Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Po dveh minutah bomo zmasakrirali Cristiana Ronalda, tako da bo igrišce zapustil na nosilih. Kaj pa naj drugega naredimo? Portugalci so boljši od nas in ce bomo igrali kot oni, bomo zagotovo izgubili.
Stijn Stijnen
5. maj 2010
 NATISNI
Zrasel je novi Pele
Miran Zore (foto: Getty Images)

Pooseblja "Jogo Bonito". Je mlad, izredno hiter in spreten z žogo. Santosov napadalec Neymar je zadnja vzhajajoca zvezda iz Brazilije, ki je vzbudila zanimanje najvecjih evropskih klubov.

Drago placani skavti bogatih evropskih klubov ocitno dobro opravljajo svoje delo. Svoje delodajalce namrec že dolgo opozarjajo na "cudo iz Brazilije", ki raste v vrstah Santosa, kluba, v katerem je "zrasel" Robinho, s katerim Neymarja, ki je zacel podobno kot Robinho (kot mlad, reven fant je zacel s futsalom) v Braziliji tako radi primerjajo. Še vec, Neymar naj bi bil novi Robinho, od katerega je tudi prevzel "sveto sedmico". Kralj preigravanj Robinha preprosto obožuje. "Komaj cakam, da pride in da bom igral z njim," je dejal še preden je Robinho zares odšel na posojo v Santos. Zdaj z njim, sedmico mu je medtem že vrnil, Paulom Henriquejem in Andrejem Felipejem tvori naravnost ubijalski napad, ki zna na tekmo zabiti tudi po vec kot pet zadetkov. Emilio Butragueno, legenda Reala iz Madrida, je že leta 2007 za hitrega Neymarja  dal svojo "roko v ogenj" in ga toplo priporocil Florentinu Perezu.


Stari in novi Pele - bo Neymar stopal po stopinjah slovitega rojaka?

Butragueno je že vedel, kaj govori, kajti z njim se popolnoma strinja tudi svetovna nogometna ikona – Pele. Prav tako nekdanji nogometaš Santosa je preprican, da Neymar poseduje talent brez primere in bi zato – s tem se strinja tudi brazilska nogometna javnost – moral odpotovati na letošnje svetovno prvenstvo v Južno Afriko. "Z vsako dodatno minuto, ki jo odigram, se vse bolj vidim v dresu brazilske reprezentance. Trudim se igrati dobro in dosegati veliko zadetkov. Upam, da me Dunga ne bo spregledal, sanje o svetovnem prvenstvu lahko postanejo realnost," pravi Neymar, ki je igral za selekcije Brazilije v kategorijah do 17 in 16 let, v clanski izbrani vrsti pa priložnosti doslej še ni dobil. Selektor Dunga navdušenja nad mladim napadalcem, ki se dobro znajde tudi na krilnem položaju, ne skriva, vendar bo svojim ljubljencem Nilmarju, Adrianu, Robinhu in Luisu Fabianu, verjetno pa tudi Grafiteju, le stežka obrnil hrbet in namesto koga izmed njih vpoklical Neymarja.Zanj se bodo udarili najvecji
Ne glede na to, ce bo Neymar v Južni Afriki igral ali ne, bodo najvecji evropski klubi še naprej vztrajno trkali na vrata Santosa in ponujali milijone. Že letos pozimi sta se za Brazilca udarila Manchester City in Manchester United, ki pa s ponujenimi 15 milijoni evrov nista uspela prepricati odlocnih Brazilcev, predvsem predsednika Santosa Luisa Alvara de Oliveiro Ribeira, ki se dobro zaveda, da lahko Neymarja bolje unovci. Kako tudi ne, ko pa v nakupovalni vrsti stojijo vecni zapravljivci – Real Madrid (v preteklosti mu je že ponudil preizkušnjo), Barcelona, Chelsea, AC Milan, Inter, Tottenham in še bi lahko naštevali. Toda z njegovo prodajo si ne bo le Santos napolnil svojih žepov, kajti Neymarjevi starši so se pred casom, zavoljo rešitve družinskega proracuna, odrekli 40 odstotkom lastniškega deleža, ki ga je odkupila skupina investitorjev. Neymar, ki je pred casom zavrnil ponudbo ukrajinskega Šahtjorja, ceš da ne želi koncati kot njegovi rojaki Brandao, Jadson in Elano, je sicer na Santos pogodbeno vezan do leta 2014. "Kar se tice potencialnega prestopa, o tem ne vem nic. Le to, kar sem bral v casopisih. Ni res, da si želim oditi. O selitvi v Evropo še nisem razmišljal, pa tudi nihce mi te možnosti zaenkrat ni omenil," pravi Neymar, cigar cena bi lahko dosegla neslutene višave. Nekateri angleški mediji omenjajo celo znesek 30 milijonov evrov, kolikor znaša njegova odkupna klavzula!

Ostati mora skromen
Prihodnje obdobje bo za Neymarja kljucnega pomena. Brazilija je namrec imela že nešteto podobnih talentov, ki pa so v preveliki želji in predvsem pogoltnosti poniknili. Mnogi med njimi za vedno. Suhljati, a izjemno hitri in eksplozivni Neymar bo svoj talent moral razviti mimo grabežljivih agentov, ki ga oblegajo z vseh strani. Branilci v Braziliji resda zapadejo v strah, ko se s kot strela hitrim mladenicem znajdejo v situaciji "1 na 1", vendar v precej mocnejših evropskih ligah temu ne bo tako. Nekateri se s tem sprijaznijo in svoj ulicni stil igre prilagodijo oziroma spremenijo ter uspejo, drugi pac ne – in propadejo. Neymarjev oce, ki družino preživlja kot avtomehanik, želi, da njegov sin ostane skromen. Globoko verna družina namrec vse svoje upe polaga na 18-letnega Neymarja, ki bi moral, v tem sta si Pele in Romario enotna, letos poleti igrati na svetovnem prvenstvu.


Neymar - suhljat, a izjemno hiter in eksploziven ter prakticno nepremagljiv v igri "1 na 1".

 NATISNI    
Palermo: Živim sanje
V JAR z Ganci in Nemci
Cabanas naj jim služi kot vzor
Odvetnik: Adriano je nedolžen
Dunga ni presenetil
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Italijanski amaterski nogometaš Luigi Coluccio je zaradi rdecega kartona na tekmi nekega nižjeligaškega prvenstva prejel eno tekmo prepovedi, kar ne ...
Ekskluzivno: Ivan Klasnic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje