Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Nikoli nisem sodeloval pri pouku. Spominjam se, da je uciteljica pri eni od ur matematike vprašala, kdo želi rešiti racun na tabli. Dvignil sem roko, ona je bila zelo zacudena, vsi so bili zelo zacudeni, a vseeno je rekla, da naj pridem pred tablo. A jaz sem roko dvignil le, ker sem hotel iti na stranišce.
Sebastjan Cimerotic
28. februar 2010
 NATISNI
Francoski Ferrari rjovi v Atenah
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Djibril Cisse po selitvi v grški Panathinaikos živi svojo drugo pomlad. Francoz je danes prvi strelec, prvi zvezdnik in prvi ljubljenec navijacev zelenega atenskega velikana.

Grcija je dobila novo športno ikono. V deželi, kjer imajo tudi nevtralni mnenje o aktualnih dogajanjih v športu in kjer so zvezdnikov vajeni, to še zdalec ni majhna stvar. Sploh ce nova ikona prihaja z zloglasnim slovesom in ce zasluži vec kot vsa domaca smetana grškega športa.

Ikoni, ki je povsem obnorela zeleni del Aten, je ime Djibril Cisse. Francoz, ki je vse do prihoda Fernanda Torresa slovel kot najdražji igralec v zgodovini Liverpoola, je tudi v Grciji rekorder. Panathinaikos je zanj placal za grške razmere rekordnih 8.5 milijona evrov, a vseeno je bil velik del javnost preprican, da je veliki PAO ujel zgolj še enega pregrešno dragega macka v žaklju. Še bolj je Grke zmotila njegova astronomska pogodba, ki je bojda celo najvišja v grškem športu! Cisse namrec letno zasluži dva milijona evrov, a precej bolj impresivni so njegovi bonusi za uspešnost – vpoklic v francosko reprezentanco je vreden 100 tisocakov, naslov prvaka 200, pokalni naslov 50, vsaka zmaga v Ligi prvakov 20, vsaka zmaga v grškem prvenstvu pa še 10 tisocakov! Ce k temu še dodamo, da je Cisse zgolj za podpis štiriletne pogodbe prejel milijon evrov posebne nagrade, je jasno kot na dlani, da je Cisseju sekira padla v med.Nov strelski razcvet
Za veliko denarja je Panathinaikos dobil tudi "veliko muzike". Po slabem zacetku sezone, v katerem so navijaci na njegov prvi zadetek cakali vse do oktobra, je Cisse kmalu potrdil, da je bil denar dobro naložen. Zaradi izredne želje in gorecnosti so ga tudi zahtevni grški navijaci podpirali in mu stali ob strani, 28-letni potomec staršev iz Slonokošcene obale pa je kmalu vrnil z obrestmi. Do danes je v grškem prvenstvu na 22 tekmah zabil 18 zadetkov in tako suvereno zaseda vrh lestvice strelcev grškega prvenstva, še 5 pa jih je dodal v evropskih pokalih, kjer je eno svojih najbolj velicastnih predstav pokazal prav konec minulega tedna. Panathinaikos je na krilih 10 tisocih gostujocih navijacev z dvema zadetkoma Cisseja na kolena položil slovito Romo in tako zabeležil eno najbolj neverjetnih gostujocih zmag v svoji zgodovini. Grcija ga danes prav zares casti kot boga.

Prispel kot filmska zvezda
Cisse si je status zvezdnika prislužil z neverjetnimi nastopi, a tudi s svojo znamenito auro. Njegov prihod je spominjal na case, ko je mestni tekmec Olympiacos v svoje vrste zvabil Zlatka Zahovica in Brazilca Giovannija – Cisse je v družbi predsednika Panathinaikosa Nikolasa Paterasa v Atene prispel z zasebnim letalom, na letališcu pa ga je pricakalo kar reci in piši tri tisoc navijacev! Cisse jim ni ostal dolžan – takoj je zatrdil, da v Grcijo prihaja po naslov državnega prvaka, obenem pa se je še zavezal, da bo svojo pricesko obarval v zeleno barvo – barvo Panathinaikosa. Francoz je v svojem slogu napovedal, da bo svojo pricesko spremenil po vsakem doseženem zadetku, a kaj kmalu je na svojo "norijo" pozabil. Grki se ne morejo nacuditi prerojenemu Cisseju. Brez škandalov, brez veseljacenja, brez spektakularnih pricesk. Je to zares Djibril Cisse? O "skuliranem" Cisseju veliko pove tudi anekdota, v kateri mu je grška kultna revija Status podelila nagrado za eno od športnih osebnosti leta. Cisse je nagrado sprejel, a takoj po prireditvi odhitel domov, saj ni želel zaspati prav nic kasneje kot po ustaljenem urniku. Njegovi nekdanji delodajalci iz Marseilla, Sunderlanda in Liverpoola so bržkone ob tej novici povsem obnemeli.

Anekdot o novem Cisseju kar ne zmanjka. Nekdanji prvi strelec francoskega prvenstva se je povsem privadil na grško mentalito in hitro zacutil tradicionalno rivalstvo z mestnim tekmecem Olympiacosom. Slednji je namrec osvojil kar 12 od zadnjih 13 naslovov prvaka v Grciji (Panathinaikos je bil nazadnje prvak leta 2004 – op.a) in PAO porinil na stranski tir. A letos je morda napocil nov zgodovinski trenutek. Panathinaikos po 23 krogih vodi z dvema tockama prednosti pred Olympiacosom, Cisse pa je svojo neznansko željo po osvojenem naslovu pokazal tudi z gesto na tiskovni konferenci, na kateri je lahko v ozadju spremljal derbi med AEK in Olympiacosom. Ko je AEK zadel, se je Cisseju dobesedno "strgalo". Rjovel je kot najvecji navijac Panathinaikosa in skakal vsepovprek. To so poteze, s katerimi si med neusmiljeno grško sedmo silo prislužiš vecno naklonjenost.

Domenech, tukaj sem
Biti prvi športni zvezdnik v deželi, kjer si kruh služijo nogometni asi kot so Denilson, Olof Mellberg, Gilberto Silva in košarkarji kot so Josh Childress ter Šarunas Jasikevicius, je vsekakor nekaj izjemnega. Kockanje predsednika Pateresa je uspelo. "V napadu želimo kupiti Ferrarija, v obrambi pa Hummerja," je poleti zloglasno izjavil Pateras. Hummerja nikoli ni bilo, a Ferrari je danes zanesljivo dobro "parkiran" v konici napada drugega najtrofejnejšega grškega kluba vseh casov. Cisseju je zdaj ostala le še ena misija – prepricati francoskega selektorja Raymonda Domenecha. "Iskreno povedano, sem bil izredno razocaran, ker nisem prejel vpoklica. Danes je Domenech dobil moj odgovor. Upam, da je videl moj nastop v Rimu. Raymond, ne bom se predal. Preprican bodi, da boš v naslednjih dveh mesecih še veliko slišal o meni," je po veliki zmagi na stadionu Olimpico Domenechu sporocil nov grški nogometni bog.

 NATISNI    
Vrocina onesposobila danskega selektorja
Tudi Nani brez SP
Robben gre na SP!
Nemcija premocna za Bosance
Zickler bo še vztrajal
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Nek modrec je nekoc izjavil, da v družini ne more biti prostora za dva genija. Verjetno ga je kdo v vseh teh letih že demantiral, a njegove besede...

Intervju: Zlatko Zahovic
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje