Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 4 julij 2020
Imel sem obcutek, da se kljub rivalstvu spoštujemo in da smo lahko tudi prijatelji. Tako se mi je zdelo, dokler ni naš Zlati Zlatko pokazal svoj pravi obraz. Mislim, da gre za izjemnega nogometaša, ki pa preprosto ne zna biti pravi prijatelj ali vsaj kolega. Brez sovražnikov in prepirov ne zna funkcionirati.
Joc Pececnik
6. oktober 2009
 NATISNI
Preprican, da ni storil napake
Klemen Kos (foto: Getty Images in SPS)

Milivoje Novakovic je kljuboval volji vodstva Kölna in pripotoval na zbor slovenske reprezentance. Zdaj je odlocen, da bo zaigral v Bratislavi in poskušal zagreniti življenje Slovakom.

Pri Kölnu so ga želeli zadržati v Nemciji. Vztrajali so pri tem, da je poškodovan in da ne more igrati za Slovenijo. Da bi dosegli svoj cilj, so se posluževali celo groženj. "Ostal boš brez kapetanskega traku," mu je zabrusil direktor Michael Meier, toda Milivoje Novakovic se ni dal. Takoj tekmi proti Bayernu, proti kateremu ni igral, se je odpravil v Slovenijo in bil v ponedeljek eden prvih, ki se je pojavil na zboru na Ptuju. Nasmejan in odlocen, da bo še enkrat vec pomagal Sloveniji do zmage, ki bi jo še toliko bolj približala nastopu na svetovnem prvenstvu. Bo sploh lahko igral proti Slovaški? 30-letnik je preprican, da bodo terapije obrodile sadove.

Milivoje, kaj se je z vami dogajalo v Nemciji v zadnjih nekaj dneh?

Nesmiselno bi bilo izgubljati besede o celotni zadevi, zares ne bi govoril o tem. V reprezentanco sem prišel, ker se veselim prihajajocih tekem proti Slovaški in San Marinu, hkrati želim še nadgraditi to, kar smo že dosegli v teh kvalifikacijah. Smo na drugem mestu v naši kvalifikacijski skupini in imamo priložnost, da naredimo nekaj zgodovinskega. Proti Slovaški nas caka najpomembnejša tekma te generacije in v tem trenutku je najpomembneje, da je vzdušje na visoki ravni. Vsi se odlicno razumemo in ko sem prišel na Ptuj, sem pozabil na vse, kar se je dogajalo v Nemciji.


Novakovic pri svojem klubu ne preživlja najlepših casov. Tare ga poškodba, moštvo pa se nahaja na mestih, ki vodijo v drugo ligo.

Navijace najbolj zanima, ali boste v soboto lahko pomagali Sloveniji na tekmi proti Slovaški.
Zdaj je pred menoj deset dni, ki jih bom preživel v reprezentanci, in seveda upam, da bodo vse terapije, ki so pred menoj, obrodile sadove. Sem optimist, seveda pa ne bom nicesar prehiteval. Grem korak za korakom, iz dneva v dan, toda v moji glavi je seveda samo ena misel - rad bi odigral tekmo proti Slovaški. Ce ne bo šlo, pac ne bo šlo, na silo ne bom rinil z glavo skozi zid. Toda verjamem v zdravniško službo naše reprezentance in zaradi tega sem seveda še bolj motiviran. Navijaci so lahko brez skrbi - moja želja po igranju je zares ogromna, koncna odlocitev pa bo verjetno padla v petek.

Tudi ce boste igrali, verjetno ne gre pricakovati, da boste v najboljši formi, glede na to, da v zadnjem casu zares niste veliko nastopali za svoj nemški klub?
Brez dvoma nisem na ravni, na kateri bi želel biti, toda v preteklosti sem odigral že veliko tekem in vem, kako je potrebno reagirati v takšnih trenutkih. Poškodbe so vsekakor pustile svoje posledice, toda zdaj je pred nami obracun, ki se ga preprosto ne sme izpustiti. Gre za trenutek, ko dnevna forma niti ni tako pomembna, na takšnih tekmah te custva, emocije in pricakovanja dvignejo na višjo raven. Prav tako je pomembno, da starejši nogometaši v takšnih trenutkih pomagamo mlajših, zato je seveda prav, da smo vsi skupaj in poskušamo še nadgraditi zares fantasticno delo, ki smo ga opravili doslej.

Je možno, da glede na vaše zdravstveno stanje stisnete zobe za Slovaško, nato pa izpustite obracun s San Marinom, kjer vas reprezentanca vendarle verjetno ne bo toliko potrebovala?
Morda. Lahko bi se zgodilo tudi kaj takšnega, toda za zdaj je še prezgodaj za govoriti. Koncno besedo bo vendarle imel selektor, s katerim se bova seveda tudi posvetovala, kako in kaj. Dejstvo je, da moramo ubrati pot, s katero bodo zadovoljni tako v reprezentanci kot tudi v Kölnu, toda hkrati je res, da sem v tem trenutku sebe potisnil v ospredje in sem na voljo Sloveniji. Zato se želim najprej v miru pripraviti na Slovaško, tako fizicno kot psihicno, nato pa bomo videli, kako naprej. Upam, da se bo izkazalo, da sem se - tako kot že mnogokrat v preteklosti - odlocil prav in da se bo potrdilo, da nisem storil napake.


Novakovic je bil veliki junak zmage proti Slovakom v Mariboru.

V ponedeljek ste zaceli z operacijo Slovaška, za katero vemo, kaj nam lahko prinese. Je zaradi pomembnosti obracuna med vami nogometaši morda cutiti vecji pritisk?
Za zdaj cutimo predvsem enkratno vzdušje, ki je že nekaj casa zašcitni znak te reprezentance. Zaradi tega, ker se bo odlocalo o svetovnem prvenstvu, za zdaj nismo nic kaj bolj živcni. Predvsem smo vsi nasmejani in nadejam se, da bo tako vse do konca sezone in odhoda v Bratislavo. Pritisk bo brez dvoma vecji, toda preprican sem, da bo za nas predstavljal zgolj dodatno motivacijo in nic drugega. Verjamem, da pred njim ne bomo klonili, konec koncev smo že dovolj izkušeni. Ce si bomo vsi - od nogometašev do vodstva - pomagali in stali ob strani, potem bo vse v redu. Dejstvo je, da lahko zmagamo zgolj kot cvrsta celota in ne kot posamezniki.

Slovenija je edina reprezentanca, ki je doslej premagala Slovaško v teh kvalifikacijah...
Tisto tekmo smo zares dobro odigrali in naša zmaga je bila cista kot solza, saj smo Slovake v Ljudskem vrtu nadigrali. Mislim, da se Slovaki ne slepijo in se zavedajo, da jim v goste prihaja zelo mocan nasprotnik. Slovake seveda spoštujemo in razumemo, da se želijo uvrstiti na svoje prvo veliko tekmovanje v zgodovini, toda mi jim naloge niti za odstotek ne bomo olajšali. Z njimi se niti slucajno ne obremenjujemo, osredotoceni smo le na sebe. V Bratislavo bomo odpotovali pozitivno nastrojeni, domov pa se seveda želimo vrniti še z drugo zmago proti slovaški reprezentanci.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Strelci so v sezoni 2006/07 v Franciji povsem razocarali, saj je prvi golgeter prvenstva Portugalec Pedro Pauleta skupaj zabil vsega 15 golov. Pau...

Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje