Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sreda, 8 julij 2020
Angleška dekleta so grda, poleg tega pa spijejo veliko prevec piva.
Georgi Hristov
16. oktober 2009
 NATISNI
Odigrajte svojo najboljšo tekmo
Miran Zore (foto: Index.hr/SPS)

Tomislav Ivic, legenda balkanskega in evropskega nogometa, je za Nogomanio pokomentiral rezultat slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Za Tomislava Ivica mnogi pravijo, da je najvecji še živeci nogometni trener na Balkanu. Prav imajo. 76-letnik, ki danes uživa v zasluženem pokoju, ima za seboj impresivno trenersko kariero, ki se je vlekla nekaj manj kot 40 let. Deloval je v klubih in reprezentancah kar štirinajstih razlicnih držav! Najvec uspeha je zabeležil s svojim Hajdukom. Ivic dandanes uživa v pokoju. Tako je sam želel, zanimanja za njegove usluge je kljub njegovim letom namrec še vedno veliko. Ko ga le ne bi mucil išias. Slednji ga je v zadnjem casu priklenil na dom, zato je njegov edini stik z nogometom v zadnjem casu zgolj televizijski sprejemnik. Pa se bo tudi to kmalu znova spremenilo. Že v nedeljo namrec odhaja na obisk v Pariz, kjer je pred leti treniral PSG, zatem odhaja v svoj Liege, ogledal pa si bo tudi tekmo Lige prvakov med svojim nekdanjim klubom Atleticom iz Madrida ter londonskim Chelsea. Skratka, Ivicevo življenje kljub zavidljivi starosti ostaja pestro. In povezano z nogometom.

Ivic je v svoji karieri sedel na klopi štirih reprezentanc. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je vodil jugoslovansko reprezentanco, v devetdesetih letih pa je sedel še na klopi Hrvaške, ZAE in Irana. Reprezentancni nogomet mu torej ni tuj, z veseljem ga spremlja. Najbolj seveda svojo Hrvaško, ki se ji ni uspelo uvrstiti niti v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Spremlja pa tudi vse ostale nekdanje jugoslovanske republike, tudi Slovenijo. "Kako lepo presenecenje ste nam pripravili. Tega res ni nihce pricakoval," je temo Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za SP nacel v nogometnem svetu nadvse ugledni Tomislav Ivic.

Srbija je že uvršcena, BiH in Slovenija se na svetovno prvenstvo lahko uvrstita preko dodatnih kvalifikacij. Hrvaška je izpadla iz igre. Ste na zacetku kvalifikacij pricakovali takšen scenarij?
Nikakor ne. Predvsem boli naš izpad, ki tu na Hrvaškem mocno odmeva. Vsi smo pricakovali vec. Na drugi strani ste vsi ostali prijetno presenetili. Srbijo je na svetovno prvenstvo popeljal velik trener. Bosna in Hercegovina ima s Cirom Blaževicem izvrstnega selektorja, pa tudi njihovo moštvo je kakovostno oziroma bolje receno pametno sestavljeno. Slovenije ni nihce pricakoval tako visoko, pa vendar je tu. Vesel sem, da ste prišli tako dalec.

Kako dobro sploh poznate današnjo slovensko reprezentanco?
Sem velik ljubitelj nogometa, zato si ogledam veliko tekem. Slovenije ne spremljam posebej, vendar vem za kakšno reprezentanco gre. V preteklih letih ste imeli veliko težav, ki pa ste jih zdaj ocitno rešili. Imate relativno mlado reprezentanco, v kateri posamezniki ne izstopajo.

Pred slovensko reprezentanco so dodatne kvalifikacije. Katerega od štirih možnih nasprotnikov nam priporocate?
Glede na delegiran žreb Mednarodne nogometne zveze ni kaj veliko reci. Vsi potencialni nasprotniki so izjemno neugodni, ker so kakovostni. Gre za velike reprezentance (Ivic je kot trener služboval tudi na Portugalskem, v Graciji in v Franciji, op.p.), za katerimi stojijo veliki narodi. Gledal sem sobotno tekmo Portugalske proti Madžarski. Portugalci so dobri tudi brez Cristiana Ronalda, proti njim je še posebej težko igrati v gosteh. Kar se tice Rusije je treba izpostaviti njihovega inteligentnega selektorja, ki igro menja glede na nasprotnika in kraj igranja. To je odlika najvecjih trenerskih mojstrov. O Franciji ni treba izgubljati besed. Presenecen sem, ker so trenutno tako slabi, še posebej, ce vemo, da so prav Francozi v zadnjih 15 letih 'naredili' najvec dobrih nogometašev. Grke vodi izkušen selektor, stari lisjak, ki bo še kako nevaren. Ceprav se mi zdi, da bi bili prav Grki najboljši nasprotnik za Slovenijo.

Koliko možnosti pripisujete Sloveniji za uvrstitev na svetovno prvenstvo?
Veliko. Slovenija je v tem kvalifikacijskem ciklusu pripravila veliko presenecenje. To je ob uspehu Srbije in BiH dodaten dokaz, da imamo na prostoru nekdanje Jugoslavije kakovostne reprezentance. Slovenija je po težavah v preteklosti zdaj vidno napredovala. Za uvrstitev na svetovno prvenstvo je potrebno marsikaj. Kakovost zagotovo, zbranost prav tako, pa tudi sreca pri žrebu in še marsikaj. Vsekakor vam privošcim uspeh in bom navijal za vas. 

Vaša reprezentanca svetovnega prvenstva ne bo videla. Kako komentirate neuvrstitev Hrvaške?
Hrvaška je razocarala. Zelo. Pri nas so vsi nezadovoljni in ogorceni išcejo krivce za neuspeh. Ni malo takšnih, ki zahtevajo glavo selektorja Slavena Bilica. S tem se ne strinjam, Bilic je dober selektor. Imel je dva obdobja. V prvem je bil suveren, Hrvaška je igrala dobro in tudi rezultati niso izostali. V drugem obdobju so se stvari spremenile. Bilic je v reprezentanci ustvaril prevec domace okolje, s tem se ne strinjam. Manjka distance med njim in igralci.


Superiorna slovenska reprezentanca je navdušila tudi starega trenerskega lisjaka Tomislava Ivica.

 NATISNI    
Osumljena Slovenca sta Lalic in Suljic
Robert Kovac koncuje kariero
Zajec ponovno na klopi Dinama
Hrvati slavili v Celovcu
Jurcic zapustil klop Dinama
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Predsednik romunskega kluba Jiul Petrosani Alin Simota se je znašel na udaru kritikov in tudi preiskave s strani romunske nogometne zveze, potem k...

Vsi želijo biti David Healy
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje