Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Ne bom vam povedal zacetne enajsterice, zato me nehajte klicat sredi noci. Sram vas bodi. Ce boste še naprej taki kreteni, bom tudi sam spremenil svoje obnašanje.
Marcello Lippi
13. julij 2009
 NATISNI
Strinja se z Zahovicem
Miran Zore (foto: Getty Images)

Vladimir Petrovic – Pižon, legenda Crvene zvezde, ena od petih 'Zvezdinih zvezd', danes pa Zvezdin trener, je pred obracunom z velenjskim Rudarjem spregovoril za Nogomanio.

Crvena zvezda
je na Balkanu sinonim za dober nogomet. Za najvecjega med klubi na podrocju nekdanje Jugoslavije so nekdaj igrala velika imena evropskega in svetovnega nogometa – Dragan Džajic, Darko Pancev, Dejan Savicevic, Siniša Mihajlovic in ostali, tudi Vladimir Petrovic – Pižon. "Golob", kot so ga poimenovali, je za Zvezdo igral deset let (odigral je 497 tekem in dosegel 117 zadetkov), nato pa je odšel v tujino. Najprej v Arsenal, nato pa še v Belgijo in Francijo. Po slovesu od igranja nogometa ter posledicno tudi od jugoslovanske reprezentance se je lotil trenerskega posla. Najvecji uspeh je kot pomocnik Ljupka Petrovica dosegel leta 1991, ko je Crvena zvezda postala evropski prvak. Na Ljutice Bogdana je ostal vse do leta 1997. Pozneje je treniral srbsko reprezentanco do 21 let (z njo leta 2004 postal evropski podprvak), pa Vojvodino, Dalian Shide (leta 2005 z njim osvoji dvojno krono) in celo kitajsko reprezentanco (ni se uspel uvrstiti na SP 2010). Po koncani minuli sezoni se je vrnil v Beograd. Pogorišce, kakor bi lahko rekli današnjim temeljem, na katerih stoji Crvena zvezda, mu je bilo zadosten motiv za povratek v svoj nekdanji klub. Cetrta od zgolj petih "Zvezdinih zvezd" je, zavedajoc se dejstva, da je Crvena zvezda v milijonskih dolgovih, zavihala rokave. V sodelovanju z novim športnim direktorjem Ivanom Adžicem je v klub vrnil nogometaše, ki na Marakani v clanskih vrstah v preteklosti niso dobili priložnosti, so se pa v vmesnem casu razvili v dobre nogometaše v drugih klubih. Pižon je torej sestavil novo moštvo, katerega prvi preizkus v novi sezoni bo drugi krog kvalifikacij za uvrstitev v ligo Europa oziroma velenjski Rudar.

V cetrtek vas na stadionu Ob jezeru caka prvi del naloge, imenovane Rudar Velenje. Kaj pricakujete od gostovanja v Sloveniji?

Najprej bi rad povedal, da sem vesel, ker prihajamo v Slovenijo. Tu smo se in se še vedno vselej dobro pocutimo in smo lepo sprejeti. Lahko recem, da z nasprotnikom nisem najbolj zadovoljen, ker menim, da smo dobili neugodnega nasprotnika, ki bo storil vse, da nas premaga. Upam, da nas ne bo in si hkrati želim ugodnega rezultata pred povratno tekmo v Beogradu. Sicer pa lahko le pritrdim besedam Zlatka Zahovica, tako kot on namrec tudi jaz pricakujem lepo, gledljivo tekmo, v kateri bomo vsi uživali.

Kako dobro sploh poznate Rudar?

Ogledal sem si povratno srecanje proti Trans Narvi in se na lastne oci preprical o dolocenih karakteristikah velenjskega moštva, na katere sem bil sicer pred tem že opozorjen. Moštvo Rudarja že dve, tri leta igra skupaj, kar se na igrišcu zelo lepo vidi. So uigrano in disciplinirano moštvo, na klopi imajo dobrega trenerja. Njihov najvecji atribut je zagotovo ta, da kot moštvo odlicno funkcionirajo. Posameznikov zatorej ne želim posebej izpostavljati, zapomnil pa sem si denimo Kolsija, Omladica in Trifkovica. Ceprav gre za razmeroma majhen klub, premore Rudar veliko mero kompaktnosti, kar je vsekakor izjemno pozitivna karakteristika. Rudar je po mojem mnenju tipicno slovensko moštvo, njegova igra me spominja na nemški slog nogometa, z veliko borbenosti, fizike in discipline. Mi igramo drugace, bolj tehnicno, manj fizicno.

Današnja Crvena zvezda ni niti približno takšna, kot denimo tista iz zacetka 90. let. Kakšen je njen trenutni domet?

Tega v tem trenutku še ne vem. Dejstvo je, da smo za novo sezono precej spremenili moštvo, odslovili številne tujce in pripeljali nogometaše, ki so otroci Zvezde, a v mlajših letih niso dobili priložnosti med clani. Kako bodo funkcionirali kot moštvo, bomo šele videli. Igramo na karto "Zvezdino srce", pri cemer bom vztrajal na maksimalni predanosti klubu, borbenosti in nepopustljivosti. Tako je bilo denimo tudi tedaj, ko sem sam igral za Zvezdo. Ce si že ne moremo privošciti dragih igralcev, bomo ta minus nadomestili z omenjenimi elementi.Klub je bil še nedavno pred zlomom. Nakopiceni dolgovi so ga prakticno paralizirali. Kako financne in tudi druge težave obcutite Vi?

Ko sem sprejel ponudbo Crvene zvezde, sem vedel, v kaj se podajam. Vedel sem, da je stanje vse prej kot rožnato. Ne smemo se pritoževati. Mi smo placani za svoje delo. Igralci so placani za svoje delo. Glede tega težav ni. Razmišljati moramo le in zgolj o nogometu. V klubu so zaposleni ljudje, ki se ukvarjajo z drugimi stvarmi, ce hocete tudi financnimi težavami, nam pa ostaja igrišce.

Dober rezultat v Velenju bi bil…

Vsekakor zmaga (smeh, op.p.)! Crvena zvezda je velik klub, ki vselej igra na zmago, to vselej rad poudarim. Da pa bi ostali na realnih tleh, kajti dandanes znajo povsod igrati nogomet, bom zadovoljen z vsem, razen s porazom ne. Torej, tudi remi ne bi bil slab. Želim pa si, da bi v Velenju zabili kakšen gol, ki bi nam pred povratnim srecanjem na Marakani izjemno koristil. Možnosti v tem dvoboju so 50:50, ceprav so nekateri prepricani, da bi velik klub kot je Zvezda moral zlahka izlociti Rudar. Pritisk in obveza je predvsem na naši strani. Ce bo Rudar izgubil proti Crveni zvezdi, to zanj ne bo nikakršna katastrofa, v primeru obratnega scenarija pa tega ne morem trditi. Vsekakor je Rudar glede tega v prednosti.

Boste obisk v Sloveniji izkoristili za srecanje z nekdanjimi rivali, prijatelji in soigralci?

Za to verjetno ne bo dovolj casa, kajti takoj po tekmi se vracamo v Beograd. Ce pa se bo ponudila priložnost, jo bom z veseljem zgrabil. Slovence izjemno spoštujem. Tako Zahovica kot tudi mojega nasprotnika Pušnika. Seveda ne smem pozabiti na Oblaka, Amerška, Popivodo, Elsnerja, Šoškica in ostale. Vsi po vrsti so bili odlicni nogometaši in še vecji ljudje.

 NATISNI    
Srbi zamenjali igrišce za trening
Zvezdi ponujali milijon za poraz
Antic se je odrekel še zadnjemu
Novozelandci šokirali Srbe
Antic crtal šesterico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Jose Mourinho ni zgolj temperamenten trener, pac pa tudi oce, ki hitro izgubi živce, ce kaj ne gre po njegovih nacrtih, željah oziroma pricakovanj...

Presegel je meje fizike
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje