Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 9 julij 2020
Po dveh minutah bomo zmasakrirali Cristiana Ronalda, tako da bo igrišce zapustil na nosilih. Kaj pa naj drugega naredimo? Portugalci so boljši od nas in ce bomo igrali kot oni, bomo zagotovo izgubili.
Stijn Stijnen
23. februar 2009
 NATISNI
Vitesse(jev) zadetek v polno
Miran Zore (foto: Vitesse Arnhem)

Pogovarjali smo se z Daliborjem Stevanovicem, nogometašem Vitesseja, ki je po Ajaxu zadetek zdaj zabil še Rodi. Ob odsotnosti poškodb Stevanovic v nogometu uživa kot že dolgo ne. 

Vitesse Arnhem. Nizozemski nogometni prvoligaš z vec kot stoletno tradicijo ima prvic v svoji zgodovini v svojih vrstah Slovenca. Na štadion Gelredome, na katerem so nekdaj igrala slovita nogometna imena kot so Roy Makaay, Sander Westerveld, Pierre van Hooijdonk in Philip Cocu, se je med zimskim prestopnim rokom preselil slovenski reprezentant Dalibor Stevanovic. Nesrecni vezist, ki je leta 2005 kot eden najboljših slovenskih nogometašev tistega casa prestopil v španski Real Sociedad, vendar se mu zaradi poškodb ni izšlo vse po nacrtih. Za namecek je nekdanji nogometaš Domžal izkusil še zmešnjavo v izraelskem Maccabiju Petah Tikvi. Zdaj je crnih dni tudi zanj naposled konec. Na Nizozemskem uživa in briljira. Zabil ga je Ajaxu in Rodi, navijaci ga obožujejo, trener pa redno pošilja v igro. Po še eni lepi predstavi (proti Rodi) in novem zadetku, smo ga o obcutkih in pocutju povprašali tudi mi.

Najprej Ajax, zdaj Roda. Dva zadetka, dobre igre in nove tocke. Popolno?
Popolnost je relativen pojem (smeh, op.p.). Recimo, da mi je steklo oziroma mi gre dobro. Moralo se je zgoditi, moralo se je odpreti. Trdo sem delal, nagrada za to je prišla zdaj v obliki golov. No, pa saj sem dobro igral že v Izraelu, vendar se tam ni izšlo zaradi financnih težav Maccabija.

Po Real Sociedadu in Maccabiju je Vitesse ocitno le prava sredina za vas?
Mislim, da res. Dobro gre tako klubu kot tudi meni. Pred mojim prihodom Vitesseju ni šlo tako dobro, zdaj so se stvari obrnile, sreco imam, da sem zraven. Vitesse ni majhen klub, je klub z dolgoletno tradicijo, spoštovan klub, za katerega je igralo kar nekaj svetovno znanih nogometašev.

Življenje na Nizozemskem?
Super. Niti ene same pripombe nimam, pritožujem se lahko zgolj nad slabim vremenom, sicer pa mi je tu prijetno. Vesel sem, da sta tu z menoj tudi moje dekle in sin, vsem trem je na Nizozemskem izjemno lepo in prijetno. Tudi samo mesto Arnhem je lepo in prijetno.

Vitesse je s serijo dobrih rezultatov priplezal do desetega mesta. Je to njegov maksimum?
Ko sem prišel v klub, so bili rezultati slabši. Tock je bilo malo, zdaj jih je osvojenih mislim, da 29. To zadostuje za deseto mesto, kar je kar dobro, ce vemo, da so bili cilji vodstva kluba pred casom vezani zgolj na obstanek v ligi. Zdaj je drugace, osvajamo tocke, napredujemo po lestvici, zato je logicno, da so apetiti vseh nas precej narasli. Do konca je še dalec, tisti najbolj optimisticni pa si želimo evropskih pokalov.

Nizozemska liga je med najbolj kakovostnimi v Evropi, kako jo doživljate vi?
Drži, da gre za kakovostno ligo. Ce samo pogledamo kateri klubi igrajo tu in kateri igralci igrajo oziroma so igrali tu, potem vec besed niti ni potrebnih. Štadioni so vecinoma polni, kar pomeni, da je zanimanje javnosti za nogomet ogromno. Raven kakovosti je visoka, igra se napadalen, odprt nogomet, kar meni izjemno ustreza.

Na vrhu lestvice kraljuje AZ, velikani (Ajax, PSV, Feyenoord) pa so razocarali. Zakaj?
AZ je prvi, trenira ga Louis van Gaal. Twente je drugi, trenira pa ga Steve McClaren. To sta trenutno dva najmocnejša kluba na Nizozemskem. Ajax, PSV in Feyenoord so nekoliko padli, kar je morda malce nenavadno, vendar nikakor kriticno. Še v najslabšem položaju je Feyenoord, kjer se po koncu sezone obeta prava cistka.

V prihodnjem krogu s Feyenoordom igra prav vaš Vitesse. Kakšen razplet napovedujete?
Ogledal sem si posnetke njihovih tekem. Nisem bil navdušen, Feyenoord je v zares slabi formi, njegovim zvezdnikom je pošla sapa. Mislim, da to tekmo lahko dobimo. Seveda igralci Feyenoorda niso pozabili igrati nogometa, so zgolj v krizi, ki pa upam, da jo bomo mi še dodatno poglobili. Morebitna zmaga je še posebej pomembna tudi zaradi tega, ker je Feyenoord na lestvici mesto za nami.

 NATISNI    
V resnih težavah tudi Robben
AZ Alkmaar prodan za 1 evro
Nizozemci izbrali 23 igralcev
RVN: Lahko bi jim pomagal
Tulipani v JAR brez Van Nistelrooya
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Katie Taylor je že res dekle, toda verjemite, da z njo na nogometnem igrišcu ne bi želeli zobati cešenj. Sicer ne preigrava kot Ronaldinho in tudi ni...
Auf Wiedersehen, veliki Kahn!
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje