Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Rad te imam, Zlatan Ibrahimovic! Res si priden fant, da nisi dal gola svojemu staremu prijatelju!
Leo Beenhakker
25. april 2009
 NATISNI
Veliki intervju: Zlatko Zahovic
Klemen Kos (foto: SPS)

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovic je za Nogomanio spregovoril o letošnji sezoni, financni krizi v nogometu, ponudbi Olympiacosa, Srecku Katancu in še marsicem zanimivem.

Zlatko Zahovic je blizu svoje prve lovorike v vlogi funkcionarja. S športnim direktorjem Maribora smo se pogovarjali o preporodu štajerskega kluba, aktualni problematiki v slovenskem klubskem nogometu ter njegovih nacrtih za prihodnost, spregovorili pa smo tudi o njegovih povezavah s tujino in odnosi z ljudmi, ki so in ki krojijo vrh slovenskega nogometa. "Prva faza mojega dela v Mariboru je blizu konca, a rast kluba se bo nadaljevala naprej," pravi Zahovic, ki nogomet zajema s tako veliko žlico kot v casih, ko je blestel v vlogi igralca.

Sezona se pocasi približuje koncu in kot vse kaže se bo naslov vrnil v Maribor. Ste vznemirjeni ob tej misli?
Seveda, za to smo garali in se borili skozi celotno sezono. Maribor kot najvecja športna inštitucija v Sloveniji mora razmišljati o tem. Le tako lahko napredujemo in vsekakor bi bil naslov prvaka za nas cudovita nagrada. A ne prehitevajmo z dogodki.Bi lahko suvereno vodstvo na lestvici pripisali tudi dejstvu, da je vaša konkurenca letos povsem omagala?
Niti slucajno! Tako je bilo v letih, ko sta naslove osvajala Domžale in Gorica. Tedaj je bilo šele kriticno. Danes se stvari pocasi vracajo na pravo mesto. V tistih casih konkurence ni bilo, danes pa je ta zelo mocna in mora biti deležna vsega spoštovanja.

V zadnjem casu se najvec pozornosti namenja vsesplošni financni krizi. Kako se z le-to spopadate v Mariboru?
Kriza se cuti tudi pri nas, a vseeno je treba vedeti, da je Maribor poseben klub in posebna inštitucija, ki si bo znala pomagati tudi sama. Klub je dobro organiziran in lahko racuna na vec razlicnih prilivov. Nekaj dobimo tudi na racun naše trženjske dejavnosti, tako da nismo toliko odvisni od glavnih pokroviteljev kot naši tekmeci.

Boste v klubu še lahko nemoteno izpolnjevali pogodbene obveznosti?
Naš proracun je precej majhen glede na to, da je klub najvecji v Sloveniji. Moram pohvaliti delo svojih sodelavcev, ki so zelo racionalno upravljali s klubskimi sredstvi. S pogodbami nikoli nismo pretiravali, zato v tem trenutno nimamo težav z izplacevanjem. V teh casih bomo še naprej zelo pazljivo ravnali z denarjem. Najbolj so nastradali tisti, ki so nespametno podpisovali nerealne pogodbe, kar pa za Maribor ne velja. Mislim, da pogodb ne bomo spreminjali, saj za to ni potrebe.

Kako gledate na trenutno problematiko v Celju?
To me vsekakor žalosti, saj igralec, ki ni placan za svoje delo, ne more razmišljati zgolj o nogometu. Tudi Maribor je šel pred leti skozi to fazo in po pripovedih ljudi, ki so to doživeli na svoji koži, so bile težave zares ogromne. Treba je ravnati odgovorno, saj imajo nenazadnje igralci tudi svoje družine. V zadnjih letih smo klub k sreci uspeli stabilizirati. Je pa v slovenskem nogometu tako, da se stvari vracajo v izhodišcni položaj. Prej so uspevali klubi kot so Primorje, Gorica in Domžale, a v nedogled to ne gre. Za dolgorocen razvoj in stabilnost potrebuješ še kaj vec. Sploh ce želiš krojiti vrh lestvice.S klubsko revijo in bolj organizirano prodajo navijaških artiklov ste pospešili trženjsko dejavnost. Se obetajo še kakšne novosti?
Pripravljamo nekaj novega, a naj to zaenkrat ostane še skrivnost. Našim navijacem bomo ponudili nekaj, cesar v Sloveniji še ni bilo. V vsakem primeru želim, da to najprej izvedo navijaci, zato o tem še ne bom govoril.

Prilivom se lahko nadejate tudi z nastopi v Ligi prvakov. Kaj spremenjeni sistem pomeni za vas?
Nov sistem nam gre na roko in vsekakor bomo tudi v tem tekmovanju  zelo ambiciozni. Trenutno smo na meji tega, da bi bili nosilci svoje skupine. Kot trenutno kaže, bi na papirju lahko dobili ugodnega nasprotnika v 2. krogu, ki je osnova za vse.

V Evropi so kazni zaradi neprimernega obnašanja navijacev visoke in s tem imate v Sloveniji kar precej težav. Nenazadnje ste venomer na placilnem seznamu kaznovanih.
Pravilnik je kakršen je in ne pravim, da gre za dejanja, ki so usmerjena proti Mariboru. A tega vseeno ne razumem. Po tekmi z Rudarjem je do mene pristopil delegat NZS, se mi opravicil in dodal, da se nekaj pac mora dogajati in da nekdo mora biti kaznovan. Mi pa placujemo. Zanimivo je, da ljudje iz našega nogometa hodijo na tekme v tujino in so tam navdušeni nad ambientom, pri nas pa moramo zaradi takšnega ambienta venomer placevati kazni. Pravilnik bi bilo treba spremeniti.Tudi sami veckrat komentirate sodniške odlocitve. Impulzivno ali dobro premišljeno dejanje?
(smeh) Naj odgovor na to vprašanje poišcejo kar ljudje iz NZS sami.

Športni direktor Maribora ste zdaj že drugo leto. Kako se danes pocutite v tej vlogi?
Še vedno se ucim, saj je v nogomet vkljuceno vec segmentov življenja. Prvo leto je bilo težko, saj nisem poznal ne slovenske in ne mariborske mentalitete, prav tako pa nisem sam sestavil ekipe. Vseeno sem dal svoj hrbet za Maribor in bi takrat skorajda moral placati za neuspehe. A k sreci smo prebrodili krizo, sestavili dobro ekipo in mislim, da mi je kar uspelo.

Kmalu se pricenja poletni prestopni rok. Že razmišljate o novih potencialnih okrepitvah?
To imam že vec mesecev pripravljeno, potem te stvari le še javno obljavljamo. Sam delam tako, da imam junija že vse dogovorjeno. Sprememb ne bo veliko. Le nekaj takšnih, ki so primerne našim izzivom in potrebam.

Boste zadržali kljucne igralce?
Zanimanje za najboljše obstaja in dobre ponudbe bomo seveda preucili. Je pa trenutno vsa energija posvecena prvenstvu. V tem trenutku odprtih ponudb ni, a v tej fazi sezone se o tem ne razmišlja.Se že cutijo pritiski s strani zastopnikov?
Deloma se, vendar pa imajo vsi igralci v klubu jasna navodila kako morajo ravnati v takšnih primerih. Oni naj razmišljajo o nogometu, za ostalo pa je tukaj klub.

Pred meseci je bilo govora o tem, da se ponujate predsedniku Olympiacosa Sokratesu Kokkalisu. Je kaj resnice na tem?
O odhodu ne razmišljam, saj sem preresen clovek, da bi delo v Mariboru pustil nedokoncano. Grški mediji si radi izmišljujejo zgodbe in jaz jih povsem razumem. Je pa tako: vcasih jim moram tudi jaz vreci kakšno kost, da ne bodo zgolj oni "hecali" mene, temvec kdaj pa kdaj tudi jaz njih.

Ste doslej že prejeli kakšno drugo ponudbo oz. ali bi lahko bil tudi Maribor za vas zgolj odskocna deska za nove izzive?
Pred leti sem odbil ponudbo Benfice, ki se zagotovo ne javlja vsak dan. A klubu sem dal besedo in ta beseda je zame zakon. Dokler bodo z menoj zadovoljni klub in navijaci, mojega Maribora ne bom zapustil. Pred nami je še veliko skupnih izzivov in nisem clovek, ki bi stvari rad pustil za seboj nedokoncane.

Po dvajsetih letih imamo novega predsednika NZS. Kakšen je vaš odnos z Ivanom Simicem?
Odlicen. Doslej sva vedno sodelovala korektno in v tem casu, ko se še privaja na novo delo, mu je treba dati vso podporo.

Govorilo se je, da sta z Rudijem Zavrlom zakopala bojno sekiro. Kaj se je dogajalo med vama?
Najin odnos je profesionalen. Jaz sem šcitil interese Maribora, on pa interese NZS. Že ko sem prišel v Maribor, sem jasno in glasno povedal, da bi bilo z moje strani neodgovorno in neprofesionalno oživljati zgodbo iz Južne Koreje. Kluba zaradi osebnih razlogov nikoli ne bi izkorišcal, ceprav naša medsebojna razmerja niso bila idealna. Te stvari sem pospravil v predal.Je pa zato težko pospraviti v predal vaš odnos s Sreckom Katancem. Veckrat ste ga že posredno izzvali, naj se pomeri z vami.
Ta izjava je bila v interesu Maribora in nima veze z najinim osebnim sporom. Tako sem reagiral, ker sem vedel, kaj se bo zgodilo. To ni bilo na osebni ravni.

Kako ste spremljali razplet njegove zgodbe v Makedoniji. Ste v sebi prepoznali Gorana Pandeva?
Seveda. In to me to niti ne preseneca, to se bo vedno dogajalo.

Verjetno bo kmalu napocil cas, ko se bosta neposredno pomerila. Bi se rokovali z njim?
Ne, to nikoli ne pride v poštev. Po Koreji nikoli nisva govorila in se s to zgodbo ne obremenjujem vec.

Bi se dalo vajino zgodbo razcleniti tudi drugace? Kaj je to – Zahovic proti Katancu, Ljubljana proti Mariboru, trener proti igralcu?
To lahko razclenimo, vsekakor. A dejstvo je, da je trenutno v tej zgodbi povsem nepomemben, saj ne opravlja nobene vloge. Ko analiziramo naše igre vemo, kaj potrebujemo za uresnicitev svojih ciljev. Morda pa ga pri tem tudi kdaj izkoristimo. Tako kot on izkoristi medije, kadar jih potrebuje, da se zjoce.

Kot igralec ste navezali veliko stikov z znanimi osebnostmi iz sveta nogometa. Vas kdaj kdo obišce v Mariboru?
Zadnjic je bil pri nas v Mariboru eden najbolj vplivnih angleških menedžerjev. Bil je navdušen nad tekmo, stadionom in tudi nad našo ekipo. Moramo vedeti, da tekma med Primorjem in Dravo ni enako kot denimo tekma med Dravo in Mariborom. Po pretecenih kilometrih so naši igralci povsem primerljivi z najvecjimi klubi na svetu. Kar naredite analizo. Vsaka ekipa, ki igra z Mariborom, izgubi v naslednjem krogu. Ko pridejo v svojo okolico, se preprosto ne morejo regenerirati. Je pa zato toliko težje tudi za nas, saj so proti Mariboru vse ekipe izjemno motivirane.Sami hodite na tekme v tujino?
Hodim kar precej, ceprav imam zadnje case zares ogromno dela. Ob zacetku maja si bom ogledal tekmo med Realom in Barcelono, bil pa sem letos tudi na tekmi med Arsenalom in Portom. Iz case nogometne kariere mi je ostalo kar precej privilegijev in imam veliko prijateljev.

Kdo bo evropski prvak?
Kaže da Barcelona, a trenutno delujejo celo nekoliko prevec dobro. Težko je reci, kaj se bo zgodilo proti Chelseaju. V takšnih primerih odlocajo malenkosti.

Vas je Barcelona letos navdušila s svojimi predstavami?
To je tako, kot ce me vprašate, ali me s svojimi igrami navdušuje Olimpija. Sem navijac Reala, zato na to vprašanje ne bom odgovoril (smeh).

Glede na to, da imate v Madridu dobrega prijatelja v Predragu Mijatovicu, boste morda vedeli, kaj se kuha v ozadju s Cristianom Ronaldom.
Mislim, da bo šel k Realu, a tega ne vem. O teh stvareh se ne pogovarjamo. Sem pa recimo kot igralec že prej vedel, da bo Luis Figo iz Barcelone prestopil v Real. Imela sva istega zastopnika (Joseja Veigo – op.a), ki je bil tedaj po mojem mnenju najboljši na svetu.

Kaj Zlatko Zahovic pocne, kadar ne razmišlja o nogometu?
Imam družinske obveznosti, a mi resnici na ljubo nogomet res vzame ogromno casa, saj sem zelo pripaden svojemu delu. Nekaj casa si obvezno vzamem za rekreacijo, sicer pa premora ni nikoli. Ves cas moraš razmišljati o vsaki podrobnosti.Ste študiozen tip?
Zelo. Kot igralec sem v karantenah ogromno bral, a zdaj žal nimam vec toliko casa. Vsako tekmo Maribora preucim do potankosti. Pri nas ni slucajev. Pred tekmo z Interblockom smo recimo vedeli, da bi bil poraz v tem primeru za nas dober. Nekateri se lahko naslajajo nad tem, da smo izgubili s 4:1, mi pa smo bili veseli. Nogomet ima v sebi veliko psihologije. Recimo samo primer s tujci: ce pripelješ enega tujca, je dobro, da najdeš še enega, ki govori isti jezik kot on. Ce imaš tri take, je to že politika in ti lahko klub postavijo na glavo.

Se v Mariboru obeta posebno slavje ob zmagi v prvenstvu?
Kot najvecji klub v državi si lahko zamislite, kako bo. Vsi pogrešamo naslov in preprican sem, da bo slavje nepozabno.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Leta 1966 so v svetu nogometa še veljala nenavadna pravila. Tako je moral takrat angleški prvoligaš Everton iz Liverpoola placati denarno kazen v ...

Ekskluzivno: Savo Miloševic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje