Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Zdaj smo vesoljci, prej nismo bili. Zdaj ne osvajamo lovorik, prej smo jih.
Lorenzo Sanz
2. april 2009
 NATISNI
Obramba ga ni skrbela
Miran Zore (foto: Danijel Matijaško)

Po tekmah s Ceško in Severno Irsko smo se pogovarjali z Matjažem Kekom, ki je izpostavil nesporno dejstvo, da v slovenski reprezentanci bolj kot v obrambi škriplje v napadu.

Matjaž Kek je bil takoj po porazu Slovenije v Belfastu edini od naših mož, ki ni takoj zavil v slacilnico. Selektor Slovenije je sicer imel vroco glavo, podobno kot njegovi igralci, vendar je v umirjenem tonu hitel razlagati svoje videnje za oko ne prevec lepega, vendar na drugi strani zelo moškega obracuna na Windsor Parku. Povedal je, da je razocaranje v reprezentanci zelo veliko. Takšnega mnenja je tudi dan po tekmi, ko so se njegovi varovanci že raztepli po Evropi, sam pa se še niti ni uspel naspati po naporni noci. "Spanec je v tem trenutku moja zadnja skrb. Z mislimi sem še vedno pri sinocnji tekmi in tako bo verjetno vse do takrat, ko bodo koncane analize," so bile prve besede Matjaža Keka. Selektor je nato spregovoril o zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah v Mariboru in Belfastu, se dotaknil ocitne pomanjkljivosti v naši reprezentanci in napovedal razplet v (naši) kvalifikacijski skupini tri.

Slovenija je vceraj doživela nekoliko krivicen poraz. Se strinjate?
Dejstvo je, da vceraj v Belfastu nismo dosegli pricakovanega. Obžalujemo, tako jaz kot moji sodelavci in nenazadnje igralci, da nam je lepa priložnost za zmago spolzela iz rok. Res je, da smo igrali v gosteh in za namecek še na slabem igrišcu, vendar tega ne želim izkoristiti kot izgovor za poraz. Izgovora ni, so samo dejstva in dejstvo je, da smo vceraj izgubili po eni sami napaki naše obrambe, potem ko smo prakticno 50 minut nadzorovali potek igre. Nato smo popustili in iz edine (pol)priložnosti dobili gol, na drugi strani pa svojih priložnosti nismo izkoristili. Sliši se preprosto in tako tudi je. Škoda, vendar tudi to je nogomet.

Neucinkovitost na zadnjih tekmah mocno bode v oci. Kako prebroditi to težavo?
Zaradi težav s poškodbami in kartoni so bili mnogi prepricani, da bo na tekmah s Ceško in Severno Irsko najbolj na udaru naša obramba. Sam sem bil preprican, da temu ne bo tako in da smo šibkejši na drugih položajih. Vedeti je potrebno, da smo dobili razmeroma malo golov, vendar v oci bode majhno število danih golov. Na zadnjih treh tekmah nismo zadeli, to me skrbi. Zaradi tega bomo na tem podrocju v prihodnje še vec delali, na tem preprosto moramo delati. Ucinek nekaterih igralcev in s tem ne mislim samo na napadalce, je zaskrbljujoc. Res je, da nam je v dolocenih trenutkih manjkalo tudi nekaj malega srece, vendar ta bo že prišla, ce bomo mi pravi.

Za slovensko reprezentanco sta dve težki, mucni tekmi, izkupicek pa slabši od pricakovanj…
Za sobotno tekmo ne bi rekel, da je bila mucna. Igrali smo doma proti eni najboljših reprezentanc na svetu. Zmago smo imeli v svojih nogah, vendar nismo zadeli, smo pa osvojili vsaj tocko. V sredo so bile cilj vse tri tocke. Kot sem že dejal, smo sami krivi za poraz, ker nismo zadeli. Zaradi tega si zaslužimo kritike in jih bomo tudi sprejeli, ne želim pa, da slovenska javnost zdaj križa reprezentanco. Fantje se trudijo na vso moc, verjemite mi. Borbenost je vselej na zavidljivi ravni, pristop je vedno maksimalen in ravno zaradi tega sem preprican, da si ti krasni fantje zaslužijo naše zaupanje.

Vecno vprašanje, ko gre za slovensko reprezentanco, so novi nogometaši. Imate že koga v mislih pred nadaljevanjem kvalifikacij?
Ker je reprezentanca živa stvar, je normalno, da se ves cas spreminja oziroma raste. Tako kot sem že mnogokrat dejal, vrata reprezentance, cetudi smo izoblikovali jedro igralcev, ostajajo najboljšim vedno odprta. Leta in klub nista pomembna. Igralcev, ki bi oziroma bodo lahko dvignili kakovost naše reprezentance, je zagotovo kar nekaj, mi, ki delamo z reprezentanco, njihove igre in formo natancno spremljamo. Tako smo recimo prišli do Filekovica in Pecnika. Je pa še nekaj fantov, na katere bomo v prihodnje racunali. Dare Vršic in Dalibor Stevanovic, kreativna nogometaša, ki ju naša reprezentanca nedvomno potrebuje, sta nedvomno med njimi. Tu je recimo tudi Goran Šukalo, ki se vraca po poškodbi in ostali.

Po petih odigranih krogih je kvalifikacijska skupina tri še vedno zelo izenacena...
Dejansko igramo v skupini, ki je zelo nepredvidljiva in hkrati zelo izenacena. Severna Irska je v petih dneh dosegla dve pomembni zmagi, toda dvakrat je že igrala s San Marinom, medtem ko mi z njim še nismo igrali. To pomeni, da bomo, ko bo obracun s San Marinom za nami, na lestvici višje. Kar se tice ostalih reprezentanc, mislim, da lahko vsakdo premaga vsakogar. Napovedovati koncni razplet je zelo težko, prav nic še ni odloceno. Za nas bosta odlocilni tekmi proti Slovaški v gosteh in Poljski doma. Poljaki so zaenkrat razocarali, prav tako Cehi, medtem ko so Slovaki presenecenje skupine.

Vaša napoved pred nadaljevanjem kvalifikacij?
Sicer zelo nerad napovedujem, a ker sem optimist, napovedujem, da bomo storili vse in res vse kar bo v naših moceh, da si izborimo mesto, ki nas vodi najmanj v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Mocni smo in ostajamo mocni. Dokazali smo, da lahko igramo s komerkoli in to je tisto, kar me navdaja z upanjem in optimizmom. Nic še ni izgubljeno, še vedno smo v igri. Edini v skupini še dvakrat igramo proti San Marinu, nato nas caka težko gostovanje na Slovaškem, Poljake pa bomo morali streti v Mariboru, za kar sem preprican, da nam bo ob podpori fanaticnih navijacev tudi uspelo. Severna Irska po mojem mnenju ne bo dolgo tako visoko, pricakovati pa gre, da se bosta Poljska in Ceška v zakljucku kvalifikacij prebudili.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

V sezoni 1945/46 je zadnjem mesto v mehiškem prvenstvu osvojil klub Monterrey, ki je na tridesetih tekmah izgubil 21-krat, prejel pa kar 133 golov...

Ekskluzivno: Ilija Petkovic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje