Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Na zacetku moje nove poti mi je predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl dejal, da naj skušamo igrati tako, da ga ne bo sram.
Branko Oblak
9. februar 2010
 NATISNI
Slovensko ni nujno slabo
Miran Zore (foto: SPS)

Mitja Hlastec, direktor Združenja prvoligašev in Mile Jovanovic, urednik športa na TV Slovenija, sta za Nogomanio pokomentirala (dobro) televizijsko gledanost Prve lige.

Prejšnji teden je Združenje prvoligašev v sodelovanju z agencijo SV.RSA javnosti predstavilo podatke o gledanosti tekme Prve lige na TV Slovenija. Številke so presenetile. V sezoni 2008/2009 je TV Slovenija prenašala 18 tekem Prve lige, vsako si je v povprecju ogledalo 42.000 gledalcev oziroma 2,18 odstotka prebivalstva nad štirimi leti starosti. Lansko jesen je gledanost še narasla, povprecje je naraslo na 60.000 gledalcev na tekmo, najbolj gledan pa je bil razumljivo naš "vecni derbi" med Olimpijo in Mariborom (8. avgusta), ki si ga je ogledalo skoraj 136.000 gledalcev! Gledanost Prve lige se veca tudi na Šport TV, ki v letošnji sezoni beleži povprecno 11.500 gledalcev na tekmo.


Derbi med Olimpijo in Mariborom 8. avgusta lani je preko televizijskih sprejemnikov spremljalo kar 136.000 gledalcev!

Zaslužek ni velik
Prva liga je ocitno postala zanimiv medijski izdelek z dodano tržno vrednostjo. Da je temu tako, prica tudi podatek, da je nogomet kot edini od kolektivnih športov pri nas uspel prodati TV pravice in se hkrati otresel visokih stroškov produkcije (izvaja jo podjetje VPK), na kar je Mitja Hlastec, direktor Združenja prvoligašev, še posebej ponosen: "Uspel nam je veliki met. Prodali smo tako TV pravice kot produkcijo. To doslej ni uspelo še nobenemu kolektivnemu športu pri nas in to kljub temu, da slovenski nogomet nekateri nenehno podcenjujejo in ponižujejo."

Združenje prvoligašev je za obdobje treh let prodalo tri pakete – TV Slovenija je odkupila prvi paket (v letošnji sezoni bo prenašala 22 tekem) in zagotovila nacionalno pokritost, Šport TV je odkupil drugi paket (prenaša eno oziroma dve tekmi na krog), VPK pa je nase prevzela produkcijo. Koliko je Združenje prvoligašev s prodajo pravic zaslužilo, ostaja skrivnost, takšen je namrec dogovor med partnerji. Mitja Hlastec pravi, da je sklenjeni posel za današnje (krizne) razmere dober. "Ko smo sklepali dogovor, je bila naša država že v recesiji. Televizije krcijo svoje proracune, zato je ponudbo temu potrebno prilagoditi. Pomembno je le, da smo uspeli prodati tako TV pravice kot produkcijo. Zaslužek sicer ni velik, vendar je ta posel za razvoj in promocijo slovenskega klubskega nogometa izjemnega pomena. Po izteku treh let se bomo pogajali za nove pakete, verjamem, da bo na podlagi še vecje prepoznavnosti Prve lige posel za nas še bolj ugoden," je dodal Hlastec in izrazil zadovoljstvo, ker je Prva liga v Sloveniji tako na TV Slovenija kot tudi na Šport TV bolje gledana kot medijsko najbolj razvpita liga na svetu – angleška Premier League.

Bistveno višje cene ne bi prenesli
TV Slovenija, ki ji je bilo v preteklosti moc ocitati, da prenaša premalo prvoligaških tekem, je z odkupom t.i. prvega paketa zadela v polno. Gledanost tekem Prve lige je v porastu. Urednik športa na TV Slovenija Mile Jovanovic meni, da je k temu pripomogla tudi uvrstitev reprezentance na svetovno prvenstvo: "Gledanost športa v jesensko-zimskem obdobju je vselej dobra. Konkreten dvig gledanosti tekem Prve lige pa v prvi vrsti povezujem z uspehom reprezentance, ki je posledicno prinesel vecje zanimanje tudi za domace prvenstvo. Nekaj pa je k temu zagotovo doprineslo tudi bolj redno pojavljanje tekem Prve lige v sporedu TVS."

Da so na TV Slovenija z gledanostjo tekme Prve lige lahko zadovoljni, zgovorno prica že omenjeni podatek, da te tekme v povprecju gleda vec ljudi kot tekme angleške Premier League, po ocenah nekaterih strokovnjakov najmocnejše lige na svetu. Angleškemu Premiershipu se na TV Slovenija cas tako ali tako izteka, Jovanovic namrec pravi, da ga v prihodnji sezoni na nacionalni televiziji ne bo vec mogoce gledati: "Premier League bomo prenašali le še do konca letošnje sezone, pogodbe pa ne nameravamo podaljšati." TV Slovenija se bo v prihodnje ocitno bolj posvetila domacemu nogometu, kar je pravzaprav dobra novica. Do izteka sedanje pogodbe z Združenjem prvoligašev (velja še za prihodnji dve sezoni) bistvenih novosti v zvezi s prenosi prvoligaških tekem kljub temu ne gre pricakovati. "Prenose smo letos obogatili z uvedbo studijskega programa na vsaki tekmi, kjer je vedno prisoten tudi gost strokovnjak. Kar se tice števila kamer je to doloceno s pogodbo, zato tega ne nameravamo spreminjati," je še dodal Jovanovic in zavrnil možnost višje cene odkupa TV pravic: "RTV Slovenija bi kot javni zavod težko prenesel višji vložek v nakup pravic."


Druga stran dobre televizijske gledanosti je obisk prvoligaških stadionov. O tej problematiki bodo na Združenju prvoligašev govorili na konferenci v mesecu marcu.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nekaj misticnega je v številki 100. Predvsem v nogometu. Ce tako klub v eni sezoni doseže 100 tock, je brez dvoma osvojil naslov državnega prvaka in ...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje