesel sem, da igram za mojo Bosno in Hercegovino, da lahko pomagam. Ni veliko manjkalo, pa bi se uvrstili na svetovno prvenstvo. Škoda za zapravljeno priložnost. Zdaj je pred nami nov cilj – uvrstitev na evropsko prvenstvo. Kvaliteto imamo, novega selektorja, ki je dobrodošla osvežitev, prav tako. Zacenjamo novo, upam, da uspešno zgodbo.

Ste morda spremljali uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo?
Seveda sem. Cestitam vaši reprezentanci, to je velika stvar za tako majhno državo. Velik podvig je uspel tudi Srbiji. Ogledal sem ti tekmo dodatnih kvalifikacij Slovenija – Rusija in bil presenecen. Nad razpletom seveda, kdor premaga Rusijo si seveda zasluži oditi na svetovno prvenstvo. Vesel sem, da gre na svetovno prvenstvo prav Slovenija, privošcim vam uspeh.

Kako dobro sicer poznate Slovenijo, njen nogomet?
Ne slabo, ne pa tudi dobro (smeh). Poznam nekaj nogometašev, predvsem tiste, ki igrajo v Franciji in tudi Nemciji. Recimo Valterja Birso. V Sloveniji sicer še nisem bil, sem pa o »deželi« slišal veliko lepih besed, upam, da jo bom nekoc obiskal.


Bosna in Hercegovina, da ali ne? Dileme pravzaprav nikdar ni bilo, Miralem Pjanic za BiH igra s srcem!

 NATISNI    
Arsenal lovi Pjanica
Santini bo pomocnik
Briand bo zabijal za Lyon
Desailly ne verjame v rojake
Imeli so ga za opico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Prvi finale nogometnega prvenstva Južne Amerike med Argentinci in Urugvajci so morali leta 1916 nepricakovano odigrati dan kasneje od predvidene...
Ekskluzivno: Ivan Klasnic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje