Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Kirm ima noro kondicijo, nore predispozicije, rabi samo še tisti preskok. Ne vem, kje se bo tistega naucil, doma v stanovanju, v veži, ce nima casa trenirati na stadionu, kjerkoli ... Jaz sem spal z žogo, jo metal v zid, karkoli delal, cele noci.
Brane Oblak
26. maj 2010
 NATISNI
Slovenski košcek Južne Afrike
Uredništvo (foto: Getty Images)

Predstavljamo vam mesta, ki bodo v Južni Afriki zgodovinsko obeležila nastope slovenske reprezentance. Spoznajte Polokwane, Johannesburg in Port Elisabeth.

Polokwane
Slovensko svetovno prvenstvo se bo zacelo v Polokwaneju, najsevernejšemu gostitelju mundijala in prestolnici province Limpopo. Nekdanji Pietersburg se je pred petimi letimi preimenoval v Polokwane, kar v prevodu pomeni "varno mesto". Polokwane leži na vec kot 1300 metrih nadmorske višine, za razliko od Johannesburga, Durbana in ostalih vecjih prestolnic pa se v Polokwaneju radi pohvalijo, da nimajo veliko težav z najvecjo tegobo južnoafriškega vsakdana – kriminalom. Zašcitni znak mesta je drevo "baobab" oziroma drevo življenja, ki je tudi služilo kot inspiracija pri izgradnji stadiona Petra Mokabeja.

Tekme v Polokwaneju
13. junij, skupina C: Alžirija - Slovenija
17. junij, skupina A: Francija – Mehika
22. junij, skupina B: Argentina – Grcija
24. junij, skupina F: Paragvaj – Nova Zelandija

Stadion Petra Mokabeja
Stadion je dobil ime po enem izmed najvecjih borcev proti apartheidu Petru Mokabeju, ki je rojen prav v Polokwaneju. Izgradnja stadiona je organizatorje stala 182 milijonov ameriških dolarjev, stadion pa je znacilen tudi po tem, da ima zgolj eno pokrito tribuno. Razlog za to je povsem preprost – v Polokwaneju dežja tako rekoc ne poznajo, odprtega pogleda v nebo pa se bodo lahko razveselili tudi obiskovalci stadiona, ki bodo imeli edinstveno priložnost, da z enim ocesom zrejo na tekmo svetovnega prvenstva, z drugim pa opazujejo žirafe in bele nosoroge, ki prebivajo v rezervatu v neposredni bližini stadiona.

Osnovni podatki:
Ime: Peter Mokaba Stadium
Mesto: Polokwane
Dokoncan: 2010
Kapaciteta: 45.264 gledalcevJohannesburg
Prestolnica province Gautang, financna metropola Južne Afrike in mesto neštetih vzdevkov bo slovensko izbrano vrsto gostila na mitskem stadionu Ellis Park, kjer se bodo naši reprezentanti pomerili z Združenimi državami Amerike. "Zlato mesto," kakor v jeziku Tswano mestu pravijo staroselci, prispeva kar 12 odstotkov južnoafriškega BDP-ja in slovi kot najpomembnejša financna in kulturna metropola celotne južne Afrike. Johannesburg je popolna mešanica dandašnjega živeža v Južni Afriki – v mestu živijo ljudje iz celotnega kontinenta, svoje soseske pa imajo tudi indijski, kitajski in evropski naseljenci. "Jo'burg", kakor Johannesburgu pravijo prebivalci tega mesta, je tudi nogometna prestolnica Južne Afrike. Od tod namrec izhajata dva najbolj slavna južnoafriška kluba Kaizer Chiefs in Orlando Pirates, ki sta tudi udeleženca "derbija za Soweto" (Soweto je vecje urbano obmocje okoli Johannesburga) oziroma najvecje klubske nogometne tekme v državi. Na novem stadionu Soccer City bo Johannesburg gostil tudi finalno tekmo svetovnega prvenstva, Slovenija pa bo to mesto spoznala na starejšem, a zato toliko bolj tradicionalnem Ellis Parku.Tekme v Johannesburgu
11. junij, skupina A (Soccer City): Južna Afrika – Mehika
12. junij, skupina B (Ellis Park): Argentina – Nigerija
14. junij, skupina E (Soccer City): Nizozemska – Danska
15. junij, skupina G (Ellis Park): Brazilija – Severna Koreja
18. junij, skupina C (Ellis Park): Slovenija – ZDA
20. junij, skupina G (Soccer City): Brazilija – Slon. Obala
21. junij, skupina H (Ellis Park): Španija – Honduras
23. junij, skupina D (Soccer City): Gana – Nemcija
24. junij, skupina F (Ellis Park): Italija – Slovaška
27. junij, (Soccer City): Tekma osmine finala
28. junij, (Ellis Park): Tekma osmine finala
02. julij, (Soccer City): Tekma cetrtfinala
03. julij, (Ellis Park): Tekma cetrfinala
11. julij, (Soccer City): Finale

Stadion Ellis Park
Ellis Park je eden najstarejših in obenem tudi najbolj tradicionalnih stadionov v Južni Afriki. Zgrajen je bill leta 1928 in nosi ime po mestnemu svetniku, ki je odobril njegovo izgradnjo, deležen pa je bil že dveh temeljitih prenov. Prve leta 1982 za potrebe ragbija ter drugic lani, ko je ta stadion gostil tudi pokal konfederacij. Na njem svoje domace tekme igra moštvo Orlando Pirates, za njegovo mednarodno prepoznavnost pa je v veliki meri poskrbel tudi znameniti režiser Clint Eastwood, ki je v filmu Nepremagljiv (Invictus) upodobil enega od simbolicno najbolj prelomnih trenutkov v zgodovini moderne Južne Afrike, ki se je zgodil prav na tem stadionu – senzacionalne zmage na svetovnem prvenstvu leta 1995 v ragbiju, ki je združila razdvojen in s sovraštvom zaslepljen narod.

Osnovni podatki:
Ime: Ellis Park Stadium
Mesto: Johannesburg
Dokoncan: 2009
Kapaciteta: 61.639 gledalcevPORT ELISABETH
Mesto Port Elisabeth je del Nelson Mandela Baya in prestolnica province Eastern Cape. Mesto je obdano s cudovitimi plažami, v njem pa se pretaka bogata zgodovina, ki so jo tlakovala plamena Khoi, San, Xhosa in kasneje evropski naseljenci, ki so se preko pristanišca v Port Elisabethu podajali v notranjost države. Port Elisabeth je dom znamenitega južnoafriškega predsednika in borca za clovekove pravice Nelsona Mandele, po katerem zaliv, katerega dela je tudi Port Elisabeth, nosi ime. Med ljudmi je znano kot "prijateljsko mesto", zaradi cudovitih pešcenih plaž in raznolike arhitekture pa je tudi izjemno priljubljena turisticna destinacija.

Tekme v Port Elisabethu
12. junij, skupina B: Južna Koreja – Grcija
15. junij, skupina G: Slon. Obala – Portugalska
18. junij, skupina D: Nemcija – Srbija
21. junij, skupina H: Cile – Švica
23. junij, skupina C: Anglija – Slovenija
26. junij: Tekma osmine finala
2. julij: Tekma cetrtfinala
10. julij: Tekma za tretje mesto

Stadion Nelson Mandela Bay
Stadion Nelson Mandela Bay je prvi izkljucno nogometni stadion v mestu in eden izmed tistih, ki je bil zgrajen za potrebe svetovnega prvenstva. Port Elisabeth sicer v južnoafriškem nogometu ne igra vidne vloge, saj mesto denimo sploh nima prvoligaša, zaradi ugodne lege pa bo na tem objektu vseeno odigrano kar nekaj izredno pomembnih tekem vkljucno s srecanjem za tretje mesto. Stadion je edinstven zaradi domiselnega dizajna strehe, iz stadiona pa se razprostira tudi cudovit pogled na bližnje jezero North End. Svoj ognjeni krst je docakal pred letom dni, ko sta se na njem pomerila oba najvecja in najpriljubljenejša južnoafriška klubska velikana Kaizer Chiefs in Orlando Pirates.

Osnovni podatki
Ime: Nelson Mandela Bay Stadium
Mesto: Port Elizabeth
Dokoncan: 2009
Kapaciteta: 46.082 gledalcev

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Pred svetovnim prvenstvom leta 2006 v Nemciji so teroristi zagrozili z napadi, do katerih pa nato k sreci ni prišlo, je pa prav s to državo povezana ...
Wenger: francoski carovnik
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje