Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Še v albanskem nogometu je vec denarja kot v slovenskem! Kaj bi mi sploh rad?! V takšnih razmerah še Jose Mourinho ne bi mogel narediti vec!
Branko Oblak
9. oktober 2009
 NATISNI
Cesc Fabregas na kosilu
Uredništvo (foto: Nike)

Španski nogometni zvezdnik Cesc Fabregas je spregovoril o sebi, o svojem klubu in novem revolucionarnem cevlju CTR360, ki je zasnovan na njegovem slogu igre.

Dve kljucni znacilnosti vaše igre sta nadzor in podaja. Ali vam je v pomoc, da je Nike razvil cevelj CTR360, ki je osnovan na vašem nacinu igranja?
Vsekakor. Sedaj z njimi treniram že nekaj tednov. Zelo so udobni in izvrstno je, da lahko izdelajo posebne cevlje za igralce, kot sem jaz, ki veliko podajamo žogo bodisi z notranjo bodisi z zunanjo stranjo cevlja. Za nadzor je to res dobro, tako da smo s cevljem resnicno zadovoljni.

V kakšno pomoc vam je cevelj pri nadzorovanju žoge?
V cevelj so vnesli nekatere novosti. Še posebej, ko žogo brcnem s sredino cevlja, pri tem cevlju ni jezika, v zunanjem delu pa je nov dodatek za boljši nadzor cevlja. S tem je cevelj bolj mehek, obcutek pa je res dober. Navdušen sem nad njim.

Ena od izjemnih stvari glede cevljev je tudi, da vsak igralec na razlicnem položaju uporablja drugacne cevlje. Mislite, da je to tisto, kar se potrebuje?
Da, verjamem, da je tako. Vsak igralec ima namrec razlicne nacine igranja. Na primer igralec, kot je Theo, je res hiter in takšen igralec bo verjetno potreboval lažji cevelj. Jaz tega ne potrebujem. Jaz bom vedno pocasen. Vsak igralec je resnicno povsem drugacen.

Nike predstavlja spletni program za treniranje Nike Football+ in vi ste vkljuceni pri ustvarjanju vsebine glede osebne poteze – 180-stopinjski obrat pred obrambo. Nam lahko poveste kaj o tej potezi?
Torej, v sredini je potrebno veliko gibanja. Neprestano moraš prositi za žogo, jo iskati in jaz se moram v svojem položaju ves cas premikati. Torej, najprej je treba premakniti obrambo ven. Potem, ko prideš nazaj, prosiš za žogo in v tej sekundi ali dveh, ki jih pridobiš, dobiš cas, da se obrneš proti žogi. Tako lahko prideš mimo obrambnega igralca, saj je tisto sekundo ali dve on izgubil. Nato lahko s preprosto podajo vkljuciš soigralca v nadaljevanju.

Nogomet ni le to, da greš na igrišce in igraš. Takšne poteze je treba vaditi, ali ne? Treba jih je izpopolnjevati.

Da, nedvomno. Vedno obstaja dolocena stopnja obcutka, vendar je vsekakor treba veliko trenirati. Vedeti moraš, kaj pocneš, vedeti moraš, kdaj to pocneš, sprejeti vedno pravo odlocitev pa je težko.

Mislite, da je ideja Nike Football+ dobra, in da se lahko na ta nacin mladi nogometaši ucijo in dobijo nasvet od igralcev, kot ste vi, Iniesta in trenerji kluba Barcelona?
Da, to je odlicno. Mislim, da ce gledaš profesionalne nogometaše in ti pokažejo, kako kaj narediti, se lahko iz tega nekaj nauciš. Mislim, da je to res dobro. Tudi sam sem to pocel, ko sem bil zelo mlad, veste. Veseli smo, da tudi sami lahko pomagamo mladim talentiranim igralcem.Kaj tocno delate, da izurite in izboljšate vaš dotik in nadzor?
Pri Arsenalu imamo veliko vaj z lutkami. Vaje kot so ena dva, streli iz prve, nadzor. Trenerju je to zelo všec, saj smo ekipa in seveda vemo, kje vsak igralec igra, vendar ce gre napadalec lahko v sredino, sredina igra kot napadalec. Vedno je veliko gibanja in veliko treniramo z lutkami: ena-dva, prvi dotik, dva-dotik, vendar cim manj dotikov.

Ali na treningih uporabite vso razsežnost igrišca?
Da, velikokrat igramo pet proti dva, vcasih sedem proti tri. Vedno na majhnih prostorih, kjer ni dovolj casa za razmislek. To zelo pomaga kasneje, ko si v igri.

Ali je pošteno misliti, da se mlajši nogometaši ne zavedajo, koliko dela je treba vložiti, da bi postali, kot ste vi?
No, da. Seveda je treba imeti sreco, vendar moraš preživeti veliko ur na treningih, kjer izboljšuješ, kar morda še ni dovolj dobro, in kjer se trudiš biti še boljši pri stvareh, v katerih si že dober. Temu moraš posvetiti veliko casa, imeti pa moraš tudi nekoga, ki ti pove, kako neko stvar narediti oz. te nauci, kako to storiti.

Zaradi nacina, kako ste se razvili in trenirali kot nogometaš, lahko igrate na razlicnih položajih v sredini in celo v napadu. To pocnete tudi s Španijo. Kateri položaj imate najraje?
To je težko reci. Morda se v položaju, v katerem igram sedaj, najbolje pocutim. Ampak še vedno sem na poti do tega, da bi dosegel najboljše, kar zmorem v tem položaju. Mislim, da je drugace, kot takrat, ko sem zacel igrati za Arsenal: igrali smo 4-4-2 in jaz sem bil eden izmed dveh v sredini, tako da sem lahko prodrl zelo globoko, da bi dobil žogo. Ko sem bil mlad, je bilo to res dobro zame, saj sem imel iz globokih položajev vec casa za povezovanje z drugimi igralci oz. da sem prodrl naprej iz globine. Sedaj je moj položaj više na igrišcu in vcasih žoge ne dobim toliko, kot sem jo prej. Biti moram potrpežljiv. Ampak vem, da sem na tem delu igrišca, kjer lahko naredim nevarne stvari v smislu podajanja zadnje žoge in imam vec casa, da grem na nevarne položaje in dam gol. V tem položaju cutim vec svobode.

Ste vi tiste vrste igralec, ki takrat, ko je sestavljen letni koledar, pogledate tocno doloceno tekmo in si mislite "Uf, na tole tekmo pa bom povabil vse, prav vsak jo mora videti. Te tekme se pa res veselim."
Ne, ker se povabijo sami, torej jih meni ni treba vabiti. Ampak, ne, tudi sicer, ko pride ven koledar, jaz pogledam le prvo tekmo. Pravzaprav sploh ne vem, kdaj igramo. Ko gledaš tekme, je obicajno tako, da igraš z ekipami kot so Man United, Liverpool, Chelsea. Niti ne gledam posebej. Vedno gledam le na prvo tekmo in to je to.

3. oktobra ste igrali v Blackburnu. To je bilo prvic, ko ste cevlje uporabili na uradni tekmi. Kako pomembna sta dotik in nadzor z ekipami, ki vam ne dajo dovolj prostora?
To je kljucno. Ko igraš proti ekipi, kot je Blackburn, zelo pritiskajo nate, posebej v sredini. Vedo, da ce nam pustijo, da se razigramo, lahko postanemo zelo nevarni. Res je zelo težko igrati proti njim, ker so vedno hitri. Hitro prepoznajo in ce nisi dovolj hiter z nogami in nadzorom bo težko.

Ali bi rekli, da se ekipe v Ligi prvakov tehnicno izboljšujejo? Se vam zdi, da postajajo evropske ekipe tehnicno in takticno vedno težje premagljive?
Mislim, da je Liga prvakov drugacno tekmovanje, saj ko igraš v Ligi prvakov igraš proti najboljšim ekipam vseh lig v Evropi. Torej, ce so najboljši v svoji ligi to pomeni, da se bodo vedno trudili igrati pravi nogomet. Vedno lahko vidite Olympiakos, celo Liège, ko igramo prvo tekmo, se trudijo igrati pravi nogomet z napadalno igro. Napadajo, in to je lepo. Všec mi je in takšne igre cenimo.

Stari ste 22 in že ste dobili kapetanski trak. Kaj je Arsène Wenger videl v vas, da vam ga je dal?
Ne vem. Na to težko odgovorim, ker pravzaprav ne vem. Vedno se trudim, da igram najbolje. Vcasih igram slabo, vendar ves cas želim dati vse od sebe pri vsaki tekmi, na vsakem treningu in to je tisto, kar se trudim narediti.

Ce bi morali dati nasvet nekomu, ki bo prvic igral za clansko ekipo, kaj bi bilo najpomembnejše, kar bi mu rekli, preden bi stopil na igrišce?
Rekel bi, naj igra preprosto. Na takšnih tekmah, še posebej pri prvem nastopu, ce so tvoji prvi trije, štirje dotiki dobri, pa ceprav le dva metra, se zacneš pocutiti dobro in si samozavesten. Nato se potem lahko izkažeš še bolj, ce si bocni igralec, lahko izvedeš svoje male trike. Vendar pa so prvi dotiki zelo pomembni. Ce prvih nekaj dotikov zacneš slabo, to nacne tvoje zaupanje vase ... Lahko si tako dober, kot si, vendar se bo tvoja samozavest zmanjšala, kasneje pa se je težko povzpeti nazaj.Predvidevam, da ne morete napovedati, kako se bo vaša ekipa razvijala ali celo kako se bodo razvijali igralci, vendar vodite mlado ekipo in možnosti za izboljšave so še vedno pomembne. Se vam zdi, da se to lahko zgodi to sezono? Kako lahko ekipa in igralci postanejo boljši?
Vsi igralci so leto starejši in so veliko boljši. Trenirajo za Arsenal in trenirajo z odlicnimi igralci, vsi pa se ucimo med treningi, tekmami, ko gledamo druge tekme, ko igramo proti mocnim ekipam. Torej, seveda, verjamem, da zmoremo. Ce ne, ne igraš nogometa zares. Nogomet se igra za zmago in to hocem jaz, to hoce Arsenal, ekipa in verjamemo, da lahko nekaj dosežemo.

Eden od igralcev, ki je prišel in takoj naredil vtis je Aršavin. Kako se razumeta z njim in kaj si vi mislite o njem?
O, zelo dobro. Odlicno. Mislim, da je poseben talent. Škoda je, da je tako pozno zapustil Rusko ligo. V ekipo je vnesel drugo dimenzijo. Lani je kar takoj naredil odlicen vtis in srecni moramo biti, da ga imamo v svoji ekipi.

Kaj pa Thomas Vermaelen? Tudi on je nova pridobitev in je prinesel nekaj, kar so ljudje prej kritizirali, slabost zadaj. Se je to izboljšalo?Meni se zdi zelo v redu. Zelo dobro mu gre. Na tem položaju je težko, še posebej na položaju zadnjega srednjega igralca, saj te bodo vedno primerjali z drugimi igralci. Ce veš, da je tvoja obramba ena od tvojih slabosti, potem se moraš še bolj potruditi, da te imajo ljudje radi. Mislim, da so ga oboževalci vzljubili že od prve tekme. Zadel je gol in igral neverjetno. Njegova samozavest je trenutno visoka. Z žogo je res dober. Tako je, kot da bi imeli še enega igralca s sredine. Imeti zadnjega sredinskega, ki lahko igra z žogo na tleh, med linijami in mimo igralcev, je za igralca, kot sem jaz, v sredini res dobro, saj imam tako veliko casa in prostora z žogo. To je res dobro.

Ta sezona je fascinantna sezona Premier lige, ko se zdi, da prihajajo nove ekipe, ki se potegujejo za naslov. Tako se zdi do sedaj. Kdo, mislite, bodo glavni napadalci naslova.
To je res težko reci. Koliko tekem smo igrali ... šest. Sedem. To še ni dovolj. Ampak seveda lahko vidimo, da so ekipe, kot sta Man City ali Tottenham, zelo dobre. Seveda bo zelo težko. Poizkušali bodo priti v Ligo prvakov in tekmovanje za pokal UEFA. To pa je težko, res težko. Chelsea je videti mocen, Man United kot vedno. Nimajo Ronalda in Teveza, ampak na koncu se bodo borili za zakljucek. Mocen bo tudi Liverpool, tako da bo res težko.Ko ste prišli v Arsenal, je bila to ekipa uveljavljenih igralcev. Cesa se spomnite o vašem prihodu in kaj ste se naucili?
Ne vem. Vedno sem pravil, da imam res veliko sreco. Ko sem prišel, mislim, da sem bil edini fant, ki je pri 16 vsak dan treniral v prvi ekipi. Treniral sem s Thierryjem Henryjem, Dennisom Bergkampom, Kanujem, Vieiro. Vsi so bili prvaki svetovnega pokala, evropski prvaki, zmagovali so Premier lige. Stari so bili 28, imeli so izkušnje in pogovarjali so se z mano, mi pomagali. Sedaj je morda za igralce težje, ker smo mladi, po drugi strani pa je prav zato, ker smo mladi, lažje, saj trener daje veliko možnosti mladim igralcem – zato je za njih lažje, kot je bilo prej. Moram pa reci, da vedno pravim, da sem imel res veliko srece. Igrati z igralci, kot so oni, je neverjetno in to si bom zapomnil za vedno.

Vedno zelo navdušeno govorite o Serii A, italijanski ligi. Kaj je privlacno pri italijanskem nogometu?
Všec mi je. Nogomet je malo podoben španskemu. Veliko igrajo z žogo in tu igra nekaj odlicnih igralcev. Lahko gledate tekmo dveh ekip, ki morda niso na vrhu lestvice, ampak jo še vedno lahko gledate, še vedno uživate. Igra res nekaj zelo dobrih igralcev in všec mi je.

Ko se sezona zacne, predvidevam, da se vsi osredotocijo na posamezne tarce in skupne tarce. Vam pri tem morda pomaga Arsène Wenger? Ali se pogovarja z vami kot s posameznikom in rece "Dobro, to in to hocem od tebe, to in to pa želim od ekipe"?
Da, nedvomno. Verjetno gre do vsakega igralca posebej, nato pa naredimo sestanek ekipe o tem, kaj pricakuje od nas kot ekipe. Vendar, ce osebno govori s tabo o ... Vedno mi pove, da moram biti boljši v obrambi, in vem, da se moram še veliko nauciti in veliko dati ekipi v smislu obrambe, ker vem, da je to ena od stvari, kjer moram biti mocnejši, ce želim, da bom igralec iz sredine, ki je res celovit. Potem pa moram seveda delati tudi na moji koncni podaji. Vcasih mi rece, da moram nuditi tudi vec podpore, vsak dan pa moram biti malo boljši.

Je on trener, ki vam, ko že mislite, da ste dosegli tisto stopnjo, da vam ni potrebno nicesar vec reci, rece nekaj, cesar sploh ne pricakujete in kar izboljša vašo igro? Nekaj malega, dober nasvet?
Seveda. Seveda. Vedno. Nikoli ne bo 100 % zadovoljen s tem, kar narediš. In v trenutku, ko vidi, da morda misliš, da si dosegel najvišjo stopnjo, bo vedno prišel k tebi in ti pokazal videoposnetek in rekel: »Poglej. Tukaj. Tega ne bi smel narediti.« Veste, on ljubi nogomet. Nogomet gleda neprestano in bo vedno videl stvari, ki jih sam pri sebi ali pri ekipi ne opaziš in vedno bo pokazal, kaj je treba narediti.

Obstaja pogovor, ki se ga še posebej spomnite, ki ga vcasih obnovite v mislih oz. ki vam je pomagal?
Niti ne posebej ... no, ne vem. Zelo poseben trenutek je bil, ko je prišel k meni. Pogovarjati se je hotel o tem, da bi bil kapetan Arsenala. Tega se bom vedno spominjal, saj sem deset minut govoril ne le o tem, tudi o zasebnem življenju, kako sem kot oce, kot njegov sin in res sem cutil, kot da imam privilegij, da sem bil takrat na tistem mestu. Vedno se bom spomnil, kako mi je to povedal.

Obstaja tisto edino, kjer resnicno želiš zmagati?
Mislim, da je Premier liga tekmovanje, na katerem resnicno želim zmagati. Tako posebno je. Tu sem že šest sezon s prvo ekipo in lepo bi bilo, da zmagamo v Premier ligi, ker je posebno tekmovanje in ce bi postali prvaki Anglije bi bil to zame najboljši dan v življenju. Sigurno.

Omenili ste poškodbe in to je, predvidevam, najtežji del kariere nogometaša. Kar naenkrat ste proc od skupine, sami zase, vendar mislim, da prav tako pomaga, da rastete. V zadnjem casu ste imeli kar nekaj poškodb. Kako ste vi premagovali celotno situacijo?
Biti moraš mocan. Na zacetku je bilo težko, saj svoje ekipe nikoli ne želiš pustiti na cedilu in podobno. Na zdravljenje pa sem moral hoditi v Španijo. Pocutiš se odmaknjenega od ljudi ... V nogometu je tako: greš, ampak ekipa gre še vedno naprej, oboževalci pa bodo vedno s teboj. Pocutil sem se morda ne osamljenega, ampak bilo je enostavno drugace. Pocutiš se drugace, ampak jaz sem imel sreco: klub je bil vedno dober, oboževalci neverjetni, moji kolegi v ekipi so me ves cas spraševali, kako sem, in tako je bilo vse skupaj lažje zame.

In ko zdaj vidite kolega, ki je poškodovan in je pri fizioterapevtu ali zdravstvenem osebju, se potrudite in ga greste spodbujat oz. se pogovarjat z njim ali ...?
Sigurno. Tomas Rosicky, najbrž eden mojih najboljših prijateljev, je bil poškodovan skoraj dve leti. Vsak dan sem bil z njim, ga hodil obiskovat k njemu domov. Mislim, da moramo kolegi v ekipi biti takšni. Lepo je bilo, ko so prihajali k meni, in lepo je, da grem jaz k njim. Najpomembnejše je, da tega ne storiš, ker bi moral, ampak ker to res želiš narediti. In pri Arsenalu mislim, da imajo tak obcutek vsi. To je res dobro.

Obstaja stadion, o katerem si mislite: "Na tak stadion gremo – super bo, ker bo bruno"?
Anfield je zelo, zelo posebno igrišce. Tudi San Siro – ko smo igrali tam, sem bil navdušen – zaljubil sem se v ta stadion. Tu je tudi Bernabeu; tudi to je bila posebna tekma, ko sem igral s katalonsko nacionalno ekipo. Pri 16 sem zelo dobro igral tudi na stadionu v Barceloni. Ne vem –na svetu je kar nekaj odlicnih stadionov.Govorila sva o Wengerju in o nasvetih, ki vam jih je dajal. Ce bi se morali spomniti enega nasveta od trenerja ali igralca ali celo druge osebe, cesa bi se spomnili?
Ne vem. Moji starši so me vedno podpirali, od kar sem bil zelo majhen. Tudi s prijatelji imam sreco. Od tretjega leta naprej imam iste prijatelje. Z njimi sem zrasel, z njimi se lahko pogovarjam o vsem in v težkih trenutkih mi pomagajo. Ko grem z njimi ven, ne govorimo o nogometu, pogovarjamo se pac o cemer koli. Kadar igram slabo, na primer zadnjic proti Fulhamu – kakšna zanic tekma. Prijatelji ne bodo rekli: »Dobro si igral danes«, ker so moji prijatelji. Odkriti so in to mi je pri ljudeh všec. Da, to je res super.

In ko so vas starši pustili od doma, ste bili stari 16 in ste prišli sem. So vam dali kak nasvet, ki se ga vedno spominjate?
No, rekli so le: »Vedno se spominjaj, od kod si, zapomni si, kdo si, in daj vse od sebe. Sem si prišel, da boš najboljši, zato se samo trudi biti najboljši in za to stori vse,« saj so me vedno ucili, da ne glede na to, kaj si v življenju izbereš, moraš to vzeti resno in dati vse od sebe. In to poskušam.

Kako bi dokoncali stavek: "Ce ne bi igral nogometa, bi ..."
Najbrž bi študiral, tako kot vsi moji prijatelji.

Eden vaših najvecjih dogodkov kariere je bila seveda zmaga na evropskem prvenstvu s Španijo. Kako je ekipi to uspelo?
Ne vem. Mislim, da je bilo na neki tekmi, ko smo igrali proti Švedski in izgubili 2:0. Vsi so govorili, da morajo odpustiti trenerja, vsi so govorili, da smo najslabša ekipa v zgodovini Španije, in podobno. In, ne vem, od tiste tekme naprej se je nekaj zgodilo. Vsi smo se združili, bolj kot kdaj koli prej smo si želeli zmagati. To smo naredili zase in od takrat naprej smo bili zelo povezani. Zaceli smo igrati dobro, samozavest se nam je povrnila, oboževalci so spoznali, da res igramo dobro in so nas zaceli podpirati, prišli so k nam, sledili so nam povsod in na koncu smo bili tako povezani, da ne glede na to, ali sem bil na klopi ali sem igral, tudi ce smo izgubljali 1:0, smo bili sprošceni, saj smo vedeli, da bomo vedno prišli nazaj. In nacin, kako smo igrali nogomet – bilo je fantasticno. Mislim, da je bila povezanost v tej ekipi nekaj posebnega.


Vir: Nike

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Redki so nogometaši, ki se lahko pohvalijo, da so naslov prvaka slavili v razlicnih državah. Po nekaterih informacijah sta bila v zgodovini le dva...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje