Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 14 avgust 2020
Pomerili se bomo z drugo Irsko, ne tisto pravo, mocno Irsko.
Branko Oblak
12. februar 2010
 NATISNI
Sanja o La Ligi
Marko Bukovnik (foto: Getty Images)

Prvi strelec nizozemskega prvenstva Luis Suarez pridno raste v napadalca najvišjega svetovnega razreda. Urugvajec se bo svetovni javnosti predstavil tudi v Južni Afriki.

"Sporocamo, da sta Ajax in FC Groningen uradno sklenila dogovor o prestopu Luisa Suáreza k Ajaxu. Urugvajski napadalec je danes v Amsterdamu podpisal petletno pogodbo," se je 9. avgusta 2007, ob podpisu 7,5 milijonov evrov vrednega prestopa, glasilo uradno sporocilo na spletni strani 29-kratnega nizozemskega prvaka, ki pa na tretjo zvezdico caka že od sezone 2003/04. Za danes 23-letnega Luisa Alberta Suáreza Díaza, kakor se glasi njegovo polno ime, se je v dveh letih in pol, odkar igra na Amsterdam Areni, spremenilo marsikaj, nizozemsko državno prvenstvo pa se je zopet izkazalo za poligon, ki nesporne talente spreminja v strelce svetovnega kova.

Nepredvidljivi posebnež
Kapetan Ajaxa, to vlogo mu je pred zacetkom letošnje sezone namenil novi trener Martin Jol, je nase prvic opozoril v dresu maticnega Nacionala iz Montevidea, s katerim je leta 2006 osvojil naslov urugvajskega prvaka. Strokovnjaki so ga oznacili za enega najvecjih nogometnih talentov te južnoameriške države, mu napovedali svetlo prihodnost, njegovih 12 prvenstvenih zadetkov pa je prepricalo tudi vodstvo nizozemskega prvoligaša FC Groningena, ki si je njegove usluge zagotovilo ob odškodnini milijon evrov. Suáreza, ki je trenutni klub našega Tima Matavža hitro prerasel, je na priporocilo skavtov že naslednjo sezono v Ajax pripeljal takratni trener Henk ten Cate. Tu pa se je 28-kratni urugvajski reprezentant iz velikega talenta zacel razvijati v kompletnega nogometaša, ki ga danes krasijo tehnicna dovršenost, dober pregled nad igro, izvrstna preigravanja ter nesporen obcutek za potiskanje žoge v nasprotnikovo mrežo. "Nepredvidljivi posebnež, na katerega težko vplivaš", kot ga je nekoc oznacil Marco van Basten, je v tej sezoni zablestel v polnem sijaju. Na dosedanjih 22 tekmah letošnje Eredivisie je Suárez, ki se najbolje znajde v vlogi drugega napadalca, zabil identicno število golov (pred sezono jih je napovedal 25, op. a.) in prepricljivo zaseda vrh strelske lestvice (Bryan Ruiz iz Twenteja je drugem mestu s 15 zadetki), njegova raznolikost ter nesebicnost na nogometnih zelenicah pa se odražata tudi v velikem številu asistenc, ki jih njegovi soigralci spreminjajo v zadetke. V letošnji sezoni jih ima namrec na svojem racunu že 12, lani jih je 22 zadetkom dodal 15, predlani pa 14.Prihodnost v Španiji?

V dresu z državni grbom je Suárez, ki med svoje vzornike šteje Gabriela Batistuto, Ronalda in Ronaldinha, s prejetim rdecim kartonom debitiral februarja 2007 na tekmi proti Kolumbiji, doslej pa je za reprezentanco dosegel 9 zadetkov. Z izkušenim Diegom Forlanom tvorita izjemen napadalni dvojec, ki bo na SP v Južni Afriki v skupini A mešal štrene reprezentancam JAR-a, Mehike in Francije. Nasprotniki mu ocitajo, da je na igrišcu aroganten in nespoštljiv, prav po južnoameriško pa naj bi v kazenskem prostoru s hitrimi padci skušal izsiljevati najstrožje kazni. Suárez se na ocitke ne ozira, temvec raje razmišlja o svoji prihodnosti, ki je po njegovih besedah na Pirinejskem polotoku. "Sezono želim koncati v dresu Ajaxa, a hkrati vem, da me bodo ob dobri ponudbi pripravljeni prodati. Ne gre se mi za denar, toda obožujem španski nogomet. Za igranje v Primeri sem se pripravljen boriti, saj so to moje sanje in cilj," pravi kapetan Ajaxa, ki je navkljub zanimanju evropskih velikanov, med katerimi sta prednjacila Chelsea in Barcelona, s trenutnimi delodajalci januarja obnovil pogodbo do leta 2013. A bolj kot ne se zdi, da je nizozemska Eredivisie, po vzoru Romaria, Ronalda, Ruuda Van Nistelrooya, Afonsa Alvesa in Klaasa-Jana Huntelaarja, sproducirala novega vrhunskega napadalca, katerega naslednja stopnicka v karieri je, še posebej v primeru dobrih predstav v Južni Afriki, igranje v dresu enega izmed evropskih velikanov. Pa naj bo to Barcelona, Chelsea ali kdo tretji... 

 NATISNI    
V resnih težavah tudi Robben
AZ Alkmaar prodan za 1 evro
Nizozemci izbrali 23 igralcev
RVN: Lahko bi jim pomagal
Tulipani v JAR brez Van Nistelrooya
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Miroslav Blaževic je trener, ki je Hrvaško leta 1998 popeljal do njenega najvecjega uspeha, in sicer presenetljivega tretjega mesta na svetovnem prve...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje