Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ni dovolj, da si nadaneš rdece kopacke, ce želiš postati dober nogometaš.
Miroslav Blaževic
28. februar 2009
 NATISNI
S Slovenijo je mocno povezan
Miran Zore (foto: Getty Images, HNKhajduk.hr)

Pogovarjali smo se z glavnim akterjem velikega hrvaškega nogometnega derbija Senijadom Ibricicem. Ofenzivni nogometaš Hajduka je med drugim razkril, da je mocno povezan s Slovenijo.

Monaco
in Dinamo iz Kijeva ga nista mogla pripeljati v svoje vrste, praznih rok so ostali tudi mnogi drugi veliki evropski klubi. Hajduk iz Splita je imel to sreco ter seveda potrebnih 1,5 milijona evrov in je lani poleti (v svojem drugem poizkusu) vendarle ujel Senijada Ibricica. Reprezentant Bosne in Hercegovine, ki bo konec septembra dopolnil 24 let, je zablestel v vsem sijaju, svojo resnicno vrednost pa je dokazal na minulem velikem derbiju hrvaške nogometne lige med Hajdukom in Dinamom, ko je dosegel zmagoviti zadetek. Pred leti za Hajduk ni bil dovolj dober in je sklonjene glave odšel v Zagreb, danes je junak Splita. Senijad Ibricic je poseben nogometaš, ki veliko obeta in je po mnenju strokovnjakov le korak ali dva oddaljen od prestopa v enega od velikih evropskih klubov. Zainteresirani klubi se neprestano oglašajo in spremljajo njegove igre, pogovore z njimi pa vodi agencija v Sloveniji registriranega nogometnega agenta Nijaza Hodžica. To pa ni edina povezava Ibricica, strastnega navijaca Rome in še posebej njenega prvega zvezdnika Francesca Tottija, s Slovenijo.

OSEBNA IZKAZNICA

Datum in kraj rojstva: 26. september 1985, Kotor Varoš
Vzdevek: Ibra
Igralni položaj: Ofenzivni vezist/napadalec
Državljanstvo: BiH
Dosedanji klubi: Podgrmec, Zagreb, Hajduk
Reprezentanca: BiH

Junak velikega derbija, prelep zadetek, zmaga Hajduka in prvo mesto na lestvici. Je bil 22. februar najlepši dan v vaši karieri?

Kar se tice moje klubske kariere zagotovo. To je bila moja najboljša in najlepša tekma. Nabito poln Poljud, napeta atmosfera, pa še zadetek. Res, krasno, presrecen sem, da se je vse izteklo po mojih željah. Zdaj je od tega že nekaj dni, pred nami so nove tekme, dobljeni derbi bo treba kmalu pozabiti.

Koreografija navijaške skupine Torcida je bila lepa na pogled, vendar hkrati tudi moteca, saj se je tekma zacela z debelo zamudo…

Lahko bi rekli, da se je nekoliko pretiravalo s papirjem, to pa je tudi vse, kar je bilo negativnega. Naši navijaci so se namrec ponovno izkazali, pripravili so prelepo koreografijo v stilu južnoameriških derbijev in bilo je odlicno.


Senijad Ibricic je doslej za reprezentanco Bosne in Hercegovine odigral devet tekem in zabil dva gola.

Doseci zadetek na polnem Poljudu in to prav Dinamu ni majhna stvar, kajne?

Niti slucajno! Obcutek je fantasticen, nogometaši živimo za takšne tekme. Derbiji so najbolj gledane nogometne tekme, pritisk javnosti je enormen in doseci zadetek na takšni tekmi je uresnicitev sanj. Prebiti vso napetost na in izven igrišca z žogo v nasprotni, Dinamovi mreži - sanjsko!

Hajduk se je z zmago proti Dinamu povzpel na prvo mesto. Ko ste prišli v klub so se nakopicene težave v klubu šele reševale. Ste pricakovali, da boste tako kmalu vodilno moštvo na lestvici?

Hajduk je imel najvecje težave pred tremi, štirimi leti. Situacija je danes precej boljša, da ne recem odlicna, ce jo primerjamo s tedanjo. Zdaj se lepo vidi, da se zavzeto dela na vseh podrocjih. Sestavljeno je mocno moštvo, vrstijo se dobri rezultati, tako da prvo mesto na lestvici 1. HNL ni nikakršno presenecenje.

Kako mocan je  po vašem mnenju danes Hajduk?

Ce se spomnimo zacetka sezone, ko smo v pokalu UEFA izgubili proti Deportivu, sem preprican, da bi današnji Hajduk tisti dvoboj dobil. Mocnejši smo kot smo bili na zacetku, ko smo se šele uigravali. Za Hajduk igrajo velika nogometna imena, imamo igralce, ki so se dokazali v velikih tujih klubih. Moja ocena je, da je Hajduk precej mocnejši kot je bil in da je v tem trenutku mocnejši od Dinama. Do konca sezone je še 14 tekem, o svoji usodi in posledicno o naslovu prvaka zdaj odlocamo sami. Preprican sem, da nam bo uspelo.

Pred prihodom v Hajduk ste igrali za Zagreb. Zakaj ste se ob kopici tujih klubov, ki so se zanimali za vas, odlocili ravno za Hajduk?
Res je, da sem imel ogromno ponudb. Težava pa je bila v tem, da se klubi niso uspeli dogovoriti. Pogovarjal sem se tako z Dinamom kot tudi Hajdukom, vendar ko sem dobil ponudbo Hajduka, nisem razmišljal. Po štirih letih v Zagrebu, ki je odlicna sredina za mlade igralce, sem želel v vecji klub, želel sem narediti korak naprej in mislim, da mi je z odhodom v Split to uspelo.


Clan Hajduka je od lani dalje, pred tem pa je nastopal tudi v dresih Podgrmeca iz Sanskega Mosta in Zagreba.

Kot nogometaš Hajduka ste na oceh mnogim klubom. Koliko casa nameravata ostati pri Hajduku?
Tu sem šele prvo sezono, tako da je o odhodu še prezgodaj govoriti. Pogodbo imam še za tri leta in glede na to, kako dobro igramo in se borimo tako za pokalni kot tudi državni naslov, se mi zdi, da še ne bom odšel. Ce bomo prvaki, bomo igrali evropske tekme, poleg tega vodstvo kluba namerava zadržati kljucne igralce, kar me še dodatno zadržuje v Splitu.

V kateri državi si želite nadaljevati svojo kariero?

Mislim, da bi mi najbolj ustrezalo igranje v Španiji ali Nemciji. Tam igralec res lahko pokaže vse svoje znanje in sposobnosti. Dovoljena je vecja svoboda. V Angliji, ki ima verjetno najmocnejšo nogometno ligo na svetu, je precej drugace, poudarek je na fizicni pripravljenosti in moci. Sicer pa navijam za Romo, kjer igra moj idol Francesco Totti.

Ste tudi reprezentant Bosne in Hercegovine. Boste prihodnje leto igrali na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki?

Upam (smeh, op.p.). Odkar je selektor reprezentance Ciro Blaževic, nam gre zelo dobro. Imamo mlado generacijo z nekaj izkušenimi igralci. Rezultati so dobri, drugo mesto v naši kvalifikacijski skupini pa dosegljivo. Španija je bržkone nedosegljiva, za drugo mesto pa se bomo udarili s Turki in Belgijci. Najprej nas cakajo Belgijci, s katerimi je Slovenija nedavno izgubila.

V Sloveniji smo vas nazadnje videli, ko ste z reprezentanco BiH gostovali v Mariboru…

To je bila lepa tekma, ena najlepših prijateljskih, kar sem jih kdaj igral. Igra je bila lepa na obeh straneh, videli smo veliko golov.  Vodili smo že s 4:1, a nato popustili, vendar na koncu mislim, da vseeno zasluženo zmagali. Slovenija je dokazala, da ima dobro reprezentanco, všec mi je, da se ponovno pobira. Tudi sicer me na Slovenijo vežejo pozitivni obcutki, moj oce je prakticno celo življenje delal v Sloveniji, zdaj tam dela tudi moj brat… Skratka, na nek nacin sem vselej povezan s Slovenijo.

Ste bili kdaj blizu prestopu v katerega od slovenskih klubov?

Ne. Sodelujem sicer z menedžerjem Nijazom Hodžicem, ki deluje v Sloveniji, prihajava namrec iz istega mesta, vendar nikdar nisem bil v igri za odhod oziroma igranje v Sloveniji.


Ibricic blesti predvsem s svojim tehnicnim znanjem, velja pa tudi za enega najhitrejših nogometašev v hrvaški ligi.

 NATISNI    
Osumljena Slovenca sta Lalic in Suljic
Robert Kovac koncuje kariero
Zajec ponovno na klopi Dinama
Hrvati slavili v Celovcu
Jurcic zapustil klop Dinama
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Bi radi obogateli, pa nimate smisla za posel? Nic hudega! Še vedno vam preostane to, da se dokopljete do zgodovinskega kosa "opreme" nekdanjih nogome...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje