Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Nekateri štopajo, da bi prišli na trening, drugi se vozijo z vlakom, tretji sploh ne vedo, kako naj preživijo. Treniramo v nemogocih pogojih, pogledati moramo resnici v oci in se vprašati, kam to pelje. Cez dober mesec dni bo konec prvenstva, a ne vemo, kaj se bo takrat zgodilo. Bomo dobili, kar nam dolgujejo? Strokovni štab v takšnih razmerah ne more normalno delovati. Ne moreš nicesar zahtevati.
Slaviša Stojanovic
8. marec 2010
 NATISNI
Mar srce res bije za denar?
Uredništvo (foto: SPS)

Bralci Nogomanie ste izrazili svoje mnenje glede spora med reprezentanti in Ivanom Simicem. Kritike letijo na racun obeh vpletenih strani.

Slovenska nogometna reprezentanca je leto 2010, ki bo brez dvoma z zlatimi crkami zapisano v zgodovino naše države, saj se pac ne zgodi vsako leto, da bi ekipa nogometašev iz tako male državice zaigrala na tako velikem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo, zacela z zmago. V Ljudskem vrtu je brez težav s 4:1 premagala Katar, toda bolj kot suverena predstava in dobra igra cete selektorja Matjaža Keka v javnosti odmevajo dogodki iz ozadja. Glavni akterji nogometne pravljice so se znova sporekli. Tokrat ne zaradi Šmarne gore, kot leta 2002, pac pa zaradi denarja. Kdo ima prav in kdo se moti, je vprašanje za milijon evrov. Ali morda 3,4 milijona evrov, kolikor bodo vsaj dobili nogometaši za nastop v Južni Afriki. Vsak od vpletenih je seveda preprican, da ima prav, kaj pa menite vi, navijaci? So obsojanja vredni pohlepni nogometaši, ali pa je predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), magister prava Ivan Simic, tisti, ki jih želi prikrajšati za vec kot zaslužen denar? Pri Nogomanii smo se odlocili, da bomo za mnenje pobarali kar vas, naše bralce, in odziv je bil izjemen. Vseh vaših misli preprosto ne moremo objaviti, vsekakor pa se je našel prostor za najbolj zanimive. In ko smo pod vse potegnili crto, smo prišli do zanimivega zakljucka, da si grajo zaslužijo tako nogometaši kot Simic, ker se pac ne želijo pogovoriti kot pravi profesionalci.

Pustiti bi jih morali pri miru
"Ko sem prvic slišala za spor, takrat še ni bil tako odmeven, sem pa nekako bolj verjela igralcem. Sedaj se mi vse bolj zdi, da tudi oni niso tako nedolžni kot se je zdelo. Naši reprezentanti v medijih ponavljajo in ponavljajo, da ne igrajo za denar, vendar so to le besede, dejanja pa kažejo na nekaj drugega. Lahko smo si ogledali nekakšno porocilo, ki ga je podal Simic. Ce je tisto res in mislim da je, lahko pa se seveda tudi motim, potem igralci res pretiravajo. Resda je to njihova služba, kot nekateri pravijo, vendar pa povprecen Slovenec s svojo službo ne zasluži niti približno toliko. Igralci dobijo že tako vec denarja kot Nemci, ki so v nogometu dosegli že veliko, medtem ko slovenski klubi v prvi ligi nimajo denarja. Naši fantje poudarjajo, da igrajo za cast in ne denar,vendar se mi zdi, da so v tej zgodbi pokazali nasprotno. Lahko bi jim bilo v cast da nosijo slovenski grb, grb, ki predstavlja vse nas in našo državo. Sem za to da dobijo denar, vendar ne prevec. V mejah normal," je nogometašem sporocila bralka Nogomanie Damjana Antolin, Uroš Cerkovnik pa je dodal: "Živimo v potrošniški družbi in dejstvo je, da je velikokrat težko doseci optimalen konsenz glede (pravicne) delitve financ. Bolj kot to bi morali igralci, ki a priori igrajo za domovino in ne za denar, drugace reagirati. Morda je res, da je bil predsednik prevec pohlepen, vendar nekdo, ki s srcem igra za domovino, bi moral reci: 'Pustimo pohlepneže pri miru, denarja imamo vec kot dovolj. Usmerimo energijo raje v pozitiven kolektivni duh in priprave za svetovno prvenstvo'." Tudi Uroš Sket je bil kriticen na racun Roberta Korena, Milivoja Novakovica, Samirja Handanovica in njihove soigralce - med drugim jim ocita zahtevo, naj NZS na SP odpelje tudi njihove družine: "Vec kot jasno je, da so nogometaši za svoj uspeh dobili vec kot dovolj velik del pogace, zato ne razumem, kako si lahko sploh dovolijo delati takšno paniko tri mesece pred SP. Ocitno se ne zavedajo, da bo veliko ljudi šlo v Južno Afriko zakreditirani, samo zato, da jih bodo lahko spremljali in navijali za njih. Mislim, ce Koren ne more placati svoji punci aranžmaja v Južni Afriki, kako ga naj jaz? To naj se vpraša in zacne razmišljati profesionalno, o igrah na SP ter o svoji lastni formi. Jaz takšnega denarja, kot so ga oni zdaj dobili, ne bom videl celo življenje, pa bom še vedno hodil na tekme, odštel tisti za njih drobiž za vstopnico in se veselil njihovih uspehov."

Drža selektorja ni prava
Enega daljših mnenj je poslal Silvin Gros iz Slovenj Gradca, ki je med drugim zapisal: "Z eno samo besedo - sramota. To, kar so si z zadnjimi potezami privošcili nogometaši s Korenom na celu, se mi zdi res prav nizkotno. Nagrade za uvrstitev na SP, ki jim jih je NZS s Simicem na celu odobrila, so bistveno previsoke, ce jih primerjamo z drugimi  reprezentancami, ki so se prav tako uvrstile na SP, sploh pa glede na trenutno gospodarsko situacijo. V preteklosti so se že tudi drugi naši ekipni športi uvršcali na svetovna prvenstva in kaj so ti dobili v primerjavi s temi nogometaši, pa primerjava s Tino Maze, ki z dvema srebrnima medaljama z olimpijade ne bo dobila niti približno toliko, kot en nogometaš za samo uvrstitev na SP, ne glede na to, tudi ce bomo tam zadnji. Ti fantje pozabljajo, da so si tudi s pomocjo reprezentancnih tekem v preteklosti lahko našli ustrezne angažmaje v tujini in da je bilo tako v domacih klubih kot tudi v reprezentancnih selekcijah vanje oziroma v njihov razvoj vloženega kar precej denarja. Tudi drža selektorja Keka v tej zadevi je nizkotna, saj bi kot formalni ali neformalni vodja ali kakorkoli mu že recemo, moral zdavnaj posredovati, ne pa da se drži na strani, kot da se to njega ne tice. Njegove izjave, da bi reprezentantje še placali, da bi lahko igrali v reprezentanci, pa naj raje pripoveduje doma svojim otrokom ali pa ženi, ne pa javnosti, saj se s tem kaže, kakšen odnos ima do navijacev. Sam sem imel rezervirane vstopnice in urejen angažma za ogled tekem naše reprezentance v Južni Afriki, pa sem ga zaradi reakcije igralcev že odpovedal, tudi na tekme naše reprezentance v prihodnosti, dokler bodo igrali ti igralci, ki so sodelovali v 'pobuni', ne bom vec hodil. Upam edino, da delegati na skupšcini NZS ne bodo podprli Simicevega odstopa, saj je NZS koncno zacela delovati v pravi smeri v dobro slovenskega nogometa in prav Simic ima pri tem najvec zaslug."

Simic zavaja publiko?
Seveda pa so kritike letele tudi na racun prvega moža organizacije, ki domuje na Cerinovi 4 v Ljubljani. "Moje mnenje je takšno, da si nogometaši zaslužijo veliko vec kot so dobili! Oni so se borili in se uvrstili na SP, medtem ko predsednik ni storil nic, samo denar je pobasal in ga stlacil v svoj žep! Zaradi igralcev bo Slovenija tudi nastopila na SP in ne zaradi Ivana Šimica!" je preprican Mitja Grumerec, Tilen Fidler pa je bil še nekoliko bolj oster: "Ne Ivan Simic ne noben drugi ni naredil nic za to, da bo Slovenija na svetovnem prvenstvu. Nasprotno, krivi so za nazadovanje prve slovenske lige. Ivan Simic lažno zavaja publiko, s tem, ko daje primerjavo nemške reprezentance, ceš koliko vec bodo naši zaslužili za vsako zmago in osvojitev svetovnega prvenstva, seveda vedoc, da naša reprezentanca ne bo nikdar zmagala vec kot vsega skupaj maksimalno dva do tri tekme, kaj šele osvojila svetovno prvenstvo. Vse zasluge, da smo spet na svetovnem prvenstvu, pripadajo samo igralcem in ne tistim, ki se na njihov racun bogatijo, kot je pohlepno vodstvo NZS, ki za slovensko ligo in njen razvoj ne naredi prav nic." Svoje mnenje je predstavil tudi Aleš Hribar, ki je preprican, da bi moral Ivan Simic dejansko odstopiti in ne samo ponuditi svojega odstopa z mesta predsednika NZS: "Gospod Simic, prosim, odidite Kar zadeva višine nagrad: ljubosumje ni lepa lastnost. Nogometaši so nam z uvrstitvijo na mondial pricarali nekaj tako lepega, da si zaslužijo vsak cent, pa cetudi je to precej vec, kot zasluži vecina. Jaz ne bom imel zaradi tega nic vec in nic manj. Navijaci ne smemo pozabiti tistega norega vecera 18. novembra 2009! Ni prav, da se vecina teh, ki kritizirajo igralce, obracajo po vetru. Gospod Ivan Simic je resda nekaj dosegel v življenju. Njegove strokovnosti na podrocju davcnih postopkov mu ne ocitam, ampak to še ne pomeni, da je sposoben voditi NZS. Tudi na DURS-u je ves cas napovedoval svoj odhod, ob koncu pa je vložil tožbe proti 'polovici države'. Sedaj, ko je ponudil odstop, je naredil napako. Moral bi namrec ponuditi svojo nepreklicno odstopno izjavo. Njegovi podaniki na NZS bodo pac odlocili tako, kakor bo obrnjen njegov prst. Žalostno je, da je na tudi na celu NZS v tako kratkem casu postal tako predvidljiv. Nisem si mislil, da bom to kdaj rekel, pa vendar: želim si, da bi na celu NZS ostal Rudi Zavrl. Da je avtokrat, je dokazal že s tem, ko je odlocil, da bo reprezentanca spremenila svoje barve. Gospod Simic, prosim, odidite. Cas je, da na krov NZS pride nekdo od nekdanjih zlatih reprezentantov oziroma, nekdo ki je bil nekoc aktiven nogometaš."
 
Mnenja so torej deljena, nekateri so na strani nogometašev, spet drugi so prepricani, da ima prav Simic. Pricakovano, tudi leta 2002 je bila Slovenija razdeljena. A tedaj je bilo svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem za nas že uniceno. Zdaj pa bi morali vsi vpleteni brez dvoma s skupnimi mocmi poskrbeti, da temu ne bo tako. Prepad je sicer globok, toda most cezenj se da še vedno zgraditi. Le nekoliko se bodo morali vsi vpleteni potruditi. In zdaj bodo lahko pokazali, kako mar jim je za slovenski nogomet. Ali pa jih zanima le to, kako dobro se bodo imeli oni? Ali kot je povedal eden od bralcev naše spletne strani: "Nogometaši naj dokažejo, da jim srce resnicno ne bije za denar."

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Medtem ko se lahko Jamie Oliver pohvali, da zna skuhati na tisoce okusnih jedi, ga verjetno ni vratarja oziroma nogometaša, ki bi se lahko pohvalil s...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje