Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Napadalec je zadolžen za doseganje zadetkov. Ce ga ne zabije, je po tekmi še dva dneva razocaran. Ce Materazzi kot štoper ne polomi enega na tekmo, je še tri dni razocaran.
Sebastjan Cimerotic
24. marec 2010
 NATISNI
Sistem ne deluje vec
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Sevilla je po letih nezadržnega napredka padla v stagnacijo. Dvakratne zmagovalce pokala UEFA bo kot vse kaže iz zagate reševal legendarni Luis Aragones.

Sevilla je nedvomno eden tistih evropskih klubov, ki so v zadnjem desetletju najbolj napredovali. Andaluzijski velikan se je pod vodstvom predsednika Joseja Marie Del Nida in športnega direktorja Luisa Monchija iz do grla prezadolženega drugoligaša prelevil v dvakratnega zmagovalca pokala Uefa, zmagovalca španskega pokala in rednega udeleženca Lige prvakov, v tem casu pa je na racun prodaj svojih najboljših nogometašev zaslužil vec kot 100 milijonov evrov. Sevilla je svetu (pro)dala Sergia Ramosa, Joseja Antonia Reyesa, Julia Baptisto, Seydouja Keitaja, Daniela Alvesa in ostale zvezdnike ter navkljub nenehnemu osipu igralcev zadržala visoko raven. A v nedogled takšen sistem ne deluje in letos so v enem od najbolj toplih evropskih mest zazvonili prvi alarmi.Prve žrtev slabe sezone, v kateri Sevilli pocasi iz rok polzi mesto v Ligi prvakov, je bil trener Manolo Jimenez, ki je kontradiktiral tezi, da je clovek znotraj ustroja kluba najboljša rešitev. To je uspelo Barceloni, a številni so se opekli. Noben odhod vrhunskega igralca Seville ni tako zamajal kot odhod trenerja Juandeja Ramosa, ki je tako kot njegov nekdanji klub trenutno malce izgubljen. Sevilla je izgubila kompas, Ramos pa po nekaj mesecni avanturi v Moskvi trenutno uživa podaljšan dopust.

Jimenez je bil logicna žrtev crnega meseca, v katerem je Sevilla najprej zapravila zgodovinsko priložnost za uvrstitev v cetrtfinale Lige prvakov ter v zadnjih štirih dneh v zrak pognala kar pet dragocenih tock v bitki za eno od prvih štirih mest v španski La Ligi. Z izjemo velike zmage proti Realu ob zacetku letošnje sezone je Sevilla letos pravzaprav le še bleda senca ekipe, ki je nekoc slovela kot prava unicevalka najboljših. Športni direktor Luis Monchi se je sicer stežka poslovil od dolgoletnega sodelavca Jimeneza, a za nadaljnjo uresnicevanje ciljev bodo potrebne bolj radikalne poteze. "Bila je zelo težka odlocitev, a uvideli smo, da drugace ne gre. Borimo se za dva zelo pomembna cilja – športnega in ekonomskega. Poskušali smo se nekako izvleci, a žal tako ne gre vec. Napocil je cas, da prevetrimo moštvo," je povedal Monchi.Delo Jimeneza in Ramosa bo kot vse kaže nadaljeval priletni Luis Aragones. Odlocitev je presenetljiva, ceprav Aragones v Španiji slovi kot trener, ki zna iz mladih igralcev izvleci najvec. Nenazadnje sta prav pod njegovo taktirko dozorela asa kot sta Samuel Eto'o in Fernando Torres, a vendarle je prihod 71-letnega veterana precejšnje presenecenje. Aragones naj bi po porocanju vseh osrednjih španskih medijev s Sevillo podpisal eno in pol letno pogodbo in se tako vrnil v klub, katerega je sredi devedesetih ob izdatni pomoci Davorja Šukerja popeljal v rajnki pokal Uefa. Zanimiva je tudi igra usode – dostikrat ucenec nasledi ucitelja, v primeru Seville pa bo zgodba ravno obratna. V casu ko je Aragones sedel  na klopi Seville, je namrec prav Jimenez tvoril jedro obrambne vrste.

V zadnjih letih Sevilla ni imela toliko srece in znanja z nakupi novih igralcev, v neizprosnih ekonomskih casih pa tudi zaloge trdo prisluženega denarja pridno kopnijo. Romaric, Abdoulaye Konko, Aquivaldo Mosquera, Tom De Mul, Arouna Kone, Lautaro Acosta so v Sevillo prišli kot surov material, ki bi po obdelavi za desetine milijonov evrov okrepil najbogatejše evropske klube, a našteti igralci so trenutno bolj ali manj "mrtva" roba. Iz neba je sicer padel odlicni Argentinec Diego Perotti, ki pa bi tako kot prvi strelec Luis Fabiano in visoko cenjeni Jesus Navas poleti lahko odšel. Še pred leti je bila prihodnost Sevilla svetla kot še nikoli, a zdaj je napocil trenutek, ko se bo treba soociti s krizo. To so tudi trenutki, ki pokažejo, iz kako trdnega testa je klub dejansko zgrajen.

 NATISNI    
Pedro in Xavi podaljšala z Barco
Guardiola mora placati
Španija v odlicni formi
Higuain podaljšal z Realom
Afera s premijami tudi v Španiji
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Peter Ridsdale je razkril nekaj anekdot iz casov, ko je sedel na predsedniškem stolcku angleškega kluba Leeds United. Slednji je pod njegovim vodstvo...
Rdeci vrag že 20 let
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje