Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Bili smo absolutno boljši nasprotnik v polju, priigrali smo si kar nekaj priložnosti, Koper pa nam je dal tri gole brez ene prave priložnosti.
Edin Osmanovic
13. maj 2010
 NATISNI
Tako lahko slavi le Atletico
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Madrid sta po desetletjih suše preplavila silno veselje in evforija ob kateri so vse tegobe Atletica vsaj za nekaj dni povsem pozabljene. Navijaci castijo Diega Forlana.

Novoustanovljena in s strani UEFA "požegnana" liga Evropa oz. evropska liga je koncana. Glavno vprašanje, ki se poraja po izteku tega tekmovanja je, ali je liga Evropa dosegla pricakovanja oziroma ali se je uspela izogniti "drugorazrednosti", ki je bila ocitana njeni predhodnici pokalu Uefa. Odgovor je težko pritrdilen – liga Evropa je sicer osrecila celo kopico manjših klubov, ki so v Evropi odigrali vec zahtevnejših tekem, a vrhunski klubi tega tekmovanja še vedno ne jemljejo prevec resno. Letošnja zasedba je bila v primerjavi z minulimi sezonami sicer vredna vsega spoštovanja. Za lovoriko so se namrec potegovali angleški Liverpool, italijanska velikana Roma in Juventus, španska Valencia itd. To tekmovanje, pa naj se imenuje pokal Uefa ali liga Evropa, bi za vecjo odmevnost bržkone potrebovalo finale, ki bi vsaj zadišalo po Ligi prvakov. V zadnjih petih letih se je dogajalo ravno obratno – ce je finale med španskim Atleticom in povprecnim angleškim prvoligašem Fulhamom v precepu zadnjih petih let celo najbolj "elitno", bo Uefa sila težko našla recept, ki bi temu tekmovanju vrnil stari car. To bi lahko storila zgolj z omejitvijo števila nastopajocih v Ligi prvakov, v kar seveda ne gre verjeti, veljalo pa bi razmisliti tudi v ekonomski smeri. Ce zmagovalec Lige prvakov zgolj na racun nagrad zasluži 50 milijonov evrov, zmagovalec lige Evrope pa 4, to dosti pove kakšno je kakovostno razmerje med obema tekmovanjema. Dosti pove tudi podatek, da je Atletico s tremi osvojenimi tockami v skupinskem delu Lige prvakov letos zaslužil nekaj manj kot osem milijonov evrov, za zmago v ligi Evropa pa vsega skupaj 4.6 milijona evrov.


Lani sta se v sila nespektakularnem finalu pokala Uefa pomerila ukrajinski Šahtar in nemški Werder.

To so polemike, ki danes navijace Atletica seveda ne ganejo. Rdece-beli so po dramaticni koncnici strli odpor klenega Fulhama in drugic v svoji zgodovini osvojili prestižen evropski naslov. Podhranjeni navijaci Atletica, kluba z bogato zgodovino in tradicijo, naslov slavijo strastno in prešerno. Drevi na stadionu Vicente Calderon pricakujejo vec kot 60.000 pristašev, v nocnih urah po slavju v Hamburgu pa je vodnjak Neptuno zasedlo vec kot 40.000 navijacev v rdece-belem. Z drugimi besedami – vec kot se je lani neposredno po zmagi v finalu Lige prvakov zbralo navijacev v Barceloni. Evforija je zajela tudi medije, ki so danes prepolni hvalospevov na racun Atletica. "Koncno na Neptuno!", "Atletico je prebudil Neptuno. Sanjski zadetek Diega Forlana je Atleticu povrnil evropsko slavo in zlomil angleški odpor!", "Konec evropskega uroka", so zgolj nekateri od naslovov, ki danes krasijo naslovnice najvecjih španskih športnih casnikov.Atleticova zmaga proti Fulhamu ne bi mogla biti bolj znacilna za klub ob reki Manzanares. Da je trpljenje pot do uspeha, je pravzaprav zapisano v genskem zapisu kluba. "Ta zmaga ja Atletico Madrid. Tudi kadar zmaga, trpiš. Zdi se, kot da je bila ta zmaga zapisana v Atleticovi knjigi usode. Znova se je vrnil v velikem slogu, ki je lahko znacilen samo za Atletico," so zapisali pri Marci. Na ta mit so z naslovom "Ocka, zdaj vem, zakaj sem za Atleti" (v Madridu Atletico ljubkovalno pravijo Atleti – op.a), so spomnili tudi pri casniku AS. Ta slogan v veliki meri simbolizira Atletico in se navezuje na sila odmevno medijsko kampanjo, v kateri klub pod sloganom "Ocka, zakaj smo za Atletico?" novacil nove kupce sezonskih vstopnic. Kampanja je požela veliko nagrad (in vec kot 40.000 lastnikov sezonskih vstopnic) in danes postala nekakšen ljudski slogan navijacev rdece-belega kluba.Svojemu sloganu primerno se je odrezal tudi Fulham. Angleži so neverjeten pohod Fulhama do finala lige evrope oznacili kot pravljico, med navijaci pa se je razširil slogan, ki je na nek nacin podoben slovenskemu "kdor ne skace, ni Slovenc" – "Stand Up If You Still Believe". Vstani, ce še vedno verjameš, torej. Fulham je v finalu drago prodal svojo kožo, a navkljub zapravljeni priložnosti zadržal status junaka. Angleški mediji so polni presežkov na racun majhnega londonskega kluba (ta je v letošnji sezoni skupaj odigral kar reci in piši 63 tekem!) in njegovega trenerja Roya Hodgsona, tudi zaradi izredno srcne predstave v finalu pa Angleži res niso mogli najti razlogov za pretirano objokovanje poraza. Dejstvo je pac, da je Atletico bolj kakovostna ekipa in da je srecanje odlocil igralec, ki je rojen za takšne priložnosti.

In tako smo prišli do osrednjega akterja finalne tekme. Diego Forlan si lepšega vrhunca svoje kariere ne bi mogel zaželeti. V Angliji je bil ocenjen kot "flop" (napaka), tudi po dvakratni kroni za najboljšega strelca Evrope pa je vendarle moral docakati priložnost, da Angležem dokaže njihovo zmoto. V finalu je zabil dva zadetka in se vpisal med nesmrtne v zgodovini Atletica. "Diego Forlan se je vpisal v anale Atletica. V Hamburgu je postal nesmrten. Forlan je bil Neptun, bog evropskih morja in oce velike Atleticove družine. Za njim ni ravno lahka sezona, a navijaci oprostijo vse," so v Marci polaskali 30-letnemu Urugvajcu, ki je bil s strani posebne komisije izbran za najboljšega igralca finala.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Lev Jašin je danes poznan kot eden najboljših vratarjev vseh casov, marsikdo pa ne ve, da je bil že pokojni Rus vsestranski šport in se ni dokazal...

Gretna - prehitro koncane sanje
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje