Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Spomnim se nekega tedaj zelo priznanega trenerja, ki je dejal, da ko bo Oblak postal igralec, bo on pojedel Triglav.
Miljan Miljanic
5. maj 2010
 NATISNI
Mlinski kamen, težak 500 milijonov
Klemen Kos

Španska Valencia je zaradi silnih dolgov povsem zaustavila izgradnjo novega ultra-modernega stadiona Nou Mestalla, od katerega je v veliki meri odvisna prihodnost kluba.

Leta 2004 je bila prihodnost Valencie bolj svetla kot kdajkoli poprej v njeni zgodovini. Klub se je institucionalno vse bolj približeval vlecnima konjema španskega nogometa Barceloni in Realu, visoke ambicije pa je še dodatno podkrepil prihod bajno bogatega nepremicninskega mogotca Juana Solerja, ki je v letih pred zlomom španskega trga nepremicnin veljal za enega od simbolov španskega gospodarskega razcveta. Soler, sicer tudi vecinski lastnik kluba, je kmalu zakolicil temelje novega stadiona Nou Mestalla, ki naj bi Valencio dokoncno zasidral v sam vrh evropske nogometne smetane. Ultra-moderen stadion s 75.000 sedeži in modernisticnim izgledom v slogu avantgardne mestne arhitekture naj bi bil popoln spomenik klubu, ki je želel krojiti sam vrh evropskega nogometa.


Takšna naj bi bila koncna podob a stadiona Nou Mestalla, na katerem bi po prvotnem nacrtu Valencia morala zaigrati že v letošnji sezoni.

Šest let kasneje je stadion Nou Mestalla, slavolok velike Valencie, postal njen mlinski kamen, ki klub z vsemi mocmi vlece proti propadu. Ob izgradnji (ta se je zacela leta 2007 – op.a) je bil nacrt preprost: del 320 milijonov evrov težke investicije naj bi financirale lokalne financne inštitucije in mestna obcina, preostanek pa klub, ki bi investicijo pokril s prodajo zemljišca na katerem stoji "stara" Mestalla. V casu pred recesijo so Soler in njegovi družabniki pricakovali, da bodo s prodajo omenjene posesti zaslužili vsaj 300 milijonov evrov, s cimer naj bi klub z minimalnimi stroški prišel do ultra-modernega objekta, ki naj bi v slogu londonskega Emiratesa in madridskega Santiago Bernabeuja z leti postal prava tovarna denarja. Šest let kasneje je jasno, da je bila ideja zgrešena, naivna in financno morbidna – dolg Valencie je iz 125 milijonov evrov zrasel na 547 milijonov evrov, klub pa si trenutno lasti dva stadiona: enega, ki ga danes po zlomu španskega trga nepremicnin (v Španiji je ta hip kar dva milijona nezasedenih stanovanj) nikakor ne more prodati, in drugega, ki ga zaradi dolgov do izvajalcev gradnje ne more dokoncati. Nou Mestalla je danes 89.000 m2 veliko gradbišce brez delavcev in brez kakršnih koli signalov, kdaj bi se dela lahko nadaljevala.


Dela na Nou Mestalli so se zacasno koncala že pred 14 meseci.

Dela na novem stadionu so se koncala že pred vec kot letom dni, ko Valencia izvajalcema, gradbenima podjetjema FCC in Bertolin, ni placala obroka v višini 50 milijonov evrov. Delavci so zapustili gradbišce, v klubskih prostorih Valencie pa je v naslednjih 12 mesecih divjal orkan, ki je odnesel tri predsednike ter pet športnih direktorjev. Vsi so prihajali z velikimi obljubami, a banke so ostale gluhe za klub, ki je dandanes celo najbolj zadolžen v Španiji.

Na Mestalli sta se opekla nekdanji direktor najvecje španske telekomunikacijske mreže Telefonica Juan Villalonga ter nekdanji veliki nasprotnik Juan Solerja in drugi vecinski lastnik kluba Vicente Soriano, zato se je pocasi zdelo, da bo Valencia postala španska Fiorentina ali ce hocete, španska Olimpija. Bankrot je bil neizogiben, najhujše pa bi lahko preprecil le "lobizem" najvišjega kalibra. Ta je uspel aktualnemu predsedniku kluba, cloveku z dobrimi politicnimi povezavami in drznim nacrtom – Manolu Llorenteju.


Juan Soler je v štirih letih prikoval kar 400 milijonov evrov dolga.

Llorente je v klub prišel poleti in takoj bojkotiral nacrte uprave, ki je najdražjo zlatnino v obliki Davida Silve, Davida Ville in Juana Mate že ponujala zainteresiranim kupcem. Skoraj 100 milijonov evrov vredni nogometaši, ki bi lahko poskrbeli vsaj za to, da bi se dela na Nou Mestalli nadaljevala, so ostali, Llorente pa je dosegel tudi to, da je najvecji upnik, banka Bancaja, podaljšal odlog na placilo vec kot 200 milijonov evrov dolga. Naslednji korak je bila dokapitalizacija kluba, ki je blagajne napolnila z 92 milijoni evri svežega kapitala, v lastniško strukturo pa je vstopila tudi mestna obcina Valencie, ki je obenem tudi lastnik prej omenjene banke Bancaja. To je prineslo precej konkretnih rezultatov: klub si je vsaj za leto dni zagotovil miren spanec in uredil redno poslovanje, stabilnost pa je vnesla tudi precej miru na igrišcu, saj si je Valencia po dveh letih prakticno že zagotovila nastop v Ligi prvakov. In prepotreben evropski denar.

Lovce na klubske dragulje seveda najbolj zanima, kaj nastali položaj pomeni za usodo dveh najvecjih emblemov moštva – Davida Ville in Davida Silve. Valencia je poleti zavrnila 55 milijonov evrov težko ponudbo Reala za Villo in 30 milijonov evrov iz Barcelone za Davida Silvo. V luci 500-milijonskega dolga bi bili prodaji obeh zvezdnikov le kapljici v ocean, a dejstvo je, da je izgradnja novega stadiona, od katerega je mocno odvisna tako prihodnost kot sedanjost kluba, nujno povezana s prodajami. Ce ne Ville in Silve, pa bosta poleti morala oditi vsaj Juan Mata ali Pablo Hernandez. Tako bi Valencia sezono 2011/12 lahko zacela na svoji sanjski stvaritvi, upe v bolj mirno prihodnost pa preložila na konec gospodarske krize, ki bi bržkone tudi pospešila prodajo stare Mestalle. Dva navidez kratka, a za Valencio neskoncno dolga in zahtevna koraka.

 NATISNI    
Pedro in Xavi podaljšala z Barco
Guardiola mora placati
Španija v odlicni formi
Higuain podaljšal z Realom
Afera s premijami tudi v Španiji
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Angleški klub Everton se lahko pohvali, da ima enega najbolj zanimivih vzdevkov na Otoku. Med navijaci so modri z Goodison Parka poznani kot The Toff...
Sanje so se uresnicile
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje