Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 14 avgust 2020
Zahovic ve, kaj bi lahko naredil. Lahko bi se opravicil, a se ne želi. Zato je povsem brez smisla mene miriti z njim, ki nima niti enega procenta prav. Ne vem, zakaj kdo govori, da naju lahko pomiri. Decko naj dela, želim mu sreco, naj uživa v življenju. Samo neresnic naj pa ne govori.
Srecko Katanec
12. maj 2010
 NATISNI
Še nikoli tako visoko
Miran Zore (foto: Getty Images)

Potem ko so odpovedali vsi najvecji, Anglija vse svoje nogometne upe stavi na Fulham. Klub s stadiona Craven Cottage danes igra svoje prvo evropsko finale in lovi sploh svojo prvo lovoriko!

Ne dalec stran od slovitega Stamford Bridgea, kjer domuje eden najbogatejših klubov na svetu – Chelsea, stoji skromni Craven Cottage – dom najstarejšega profesionalnega nogometnega kluba v Londonu, ujet med mogocno reko Temzo in ulico Stevenage Road. Na tem skromnem naslovu domuje Fulham Football Club ali na kratko Fulham, najvecje nogometno presenecenje v Angliji v letošnji sezoni. Klub, ki je bil ustanovljen že davnega leta 1879 in ki, kljub temu, da so njegov crno-beli dres nekdaj potili Johnny "maestro" Haynes, Bobby Moore, in celo veliki George Best, že dolga leta živi v senci velikih bratov Arsenala, Chelsea, Tottenhama in West Hama, preživlja najboljšo sezono v vsej svoji zgodovini, vrh katere je uvrstitev v finale novoustanovljene lige Europa.


Pred vhodom na stadion Craven Cottage stoji kip legendarnega Johnnyja Haynesa, prvega nogometaša, ki je na teden zaslužil vec kot 100 funtov!

Otok je zedinjen – "trenerski mesija" Roy Hodgson ima najvec zaslug za zlato sezono Fulhama. Strokovno odlicnost so Hodgsonu priznali njegovi kolegi iz Združenja angleških trenerjev, ki so nekdanjega trenerja milanskega Interja, tudi na predlog izkušenih Micka McCarthyja in Alexa Fergusona, izbrali za trenerja leta v Angliji. Najprej je Fulham rešil pred izpadom iz Premier League, ga v lanski sezoni popeljal do zgodovinskega sedmega mesta in mu priboril vstopnico v ligo Europa, v letošnji sezoni pa nadgradil pretekle uspehe in prodrl vse do finala lige Europa! In to z moštvom, ki po imenih sodec (okostje moštva sestavljajo Bobby Zamora, Danny Murphy, Damien Duff in Clint Dempsey, katerih kariere je obudil prav Hodgson) ne sodi tja. V Angliji iz dneva v dan bolj spoštovani Roy Hodgson, ki se danes spogleduje s klopjo Liverpoola in celo klopjo angleške reprezentance, je igralcem vcepil zmagovalno miselnost, predvsem pa jih naucil igrati trdo in odlocno. Otoški komentatorji so njegov slog igre in pristop na tekmah že zaceli primerjati z vojskovanjem in mentaliteto partizanov. Hodgson je razvil edinstvene metode treninga, ki se jih drži že vso svojo "nomadsko" trenersko kariero in ki – delujejo! V letošnji sezoni je tako s Fulhamom igral v cetrtfinalu elitnega pokala FA (na ponovljeni tekmi ga je izlocil letos izjemno mocni Tottenham), koncal kot dvanajsti v Premier League, za namecek pa bo igral še v finalu lige Europa. To bo za Fulham prvo finale v katerem od pomembnejših pokalov po letu 1975, ko ga je v finalu pokala FA porazil mestni tekmec West Ham.


Mohamed Al-Fayed, mogotec iz Aleksandrije, je Fulham stabiliziral in ga ustalil v Premier League. Ga bo zdaj prodal?

Bo Al Fayed še vlagal?
Sedanjost Fulhama je prijetna. Toda zgolj navidezno. Zaradi uspehov, ki jih Roy Hodgson žanje s svojo pisano zasedbo, so namrec ob strani ostali nekateri pomembni dejavniki, ki bodo v bližnji prihodnosti dolocali usodo Fulhama. V prvi vrsti denar. Fulhamu ga, cetudi je njegov lastnik bogati egiptovski poslovnež Mohamed Al-Fayed, primanjkuje. Klub z nabrežja reke Temze je v lanskem letu posloval negativno (izguba je znašala skoraj sedem milijonov angleških funtov), tako kot tudi leta 2008 (- 7,5 milijona angleških funtov) ter leta 2007 (-15,2 milijona angleških funtov), njegov skupni dolg pa je od leta 1997, ko je klub kupil Al-Fayed, narasel na 167,6 milijona angleških funtov!

Financne težave niso za Fulham, ki se je skozi vsa leta svojega obstoja boril z "minusom", nic novega. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil klub, ki doslej ni osvojil še nic omembe vrednega (z izjemo pokala Intertoto), celo pred propadom, rešil ga je šele nekdanji nogometaš Jimmy Hill in ga leta 1997 prodal bogatemu trgovcu Al-Fayedu, ki je želel iz Fulhama zgraditi nekakšen "južni Manchester United". Fulham se je ekspresno hitro prebil v Premier League in se tam v zadnjih letih dokoncno ustalil. Kljub temu je usoda "kocarjev" negotova. Al-Fayed namrec razprodaja svoje investicije, star je 81 let, zato je njegov odhod iz Fulhama le še vprašanje casa. Ceprav je govoril drugace, je pred dnevi za milijardo in pol funtov prodal znamenito blagovnico Harrods. Zdaj trdi, da iz Fulhama ne bo odšel. "Predsednik nas je vseskozi podpiral in lepo bi bilo, ce bi mu lahko prinesli prvi pokal," pravi Hodgson, ki od Al-Fayeda, ki je pred leti skorajda že obupal, predvsem so ga potrle mrtve investicije, denimo nakup Steva Marleta iz Lyona za 11,5 milijona angleških funtov, med poletnim prestopnim rokom pricakuje denar za nove igralce. Ce ga bo dobil, se zna zgoditi, da bo celo ostal pri Fulhamu.


Veteran Danny Murphy, nekdanji nogometaš Liverpoola, je kapetan Fulhama.

Pot do finala
Tretji krog kvalifikacij
Fulham 6:0 Vetra

Play off
Fulham 3:2 Amkar Perm

Skupinski del
2. mesto v skupini E, za Romo in pred Baslom ter CSKA Sofia

1/16 finala
Fulham 3:2 Šahtjor

1/8 finala
Fulham 5:4 Juventus

1/4 finala
Fulham 3:1 Wolfsburg

1/2 finala
Fulham 2:1 Hamburg

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Da sta Arsenal in Tottenham velika rivala, ni nobena skrivnost. Derbiji med tema kluboma iz Londona so vsakic sila napeti in zanimivi, na igrišcu pa ...
Anglež je v Angliji manjšina
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje