Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Žoga je okrogla, pa še ženskega spola.
Primož Gliha
10. september 2009
 NATISNI
Življenje je lepo
Miran Zore (foto: SPS)

Prvega je zabil Poljski, tudi na drugega je moral cakati vse do Poljske - Zlatko Dedic je bil eden od glavnih junakov velike zmage Slovenije v sredo zvecer v Ljudskem vrtu.

Selektor Matjaž Kek pravi, da je v tem trenutku lepo biti slovenski selektor, napadalec in strelec prvega gola proti poljski reprezentanci Zlatko Dedic pa mu odgovarja, da je enkratno biti slovenski reprezentant. Ni kaj, po velicastni zmagi proti Poljski so se pricakovanja vseh sila povecala, vedno zgovorni Primorec, ki je poleti po kar osmih letih Italijo zamenjal za Nemcijo, pa je preprican, da je bila sredina neverjetna zmaga v Mariboru zgolj zacetek nove zgodbe o uspehu slovenskega nogometa.Kdo bi si mislil - vaša druga tekma proti Poljski v karieri in tudi vaš sploh drugi zadetek v dresu slovenske reprezentance. Zdi se, kot da ste nekako povezani s Poljaki?
Hja, morda pa je res nekaj na tem! Ceprav sam osebno menim, da gre vendarle zgolj za nakljucje. Tudi na prejšnjih tekmah sem imel priložnosti, da bi se vpisal med strelce, a žoga pac tedaj ni hotela v mrežo. Zdaj je šla in seveda sem vesel, saj je za napadalca najpomembneje, da zabija gole. Toda vendarle je na prvem mestu Slovenija. Tudi ce se tokrat ne bi vpisal med strelce, bi bil noro vesel, saj smo zares dosegli neverjetno zmago. Kdo bi si mislil, da bomo slavili kar s 3:0!

Že od prve minute dalje ste slovenski reprezentanti zaigrali tako, kot da bi imeli v nogah že nešteto takšnih tekem.
Ko smo se prvic zbrali, smo bili z mislimi le pri Poljski. Navijaci so seveda najprej razmišljali zgolj o gostovanju pri Angliji, ki je bila svojevrstna izkušnja, toda mi smo vse podredili zgolj in samo obracunu v Ljudskem vrtu. Vsi treningi so bili namenjeni temu, da bi bili proti Poljski kar najboljši. Seveda, nihce nima carobne krogle, da bi napovedoval prihodnost, toda sam osebno sem že pred tekmo cutil, da bo tokratna noc naša noc. Zbudil sem se s prepricanjem, da bodo tri tocke ostale doma. Tudi ko sem se pogovarjal z ostalimi nogometaši, so bili vsi prepricani, da bomo premagali Poljake. Na koncu se je to uresnicilo. Ne vem, kako bi razložil vse skupaj, a ocitno smo zares dozoreli kot ekipa. Vedno manj je napak v naši igri, vedno bolj smo cvrsti in nevarni.

Bi si upali trditi, da je bila to celo najboljša tekma slovenske reprezentance v zadnjih nekaj letih oziroma vsaj toliko casa, odkar ste vi povezani z njo?
Poglejte, vsekakor ni prva tekma, ki smo jo odigrali dobro, toda glede na pomembnost obracuna s Poljsko bi se zares kar strinjal z vami. Morate vedeti, da je kljub vsemu na nas bil dolocen pritisk. Nemogoce bi bilo spregledati glas ljudstva, ki je od nas zahteval zmago. To je vsekakor bil pritisk, toda kljub temu se nam pred tekmo niso tresla kolena. Na koncu smo dejansko prikazali mojstrsko predstavo, bi si upal trditi, da najboljšo, odkar sem zraven. Morda celo eno najboljših v zgodovini naše reprezentance, seveda pa so drugi bolj pristojni za govorjenje o tem.Cetudi bi tokrat tekma trajala 180 minut, bi vas Poljaki le s težavo spravili na kolena, kaj ne?
Ne samo Poljaki, kdor koli bo tokrat gostoval pri tako razpoloženi slovenski reprezentanci, bi imel silne težave z nami. Na prvi pogled se je tokrat morda zdelo, kot da je Poljska povsem nebogljena reprezentanca, toda morate vedeti, da gre za nasprotnika, ki je igral na zadnjem evropskem in svetovnem prvenstvu! Prav tako gre za ekipo, ki je v zgodovini mešala štrene vsem najboljšim. Vsekakor gre za državo, v kateri je nogometna tradicija veliko bogatejša od slovenske, torej niti slucajno ta zmaga ni bila macji kašelj. Prav zaradi tega moramo biti še toliko bolj zadovoljni. Zmaga ni plod slabe igre nerazpoloženega nasprotnika, pac pa je posledica zelo dobre igre zares cvrste slovenske ekipe.

Ne moremo mimo enkratnih navijacev...
Poprej še nikoli nisem imel priložnosti, da bi se vpisal med strelce v Ljudskem vrtu. To je bil moj prvi gol v Mariboru in moram priznati, da sem se le redkokdaj v svoji karieri pocutil tako enkratno. Ko sem videl, da je žoga koncala v mreži, se mi je zameglilo pred ocmi, eksplodiral sem od navdušenja. Tudi ko sta gola zabila Milivoje Novakovic in Valter Birsa, sem se pocutil presrecno. Pri tretjem golu si nisem mogel kaj, da ne bi stekel s klopi in cestital Birsi za prvi zadetek! Potem pa se ozreš na tribune in vidiš norijo, ki vlada med navijaci... Po celem telesu sem cutil mravljince! Mislm, da smo lahko presrecni, ker imamo na svoji strani takšne navijace.

Kaj se je zgodilo ob akciji v prvem polcasu, ko vam je sodnik pokazal rumeni karton? Ste zaigrali prekršek za najstrožjo kazen?
No, dejstvo je, da je do kontakta med menoj in gostujocim nogometašem prišlo, mislim, da se bo to videlo tudi na posnetku. Je pa vsekakor res, da moram napadalec na tako pomembni tekmi kdaj poskušati tudi preslepiti sodnika. Ne bom rekel, da sem zaigral prekršek, saj je, kot sem rekel, do kontakta prišlo, vsekakor pa tudi delilec pravice ni storil napake, ker ni pokazal na belo tocko.Kakšna enajstmetrovka bi nam verjetno prišla še kako prav na Slovaškem. Do naslednje tekme je že res še nekaj casa, toda verjetno lahko že zdaj recemo kakšno besedo o tekmi vseh tekem?
Ce smo pred tekmo s Poljsko govorili, da moramo do konca kvalifikacij dobiti vse tri obracune, sta zdaj na našo sreco ostala le še dva. Mislim, da se za tri tocke proti San Marinu ne gre bati, torej bo o marsicem odlocala tekma na Slovaškem. Dejstvo je, da smo dva kroga pred koncem na fantasticnem drugem mestu in to je nekaj, kar nas mora navdajati z optimizmom. Res je, zdaj nas caka spopad z vodilno ekipo naše skupine, toda prav ta ekipa je nedolgo tega položila orožje v Mariboru. Zakaj jo ne bi torej premagali še enkrat? Moramo biti samozavestni, samozavest nas nic ne stane. Kaj nas caka na koncu, seveda nihce ne ve. Morda bomo prvi, morda drugi, morda celo tretji ali cetrti, prav se je še odprto. Toda ce bomo tudi v Bratislavi dali vse od sebe, se borili po najboljših moceh in dostojno zastopali Slovenijo, potem nam verjetno ne bo nihce zameril, neglede na razplet. Kljub vsemu pa vztrajam pri tem, da po takšni predstavi, kot smo jo pokazali proti Poljski, preposto moramo biti optimisti.

Za konec mimo dejstva, da je letošnje leto za vas zares nekaj posebnega, pravzaprav ne moremo. Postali ste oce, iz druge italijanske lige prestopili v prvo nemško, blestite v dresu z državnim grbom, Sloveniji ste pomagali do odmevne zmage proti Poljski...
Res je, v tem trenutku je moje življenje zares lepo. Težko bi zahteval kaj vec. No, da bi bil še naprej zdrav, da bi si v Nemciji kar najhitreje poiskal stanovanje, tako da se mi bosta lahko tam pridružila tudi punca Melisa in hcerkica Sara. Pa da bi se mi strelsko odprlo v dresu Bochuma. No, in da bi Sloveniji uspelo v kvalifikacij za svetovno prvenstvo... Kot vidite je želja še ogromno in le želim si lahko, da bomo vsi skupaj še naprej tako uspešni.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Remi je v nogometu najmanj priljubljen rezultat. Še zlasti se gledalci dolgocasijo, kadar napadalci stavkajo in se mreže ne tresejo. Se je pa v zg...

Ekskluzivno: Hugo Lloris
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje