Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
To je sramota za vse nas, še posebej pa zame, ki sem vas nehote prevaral.
Miroslav Blaževic
13. februar 2010
 NATISNI
Pocivaj v miru, klovn
Zoran Milicev (foto: Getty Images in splet)

Vas zanima zakaj je smrt Petra Borote tako pretresla Srbijo in nenazadnje Chelsea? Berite dalje, predstavljamo vam življenjsko zgodbo enega najbolj nenavadnih vratarjev vseh casov.

Zoran Milicev je dopisnik Nogomanie iz:
BEOGRADANovica, da je v Italiji v 57. letu starosti umrl Petar Borota, nekdanji vratar OFK Beograda, Partizana, Chelsea, Porta in Boaviste, je ljubitelje nogometa v Srbiji globoko pretresla. Petar Borota je bil izjemno priljubljen nogometaš, natancneje nogometni vratar, ki so ga oboževale generacije beograjskih deckov, ki so se, morda tudi zaradi njega, množicno vpisovali v nogometne šole. Vzornik mnogim, ekscentrik, fant brez dlake na jeziku. Beograjska dekleta so norela za njim, v prestolnici tedaj ni bilo vecjega šarmerja. Petar Borota je sicer rojeni Beograjcan, vedno je veljal za mocnega fanta, ki se ni pustil nikomur. Uspel je izkljucno zaradi neizmernega talenta in seveda dela. Vajen trdih življenjskih razmer, prihajal je namrec iz revne družine, je grizel in grizel – do konca. Morda prav zaradi tega denarja ni nikdar posebej cenil.

Ostal bo v spominu mnogih. Zakaj? Zaradi spektakularnih zadetkov, ki jih je prejemal v dresih Partizana in Chelsea. Svojo prvo veliko neumnost je zagrešil, ko je pred seboj spustil žogo na tla po izvrstni obrambi na tekmi proti Dynamu iz Dresdna v pokalu UEFA. Pri tem ni opazil nasprotnega nogometaša, ki se mu je prikradel izza hrbta, mu vzel žogo in jo zabil v mrežo. "Blestel" je tudi na vecnih derbijih. Na enem od njih je Milošu Šesticu dobesedno poklonil žogo, mislec, da je sodnik piskal prekršek. Pišcalko je slišal le on, Šestic pa mu je seveda hladnokrvno zabil gol. Zapomnili pa si ga bomo tudi po kratki avanturi v jugoslovanski reprezentanci. V Bukarešti, na tekmi med Jugoslavijo in Romunijo, je bil kriv kar za vse štiri romunske zadetke! Jugoslavija je tekmo kljub temu dobila s 6:4.

Prvi je oblekel kratke hlace
Borota je bil vse prej kot obicajen nogometni vratar. Bil je eden od prvih, ki je z žogo v svojih nogah pogosto zapušcal svoja vrata in se z nasprotnimi nogometaši spušcal v dvoboje. Ko je igral v Angliji, je nasprotne nogometaše znal zmesti, in sicer tako da žoge izpred svojih vrat ni izbil z roko, ampak kar z glavo! Petar Borota je bil prvi jugoslovanski vratar, ki je branil v kratkih hlacah. To je bilo za tiste case nekaj povsem neobicajnega. Nogomet je v njegovem življenju igral pomembno vlogo, vendar to ne pomeni, da se je Borota ukvarjal le z njim. Vcasih je namrec tudi dirkal z avtomobili, dokler ni odkril lepote slikarstva, v katerem se je preizkusil tudi sam. Kljub temu je bil Borota javnosti najbolj poznan zaradi neumnosti, ki jo je zagrešil, ko je branil za Chelsea. Na eni od tekem je namrec ubranil enajstmetrovko. Toda še preden je s svojimi soigralci lahko proslavil ubranjeno enajstmetrovko, se je Borota napotil v lasten gol, da bi pobral kapo, ki mu je pri obrambi padla z glave. Njegova smola je bila ta, da je pri tem žogo držal v rokah, kar je sodnik, ko je Borota preckal golovo crto, oznacil kot avtogol! Neverjetno. Dogodek je šel v nogometno zgodovino, srbski režiser Radivoje Andric pa je po njem celo posnel film. Petar Borota se je po koncani nogometni karieri posvecal razlicnim stvarem, zašel pa je tudi na kriva pota. Organiziral je namrec krajo umetnin iz beograjskih muzejev in galerij, zaradi cesar je zapustil Srbijo in se vanjo ni vracal. Ustalil se je v Italiji, kjer je tudi umrl.

Zgradil je bogato kariero
Borota je od leta 1970 pa vse do leta 1976 branil za OFK iz Beograda. Naslednja tri leta je preživel pri Partizanu. Sledil je odhod v London, k Chelsea (leta 1981 je bil proglašen za najboljšega nogometaša Chelsea), pri katerem je do leta 1982 zbral 114 nastopov. Pred koncem svoje kariere, ki jo je koncal leta 1986, se je za kratek cas zaustavil še na Portugalskem – pri Portu in Boavisti. V dresu jugoslovanske reprezentance je odigral štiri tekme. NATISNI    
Srbi zamenjali igrišce za trening
Zvezdi ponujali milijon za poraz
Antic se je odrekel še zadnjemu
Novozelandci šokirali Srbe
Antic crtal šesterico
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Klubi, ki so uspešni, imajo ponavadi vec navijacev, kot tisti, ki nizajo slabe rezultate. A tudi prvoligaši, ki redno osvajajo lovorike, imajo svoje ...
Z nogometom je kot z novinarji
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje