Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Pricakoval sem, da je Ljupko Petrovic velik trener in clovek, a se je izpostavilo, da je majhen trener in še manjši clovek. Oba govoriva srbsko, bila sva v Bolgariji, pa me niti enkrat ni vprašal, kako kaj žena ali otrok. Sploh se ni pogovarjal z mano, kar me je prizadelo. O predsedniku Litexa bi pa lahko napisal knjigo, ki ne bi imela nic skupnega z nogometom.
Aleksandar Rodic
14. april 2010
 NATISNI
Mar res ni šlo drugace?
Anže Zajic (foto: Getty Images)

V Italiji je na obzorju nadaljevanje Calciopolija, Luciano Moggi je razkril kar 74 dodatnih posnetkov, iz katerih je razvidno, da je bil v vse vpleten tudi Inter.

Strokovnjaki že nekaj let trdijo, da je italijanski nogomet v krizi, nekoliko bolj laicni poznavalci najbolj priljubljene športne igre na svetu jim urno prikimavajo. In dejansko imajo prav. Ce odmislimo zmago AC Milana v Ligi prvakov leta 2007, lahko mirne vesti zapišemo, da klubi z Apeninskega polotoka v mednarodnih tekmovanjih že leta kažejo sila bled obraz. Odmevnih rezultatov ni, vse to pa se pozna predvsem na njihovem koeficientu, ki doloca, koliko klubov ima posamezna država v evropskih pokalih. Italiji grozi, da bo v kratkem ostala zgolj s tremi predstavniki v Ligi prvakov, saj jo Nemcija in njena Bundesliga prehiteva z izjemno hitrostjo. Mediji pišejo clanke, javnost pa razpreda o tem, zakaj se je predvsem v drugi polovici prvega desetletja 21. stoletja zgodil tako drasticen padec uspešnosti italijanskih klubov, a veliko besed dejansko ni potrebnih. Odgovor ponuja vsega ena: Calciopoli. Afera z namešcanjem sodnikov in posledicno tudi rezultatov je eksplodirala kot atomska bomba, na celoten italijanski nogomet je v trenutku padla temna senca dvoma o poštenosti in regularnosti tekmovanja.

Juventus je potegnil najkrajšo
Sprva se je zdelo, da je bil boter celotne zadeve Luciano Moggi, tedaj vplivni direktor Juventusa, in dejansko so številni sodni procesi v naslednjih mesecih vodili do zakljucka, da je najvec grešila prav Stara dama. Kazen je bila drasticna - klub iz Torina je moral v Serie B, ostal je brez naslova prvaka za leto 2006, ki ga je dobil Inter, hkrati so mu odvzeli tudi Scudetto za leto 2005, ki ga zveza nato ni podelila nikomur. V nekoliko manjši meri so bili kaznovani tudi AC Milan, Fiorentina, Lazio in Reggina, sankcije so doletele tudi številne funkcionarje, od Moggija do podpredsednika AC Milana Adriana Gallianija, sodnikov Massima De Santisa in Gianluco Paparesto, predsednika Lazia Claudia Lotita, nekdanjega predsednika lige Franca Carrara, lastnika Fiorentine, brata Andreo in Diega Della Valleja ter še bi lahko naštevali. Veliki zmagovalec celotne zadeve je bil Inter, ki ni prejel zgolj naslova prvaka za leto 2006, pac pa se izognil vsakršni kazni, za namecek pa seveda najbolj pridobil tudi v športnem smislu. Ne samo, da se je precej lažje dokopal do Zlatana Ibrahimovica in Patricka Vieire, ostal je tudi prakticno brez dveh glavnih tekmecev v boju za naslov prvaka, ki sta bila pred tem kot po pravilu vedno premocna zanj. Pred izbruhom Calciopolija so bili Nerazzurri nazadnje prvaki leta 1989, zatem je sledila njegova era, ki traja še danes. Na zacetku seveda ni bilo težko zmagovati z Juventusom v drugi ligi in AC Milanom z minus tockami, v naslednjih sezonah je bila nato razlika, do katere je Inter prišel tudi oziroma predvsem zaradi afere, prevelika. In je še vedno. Ker sta bila Juve in AC Milan zadaj, so do svoje priložnosti v evropskih pokalih posledicno prišli nekateri drugi, precej manj uveljavljeni klubi, ki se dostojno niso mogli kosati z ostalimi. Delni odgovor, zakaj so uspehi italijanskega nogometa splahneli, je torej tukaj, svoje je prispeval še Inter, ki domace prevlade do letošnje sezone nikakor ni uspel prenesti tudi na mednarodna tla, kjer je kot po pravilu še naprej zaostajal za pricakovanji navijacev.


Tudi podpredsednik AC Milana Adriano Galliani je bil vpleten v afero Calciopoli.

Novi dokazi, ki mocno bremenijo Inter
Ko se je že zdelo, da je afera Calciopoli pozabljena, njeni glavni akterji dalec stran od nogometa, Calcio pa spet na dobri poti, da si pocasi le opomore od zares neprijetnega udarca, je zdaj na Apeninskem polotoku odjeknila nova bomba. V Neaplju se je pred kratkim zacelo novo sojenje Lucianu Moggiju, ki je v zadnjih dneh dobilo neverjeten zasuk v kruto realnost - Calciopoli ni preteklost, pac pa še vedno kruta realnost, ki preganja italijanski nogomet. Že res, da Moggija ni vec in že res, da klubi s svojimi pokvarjenimi uradniki ne sodelujejo vec pri delegiranju sodnikov, je pa zadnja obravnava proti osramocenemu direktorju Juventusa razkrila, da leta 2006 niti slucajno niso bili kaznovani vsi, ki bi morali biti, prav tako je bil tudi proces, ki naj bi pocistil nesnago - nesnaga. Moggi in njegov odvetnik sta namrec v torek na neapeljskem sodišcu predložila ogromno novega dokaznega gradiva, ki prica o tem, da nista bila kriva le Juventus in AC Milan, pac pa je imel ogromno masla na glavi tudi Inter. Klub, ki je deloval kot bela ovcica med skorumpiranimi in krvi željnimi volkovi. Moggi, ki se dejansko ne trudi, da bi se opral krivde, pac pa želi le dokazati, da so bili enako vpleteni prav vsi. Brez izjem. Kar 74 dodatnih telefonskih posnetkov naj bi pricalo o tem, da so pri namešcanju sodnikov sodelovali tudi Nerazzurri. Od 74 posnetkov jih je kar 44, ki obremenjujejo Inter. Po blatu naj bi ril predvsem že preminuli nekdanji predsednik kluba Giacinto Facchetti, prste naj bi imel tudi lastnik Massimo Moratti, ki je vedno vztrajal, da je bil Inter nemocna igraca v rokah pokvarjenih uradnikov drugih klubov. A ocitno je zavedno lagal.


Inter se je zaradi degradacije Juventusa v drugo ligo precej lažje dokopal do Zlatana Ibrahimovica, danes nogometaša Barcelone.

Ni se jim zdelo pomembno
"Bil sem kaznovan za to, kar je pocel tudi Facchetti - pogovarjanje s sodniškimi delegati," pravi Moggi, njegov odvetnik pa je kronsko prico v Calciopoliju Attilio Auricchia pobaral, zakaj so pred leti preprosto spregledali posnetke, ki razlocno pricajo tudi o vpletenosti Interja. "Ni se nam zdelo pomembno," je odgovoril in poskrbel za salve smeha ter zgražanje v sodni dvorani. In dejansko se lahko vprašamo - zakaj? Zakaj preiskovalci niso uporabili vseh dokazov? Zakaj so bili osumljeni, osramoceni in kaznovani zgolj nekateri in ne vsi? Ne samo Inter, novi dokazi obremenjujejo tudi podpredsednika AC Milana Gallianija (slednji je vedno zanikal svojo vpletenost), Bologno, Cagliari, Palermo, Reggino in Udinese, toda v najvecji meri vendarle Inter. Klub, ki je vedno trdil, da je nedolžen, da nima nic pri vsem skupaj. To je bila ocitno velika laž, a je nekdo seveda dovolil, da so jo javnosti lahko prodali. Kdo? Guido Rossi, komisar, ki je leta 2006 Scudetto podelil Interju, svojemu nekdanjemu klubu, je bil v minulih dneh tarca groženj s smrtjo... Moratti naj bi že zagrozil, da bo prodal klub, saj ima menda vsega dovolj. Ali pa mu zgolj gori pod nogami? Ali pa se zgolj zaveda, da je vrag koncno odnesel šalo? In kako se bo tokrat odzvalo vodstvo italijanskega prvenstva ter tamkajšnja zveza? Bodo veljaki z novimi dokazi izvedli novo rundo sankcioniranja? In ali bo tokrat kaznovan tudi Inter? Morda da, morda ne, zagotovo pa je nekaj - Calciopoli II odpira stare rane, hkrati pa sporoca, da krize italijanskega klubskega nogometa preprosto še nekaj casa ne bo konec. Prav tako bo koncno potrebno potegniti crto pod vse. In kot stvari stojijo v tem trenutku, sta možni dve rešitvi: ali ni kriv nihce, ali pa so krivi vsi. In zdi se, da je slednje precej bližje resnici. Toda ali res ni šlo drugace? Škoda bi dejansko lahko bila precej manjša...


Luciano Moggi (v sredini) razkriva ozadje afere Calciopoli.

 NATISNI    
Benitez predstavljen 15. junija
Sarma bo morda ostal
Balotelliju je Benitez všec
Lazio zavrnil ponudbo Reala
Tottenham se zanima za Iaquinto
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Angleški nogometaši so znani po tem, da z veseljem pogledajo pregloboko v kozarec, na Otoku pa so v zadnjih dvajsetih letih napacen pecat pustili tud...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje