Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Imel sem obcutek, da se kljub rivalstvu spoštujemo in da smo lahko tudi prijatelji. Tako se mi je zdelo, dokler ni naš Zlati Zlatko pokazal svoj pravi obraz. Mislim, da gre za izjemnega nogometaša, ki pa preprosto ne zna biti pravi prijatelj ali vsaj kolega. Brez sovražnikov in prepirov ne zna funkcionirati.
Joc Pececnik
19. april 2010
 NATISNI
Mestni derbiji vrnili dramo
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Mestni derbiji v Barceloni, Londonu in Rimu so minuli konec tedna poskrbeli za sila napet in dramaticen zakljucek sezone v treh najmocnejših evropskih prvenstvih.

Mestni derbiji so ta konec tedna potrdili pravilo, da teorija in logika na takšnih tekmah ne igrata pomembnejše vloge. Barcelona in Chelsea sta srecanji proti svojima mestnima tekmecema, Espanyolu in Tottenhamu, zacela kot izrazita favorita, a te vloge na igrišcu nista potrdila. Barcelona je z remijem na stadionu Cornella El-Prat Realu dovolila ekspresen povratek v bitko za naslov, Chelsea pa je stadionu White Hart Lane zapravil prvo zakljucno žogo in v igro za naslov vrnil že odpisani Manchester United. Sila pomemben je bil tudi razplet mestnega derbija v Rimu – Roma je po prvem polcasu že visela na nitki, a nato z dvema zadetkoma Mirka Vucinica prišla do najpomembnejšega paketa tock v letošnji sezoni. Glede na to, da so vsa tri najmocnejša evropska prvenstva še povsem odprta, smo pogledali, kateri kriteriji bodo v omenjenih treh državah odlocali v bitki za naslov in zakljucni razpored vseh kandidatov za naslove.

ITALIJA
Štiri kroge pred iztekom sezone v Serie A se je bitka za naslov zgostila na dve ekipi – Romo in Inter. V boljšem položaju so Rimljani, ki pa imajo do izteka prvenstva navidez težji razpored. Odlocilni bosta skoraj zanesljivo naslednji dve tekmi – domaca proti Sampdorii in gostovanje pri Parmi.

Preostali termini
Roma – Sampdoria
Parma – Roma
Roma – Cagliari
Chievo – Roma

Inter – Atalanta
Lazio – Inter
Inter – Chievo
Siena – Inter

Kaj odloca o prvaku?
V kolikor bosta Roma in Inter sezono sklenila z enakim številom tock, bo naslov romal v roke rimskega kluba, ki ima boljši izkupicek na obeh medsebojnih tekmah z Interjem (2:1 na stadionu Olimpico v Rimu, 1:1 na San Siru). Drugi kriterij – razlika v zadetkih, tako Interju prav nic ne pomaga, ceprav ima trenutno razliko v zadetkih kar za 11 golov boljšo od Rome.ŠPANIJA
V Španiji bodo klubi do izteka sezone odigrali še pet tekem, po remiju Barcelone na mestnem derbiju pa je prvenstvo ponovno povsem odprto. Barcelono cakajo tri lahke domace tekme proti ekipam, ki se borijo za obstanek v ligi, precej težje pa bo na gostovanjih. Barcelono namrec cakata sila zahtevni tekmi pri Villarrealu in Sevilli, a tudi kraljevi klub bo do izteka sezone odigral nekaj težkih tekem. Madridcane caka gostovanje pri letos odlicni Mallorci, vselej pa je nepredvidljiv tudi obracun z baskovskim Athleticom, ki bo v Madridu gostoval v predzadnjem, 37. krogu prvenstva.

Preostali termini
Barcelona – Xerez
Villarreal – Barcelona
Barcelona – Tenerife
Sevilla – Barcelona
Barcelona – Valladolid

Zaragoza – Real Madrid
Real Madrid – Osasuna
Mallorca – Real Madrid
Real Madrid – Athletic Bilbao
Malaga – Real Madrid

Kaj odloca o prvaku?
V Španiji so kriteriji za naslov enaki kot v Italiji. V kolikor bi Barcelona in Real na koncu sezone zbrala enako število tock, bi se naslova veselili Katalonci, ki so bili na obeh medsebojnih tekmah boljši od Reala (1:0 na Nou Campu in 2:0 na Santiago Bernabeuju).ANGLIJA
Chelsea je bil po veliki zmagi na Old Traffordu na pragu prvega naslova angleškega prvaka po treh letih, a si je s porazom proti Tottenhamu tik pred zakljuckom sezone precej zagrenil življenje. Chelsea doma cakata dve relativno lahki tekmi (Stoke City in Wigan), pri cemer bi verjetno lahko napovedali, da se bo bitka za naslov prvaka lomila na Anfieldu. V predzadnjem krogu bo ceta Carla Ancelottija namrec gostovala v Liverpoolu, a tudi Manchester United caka vsaj še en na papirju težek preizkus. Že v naslednjem krogu na Old Trafford prihaja Tottenham, ki trenutno bije trd boj z Manchester Cityjem za mesto v Ligi prvakov.

Preostali termini
Chelsea – Stoke City
Liverpool – Chelsea
Chelsea – Wigan

Man Utd – Tottenham
Sunderland – Man Utd
Man Utd – Stoke City

Kaj odloca o prvaku?
V Angliji za razliko od Španije in Italije medsebojna obracuna obeh najboljših ne igrata nobene vloge. V primeru, da bi ta kriterij obveljal, bi bil v prednosti Chelsea, ki je United ugnal na obeh prvenstvenih tekmah (1:0 v Londonu in 2:1 v Manchestru), tako pa bo v primeru enakega števila tock o naslovu odlocala razlika v zadetkih. Tudi ta je trenutno na strani Chelseaja (86:32), ki ima trenutno tri zadetke prednosti pred Unitedom (78:27). V kolikor bi oba sezono sklenila z enako razliko v zadetkih, bi se naslova veselilo tisto moštvo, ki je v 38 krogih doseglo vec zadetkov. Tudi ta kriterij precej bolj odgovarja Chelseaju, ki je tri kroge pred koncem zabil kar osem zadetkov vec kot United.

 NATISNI    
Pedro in Xavi podaljšala z Barco
Guardiola mora placati
Španija v odlicni formi
Higuain podaljšal z Realom
Afera s premijami tudi v Španiji
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Štadioni so se v zgodovini že nekajkrat sprevrgli v prava morišca, na katerih je izgubilo življenje že na tisoce navijacev. V Kolumbiji je leta 1982 ...
Sanje so se uresnicile
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje