Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ko je Gascoigne preigraval, je to zgledalo tako kot da bi šel po rokah cez minsko polja. Nekaj podobnega kot prerivanje po supermarketu.
Bobby Robson
19. november 2009
 NATISNI
Po Zlatku znova Zlatko
Klemen Kos (foto: SPS)

Za uvrstitev Slovenije v Južno Afriko so seveda zaslužni prav vsi, toda tisti, ki je zabil odlocilni zadetek, je vendarle junak, o katerem se bo govorilo in pisalo še dolgo - Zlatko Dedic.

Vsi najvecji slovenski nogometni uspehi so ocitno povezani z imenom Zlatko. Nekoc smo v zrak skakali ob zadetkih Zlatka Zahovica, v sredo zvecer je celotno državo v stanje ekstazne obsedenosti spravil Zlatko Dedic. Hitronogi Primorec je tako dokoncno in za vselej utišal tiste, ki so vrsto let govorili, da ima v sebi preprosto premalo, da bi lahko bil uspešen na najvišji ravni. Toda kljub temu nikoli ni obupal, kot ni obupala slovenska reprezentanca. In danes je junak slednje, potem ko je zabil zadetek, ki je Slovenijo še drugic v njeni zgodovini odpeljal na svetovno prvenstvo. Za to, da bomo nastopili v Južni Afriki, seveda nima zaslug zgolj Dedic, a dejstvo je, da si tudi brez njega slovenske reprezentance preprosto ne gre vec predstavljati.Nekoc Zahovic, zdaj Dedic - brez Zlatka ocitno ni uspehov slovenske reprezentance.
Ne, ne, niti slucajno! Vsi smo enako zaslužni za uspeh, ki smo ga dosegli s skupnimi mocmi. Tokrat so se nam uresnicile sanje, a za to je zaslužen prav vsak, od prvega do zadnjega. Od tistega, ki v naši reprezentanci skrbi za najbolj "nepomembne" stvari, pa do vseh nas, ki smo garali na igrišcu. Da navijacev seveda niti ne omenjam. Še enkrat vec so bili ne odlicni, pac pa super, enkratno odlicni.

Slovenija je bila pred pol leta v prakticno izgubljenem položaju. Skorajda nihce ni vec verjel v vas, a vi ocitno ste. Ste dejansko tedaj, ko ste izgubili proti Severni Irski v Belfastu, še vedno verjeli v nastop na svetovnem prvenstvu?
Po pravici? Smo verjeli, mi smo zares verjeli vase. Že ko so se zacele kvalifikacije, smo bili odloceni, da bomo naslednje poletje v Južni Afriki in naše vere ni omajal niti tisti poraz, ki ga omenjate. Predvsem zaradi tega, ker smo vsi skupaj tako dobra klapa, da bi bilo preprosto nemogoce, da bi kar izgubili upanje in se predali v usodo. Kako živimo za uspeh, je bilo bolj in bolj ocitno iz tekme v tekmo, kot bomba pa je vse skupaj eksplodiralo tokrat, na povratni tekmi proti Rusiji - do vrhunca smo prišli v pravem trenutku, na pravi dan, v pravem veceru.

Kaj je ustvarilo tako neverjetno kemijo med vami v slovenski reprezentanci?
Ne bom se zlagal, ce recem, da vecina igra skupaj že deset let in vec. Zaceli smo v mlajših selekcijah in se skupaj prebijali naprej, korak za korakom. Poznamo se tako dobro, da si lahko kar beremo misli. Ne potrebujemo besed, da komuniciramo med seboj, vsak natanko ve, kam bo nekdo stekel v dolocenem trenutku, kako se bo odzval in tako dalje. Dejansko dihamo kot eno.Se zdaj, ko so kvalifikacije koncane, Rusija pa premagana, sploh zavedate, kaj vam je uspelo? Sploh lahko strnite obcutke po tem zares neverjetnem uspehu?
Niti slucajno! Vsega je prevec, glava je nabito polna razno raznih misli in ce povem pošteno, dejansko nimam obcutka, da nam je uspelo nekaj tako odmevnega. A to je zgolj ta prvi trenutek, ko se morajo obcutki še posesti, ko mora vsak pri sebi dojeti, da smo uspešno zakljucili kvalifikacije. Pravi obcutki bodo šele prišli za nami, a ko smo pred štadionom na južni plošcadi videli takšno množico ljudi, smo se zavedali, da nam je zares uspelo nekaj neverjetnega. Smo pa se tam vsi spraševali, ali je to res ali zgolj sanjamo. Bilo je preprosto prelepo.

Slovenija je slavila z 1:0, z izidom, ki ga je tudi potrebovala, edini zadetek pa je bil vaše delo.
Polcas se je bližal koncu in gostje so bili verjetno z mislimi že pri odmoru, mi pa smo se še kako zavedali, da bi nam zadetek v takšnem trenutku obracuna prišel neverjetno prav. Ko sem videl, da je pri žogi na desni strani Valter Birsa, sem se pomaknil proti golu, saj je vedno nevaren s svojimi predložki v kazenski prostor. Tako je bilo tudi tokrat, sam pa sem izkoristil trenutek, se vrgel pred igralca in žogo nekako z nogo vendarle zadel tako dobro, da je zletela za hrbet Igorja Akinfejeva. Fantasticno, kaj naj recem drugega?

Poznani ste kot nogometaš, ki na igrišcu povsem sprazni svojo zalogo energije, a zdi se, da ste tokrat garali še nekoliko bolj. Ste že kdaj v karieri pretekli toliko kilometrov kot tokrat?
Verjetno ne, a ce jih ne bi na tej tekmi, na kateri drugi bi sploh jih? Na tako pomembnih tekmah moraš pac dati vse in še vec od sebe. Na igrišcu je bilo potrebno pustiti srce in mi smo to tudi storili. Vsi, od prvega do zadnjega.Usoda je hotela, da ste zabili tako prvi kot zadnji slovenski gol v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
Seveda so obcutki zaradi tega še toliko boljši. Toda najbolj sem vendarle vesel dejstva, da sem sploh dobil priložnost v tej ekipi in da sem to seveda uspel tudi izkoristiti. Pomembna sta bila oba zadetka, tako prvi kot zadnji, toda na oba bomo kmalu pozabili. Ostala bosta zapisana v naši pravljici, a zdaj je treba z mislimi že gledati naprej, saj so pred nami nove velike dogodivšcine.

Koga si želite za nasprotnika na svetovnem prvenstvu?
O tem v tem trenutku zares še ne razmišljamo. Najpomembnejše je, da se lahko kot odlicna klapa kosamo s prav vsakim tekmecem. Toda o tem, s kom bomo merili moci v Južni Afriki, bomo zaceli razmišljati kasneje. Zdaj je cas za slavje, veliko slavje.

Komu želite posvetiti zadetek proti veliki ruski reprezentanci?
Predvsem mojemu dekletu in hcerkici, ki je na žalost še premajhna, da bi me lahko spremljala s tribune - a je kljub temu držala pesti zame in za vse nas. Tudi cestitke mojih najbližjih, od staršev do prijateljev, mi seveda v tem trenutku pomenijo najvec, ceprav so vse še kako prijetne.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

V sezoni 1945/46 je zadnjem mesto v mehiškem prvenstvu osvojil klub Monterrey, ki je na tridesetih tekmah izgubil 21-krat, prejel pa kar 133 golov...

Vsi želijo biti David Healy
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje