Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Izgubili smo zaradi tega, ker nismo zmagali.
Ronaldo
7. maj 2010
 NATISNI
Odlicen igralec, še boljši trener
Miran Zore (foto: Getty Images)

Olympique iz Marseilla je premagal kar osemnajst let trajajoc urok. Zlomil ga je "carodej" Didier Deschamps, ki je že v svoji prvi sezoni na stadionu Velodrome osvojil dvojno krono.

Eric Cantona
je na vrhuncu svoje slave, ko je briljiral v dresu Manchester Uniteda, izjavil, da je Didier Deschamps zgolj "vodonosec" in da je ustvarjen zgolj zato, da žogo poda boljšim soigralcem. In res, Deschampsovih nogometnih vragolij na spletni strani youtube.com ne boste našli, nekdanji evropski in svetovni prvak namrec ni nikdar veljal za navdahnjenega virtuoza, ki bi nasprotnikom "prodajal" trike. Toda Didierja Deschampsa Francija danes slavi kot "novega Napoleona", ki je po sedemnajstih letih vrnil slavo specemu velikanu Olympiqueu iz Marseilla, Eric Cantona pa na drugi strani "v senci" snema televizijske reklame in igra nogomet na mivki.


Tako nasmejan je bil Didier Deschamps, ko je Olympique iz Marseilla premagal že "polnoletno" cakanje na naslov francoskega prvaka.

Didier Deschamps je bil vrhunski nogometaš, šampion, rojeni zmagovalec. Uspešno je igral za Nantes, Marseille, Bordeaux, Juventus, Chelsea in Valencio, v reprezentancnem dresu je briljiral. Dva naslova, ki ju je Deschamps povrhu vsega osvojil kot kapetan – svetovnega prvaka iz leta 1998 in evropskega prvaka leta 2000 – to potrjujeta. Toda vse to je bil ocitno zgolj zacetek velike, morda celo velicastne življenjske zgodbe, ki jo Deschamps piše kot izjemno uspešen trener. Zacel je že pri petintridesetih, pri Monacu in to izjemno – osvojil ligaški pokal, premagal Real iz Madrida in igral celo v finalu Lige prvakov, kjer pa ga je prelisicil šele Jose Mourinho, danes eden najboljših nogometnih trenerjev na svetu. Po sporu s predsednikom kluba se je vrnil v Juventus in klub iz Torina, tedaj z velikanskim minusom in raztrgano ekipo, vrnil v Serie A. V prvi ligi ni dobil priložnosti, sprl se je z vodstvom kluba in odšel. Posvetil se je komentiranju.

V Marseillu je naredil red
Lani poleti pa je zazvonil telefon. Klic je prišel iz Provanse, iz Marseilla, ki je iskal vrhunskega trenerja. Deschamps je vabilo sprejel ter se tako po petnajstih letih vrnil v klub, s katerim je osvojil tako Ligo prvakov kot tudi francosko prvenstvo. Odtlej je Marseille taval v temi, v senci Lyona, Bordeauxa, Monaca. Zacel je s trdimi prijemi. Kljucne igralce, ki so želeli oditi, je preprical in zadržal v klubu. Celo Mamadoua Nianga, ki je po Deschampsovem prihodu postal kapetan. Moštvu je dodal še nekaj izkušenj v obliki Argentincev Lucha Gonzaleza in Gabriela Heinzeja. "Želim osvajati lovorike. V Marseille sem prišel zato, ker mi je Didier Deschamps zatrdil, da jih bom osvajal z Marseillom," je ob prihodu na stadion Velodrome dejal nekdanji nogometaš Manchester Uniteda in Reala iz Madrida. Da so za uspeh vcasih potrebne velike žrtve, lahko potrdi Stephane M'Bia, ki se je moral po trenerjevem ukazu iz zvezne vrste preseliti v obrambo. Še slabše jo je odnesel nadarjeni Hatem Ben Arfa, ki se z Deschampsovo nogometno filozofijo nikakor ne more sprijazniti – zato je pogosto obsedel na klopi za rezervne nogometaše.   


Slavja v "starem pristanišcu" (Vieux-Port) se je udeležilo vec tisoc navijacev Marseilla.

Trdo delo je dalo rezultat
Toda vse to za ceno naslova. Deschamps ni tip trenerja, ki bi igralce objemal in trepljal po ramenih – v Marseille je prinesel trdo delo in nepopustljivost. In to je dalo rezultat. Že dva kroga pred koncem je Marseille, po dolgih osemnajstih letih, osvojil naslov francoskega prvaka. Naslov, ki ga je Marseille nazadnje osvojil, ko je zanj igral še Didier Deschamps. "Za francoski nogomet je izjemno, da se je Marseille vrnil na vrh," pravi Youri Djorkaeff, Deschampsov nekdanji soigralec v francoski reprezentanci. Marseille je zajelo veliko slavje, svetlo modra barva na vsakem koraku, nebo nad stadionom Velodrome je razsvetlil ognjemet. "Ne bom plesal na mizi, saj sem zelo slab plesalec, seveda pa to ne pomeni, da ne prekipevam od srece. Kot nogometaš sreco obcutiš drugace kot trener. Ko si trener, si z mislimi pri vseh - veseliš se z nogometaši, sodelavci, zdravniško službo, tehnicnimi oskrbovalci in tako dalje. Predvsem cutim veliko zadošcenje, zagotovo pa je za nami izjemno, neponovljivo leto - osvojili smo kar dve lovoriki. Glede na to, da smo prvaki že dva kroga pred koncem, lahko nogometašem zgolj sporocim: kapo dol, fantje. Zdaj žanjemo sadove trdega, kar devet mesecev dolgega dela," je po zmagi v Ligue 1 dejal ponosni Deschamps, ki namerava podaljšati pogodbo z Marseillom, s katerim bo v prihodnji sezoni igral v Ligi prvakov. "Potrebovali bomo nekaj okrepitev," že napoveduje Deschamps, ki upa, da bodo njegove prošnje uslišane s strani predsednice kluba Margarite Louis-Dreyfus, vdove lani preminulega Roberta Dreyfusa.


Star je 41 let, vendar je v trenerskem poslu že izkušen "macek". V letošnji sezoni je Didier Deschamps osvojil Ligue 1 in ligaški pokal.

 NATISNI    
Arsenal lovi Pjanica
Santini bo pomocnik
Briand bo zabijal za Lyon
Desailly ne verjame v rojake
Imeli so ga za opico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Paul Gascoigne je danes poznan kot eden tistih nogometašev, ki bi lahko dosegli veliko vec, ce jih v svoj objem ne bi zvabil svet alkohola in drog...

Intervju: Robert Prosinecki
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje