Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Brez Cira ocitno ne gre, kaj naj recem - Ciro kot Ciro. Ali ga ljubiš ali sovražiš, vmesnega stanja pri njemu ni.
Robert Prosinecki
13. julij 2009
 NATISNI
Ne odhajam zaradi denarja
Klemen Kos (foto: SPS)

Slaviša Stojanovic je v intervjuju za Nogomanio spregovoril o svoji novi službi v Emiratih ter o tem, kako blizu je bil selitvi na trenerski stolcek ljubljanske Olimpije.

Še dober mesec dni in nato selitev v Združene arabske Emirate. Kakšni so obcutki?

Mešani. Po eni strani se veselim novega izziva, po drugi strani pa se odpravljam v nov svet oziroma v nekaj, cesar ne poznam dovolj dobro.

Je odhod v Emirate odmor od slovenskega nogometa?
Ne bi se strinjal s tem. V zadnjem casu je moc slišati veliko takšnih in drugacnih mnenj. Nekateri trdijo, da je to za naju s Katancem degradacija. Sam mislim drugace. Menim, da grem na višjo raven in veselim se sodelovanja s takšnim strokovnjakom kot je Srecko Katanec. Borili se bomo za azijski pokal in to ni lahko tekmovanje. Nekateri trdijo, da greva tja na dopust, sam pa pravim, da bom s to potezo storil korak ali dva naprej. Bo pa to verjetno odmor za tiste, ki so veseli, da odhajava.Ste po celjskem kaosu tujino izbrali tudi zaradi vecje varnosti?
Dejstvo je, da pri nas stanje v nogometu ni rožnato. Pocasi se bodo postavili novi okvirji, jaz pa sem zgolj izkoristil ponujeno priložnost. Ce se ozrem nazaj, bi v vsakem primeru padel v kotel, Celje ali Crvena zvezda. Napocil je cas, da se distanciram od tega dogajanja. Že lani sem resno razmišljal o odmoru in ce letos ne bi prejel ponudb iz Emiratov in Olimpije bi zagotovo odšel na oddih. Zdaj se veselim nove priložnosti.

Marsikoga je presenetilo, da ste se cez noc znašli v "paketu" s Sreckom Katancem. Kakšen odnos vlada med vama?
Profesionalen. Verjamem, da je tako tudi najbolje. Ozadje te naveze je precej preprosto. Moj zastopnik (Muhamed Cosic – op.a) je nekoc v nekem razgovoru predlagal to možnost, saj je poznal situacijo v Celju. Srecku je dal predlog in on ga je takoj sprejel.

Odpira se vprašanje, ali je degradacija, ce bo trener vašega kova zdaj "le" pomocnik.
Klasicen pomocnik ne bom. Pri nas se hitro najdejo ljudje, ki takoj v takšni zgodbi vidijo le crne pike. Srecko bo selektor, jaz pa bom trener reprezentance. Živel bom v Emiratih in tam opravljal trenerske naloge, Srecko pa bo selektor oziroma vodja strokovnega štaba.

Dolga leta ste sodelovali s Safetom Hadžicem. Se boste znašli brez njega?

Seveda se po daljšem casu navadiš na sodelavce, a tako je bilo že prej tudi z Martinom Magistrom in Filipom Filipovskim. Smo profesionalci in na takšne stvari se je treba navaditi.Verjetno v Združenih arabskih Emiratih ne boste ostali dlje kot do izteka pogodbe. Že razmišljate o naslednji potezi?
Trenutno zagotovo ne. Zdaj razmišljam le o delu, ki me caka. S Sreckom bova morala zbrati vse potrebne informacije, izbrati adekvaten kader, dolociti sistemsko postavitev na igrišcu in podobne zadeve.

Komunikacija bo potekala zgolj v anglešcini?
To bo operativni jezik, imeli pa bomo tudi prevajalce. Sam sem že zahteval tecaj arabšcine. Ponuja se mi lepa priložnost, da se naucim novega jezika in to nameravam izkoristiti.

V arabski svet naj bi se v skladu s stereotipi hodilo zaradi želje po zaslužku. O kakšnih zneskih je govora?
Nekaj se bo zagotovo zaslužilo in tega niti ne tajim. Normalno je, da bom tam bolje placan kot v Sloveniji, a pogoji še zdalec niso tako pravljicni, kot si to predstavlja vecina. V Emiratih bom imel 20 do 30 odstotkov višjo placo od tiste, ki mi je po pogodbi pripadala v Celju. Arabci so se v preteklosti že opekli z dragimi trenerji, zato se bo treba najprej dokazati. Govorice o milijonih so neumestne in povsem skregane z realnostjo. Ponavljam – iz mojega vidika je odhod v Združene arabske Emirate predvsem lepa priložnost.

Celjska zgodba je koncana. Je zadeva še vedno odprta?
Zgodba s Celjem še ni zakljucena. Vse je odprto in zadevo rešujejo odvetniki. Bil sem trener Slovana in Livarja, a nikoli nisem doživel cesa takega kot v Celju. Lahko recem le to, da sem nekako pretrpel do konca in dodatnih komentarjev ne želim podajati.Ste Olimpijo zavrnili tudi zaradi neprijetnosti, kakršnim ste bili prica v Celju?
Sem Ljubljancan in že kot otrok sem rasel z Olimpijo. Vsi na Slovanu smo sanjali, da bomo nekoc igrali za Olimpijo, a žal v tem trenutku tega nismo mogli izpeljati. Olimpija zaenkrat še ni povsem organiziran klub. Poraja se nekaj tehnicnih vprašanj, dejstvo pa je, da je Olimpija trenutno na zacetku novega obdobja. Igralci so štiri leta trenirali po trikrat na teden, ostali prvoligaški igralci pa so v tem casu trenirali po dvakrat na dan. To je velika luknja. Trening je na prvem mestu, šele potem pride na vrsto znanje.

Kako blizu ste bili sklenitvi dogovora?
V principu zelo blizu, a glede na to, kako danes razmišljajo v Celju, zelo dalec. Ponudbo Olimpije je bilo težko zavrniti, saj zelo spoštujem ta klub in njegove navijace. A odlocil sem se pac za ponudbo iz Emiratov. Morda pa se mi bo ta priložnost ponudila še kdaj.

Govorilo se je, da ste bili blizu Olimpiji že lani. Je kaj resnice na tem?
Mediji me nenehno selijo iz enega kluba v drugega. Vsaj petkrat bi moral biti že trener Interblocka, pa nekajkrat trener Maribora in tako dalje. Žalostno je, da nikoli nisem dajal izjav, ki bi dajale povod za takšno pisanje. Z Olimpijo sem se pogovarjal dvakrat, obakrat po izteku letošnje sezone. Enkrat sem se pogovarjal z gospodom Rastoderjem, drugic pa širše z ostalimi clani vodstva kluba.

Ste še vedno na tekocem s stanjem ljubljanskega nogometa?
Redno spremljam razvoj mladih in trdno sem preprican, da bi ljubljanski bazen, ki bi lahko segal vse do Logatca, Grosuplja, Ivancne Gorice in morda celo do Kranja, Domžal in Zagorja, zgradil kader, ki bi v slovenskem nogometu dosegal vrhunske rezultate. Zdaj se vse to razkropi med vec klubov. Samo iz vrst Slovana vsako leto vznikneta vsaj dva odlicna igralca.Skozi vaše roke je šlo kar nekaj igralcev, ki danes tvorijo jedro reprezentance. Vas še kdaj zaprosijo za kakšen nasvet?
Žal ne. Morda tudi to kaže na njihov odnos in to pojasnjuje, zakaj nekateri funkcionirajo v tujini in nekateri ne. Veckrat me denimo poklice Dario Zahora, ki je z menoj sodeloval le eno sezono. Pravi, da sem njegov tretji oce za biološkim ocetom in Zdravkom Mamicem. Nekateri igralci cutijo spoštovanje, drugi pac ne.

Verjamate v filozofijo, da je trener lahko tako prijatelj kot avtoritativni vodja hkrati?
Ko sem zacel svojo trenersko pot, sem verjel v to filozofijo, a zdaj ne vec. Potrebno je imeti doloceno distanco in to predvsem zaradi mentalitete naših nogometašev. V tujini je to izvedljivo, pri nas žal ne. V tujini bo igralec na igrišcu pozabil na vse prijateljske vezi, pri nas pa se bo obnašal isto pred blokom, v slacilnici in na igrišcu. Mora pa seveda tudi trener igralcu izkazati dolžno spoštovanje. V Italiji so ti primeri denimo še precej bolj skrajni. Ko trener vstopi v prostor je debate konec. Poznam primere, v katerih je šef strežbe stregel trenerja, "navadni" natakarji pa igralce. Ne gre za samovšecnost in ne trdim, da bi tako moralo biti povsod, a spoštovanja je pri nas zagotovo premalo.

Reprezentanca še vedno ostaja izziv?
Seveda. Voditi selekcijo najboljših nogometašev iz tvoje domovine, kaj je lepšega? Morda se mi bo kdaj posrecilo. Bil sem zelo zainteresiran za vodenje izbrane vrste do 21 let, a so se nato odgovorni na NZS odlocili drugace.

Malo za šalo, malo zares – bo rock trpel v Emiratih?
(smeh). Nikakor. Kitaro bom vzel zagotovo s sabo, brez nje ne grem nikamor.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Makedonski nogometaš Georgi Hristov je leta 1997 skupaj z nekdanjim slovenskim reprezentantom Alešem Križanom prestopil v vrste takrat novopecenega a...
Pozabljeni matador
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje