Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje petek, 3 julij 2020
Danes bi moral biti Oblak na eni klopi, Zahovic na drugi, Katanec na tretji ... Potem bi bila ta liga gotovo mocnejša. Toda kdo te bo pa placal, ce nihce nima denarja. Gliha mi je rekel, da so mu v Gorici sprva ponudili 1.500 evrov. Kdo bo šel za 1.500 evrov trenirati?
Brane Oblak
22. januar 2010
 NATISNI
Po Sloveniji zgrmeli v propad
Klemen Kos

Najboljši tuji napadalci, ki so v zadnjih letih rešetali mreže v slovenskem državnem prvenstvu, so v tujini vsi po vrsti pogoreli. Izjema je le Bolgar Dimitar Makriev.

V zadnjih letih so na vrhu lestvic najboljših strelcev slovenskega državnega prvenstva kraljevali tujci. V sezoni 2006/07 je bil najboljši Crnogorec Nikola Nikezic z 22 zadetki, leto kasneje Hrvat Dario Zahora z zadetkom manj, v minuli sezoni pa sta po izteku zimskega dela prav tako kraljevala tujca – Hrvata Edin Junuzovic in Dario Zahora. Vsem trem so uspeli odmevni transferji v tujino, tokrat pa smo pregledali, kako so se po slovesu od Slovenije razpletale kariere nekdanjih prvih golgeterjev SNL.

Dario Zahora (Rosenborg, Norveška)
Vukovarcan Zahora je v Sloveniji pustil velik pecat. Odigral je 73 tekem in zabil 44 zadetkov, bil v sezoni 2007/08 z Domžalami prvak in najboljši strelec, leto kasneje pa v majici Interblocka tudi neuradno najbolje placan igralec slovenskega prvenstva. A po slovesu od Ljubljane je njegova zvezda pricela bledeti. Odmeven prestop v norveški Rosenborg se je spremenil v pravi polom, saj Zahora po letu dni (k Rosenborgu se je preselil januarja lani – op.a) še vedno caka na svoj prvenec v norveškem prvenstvu. Skupaj je dosegel le štiri zadetke, a še to na nepomembnih pokalnih srecanjih in v ligi Evropa, kjer je dvakrat nacel mrežo amaterske ekipe iz Ferskih otokov. Na Norveškem trenutno zaradi zime klubi mirujejo, a pred pricetkom nove sezone, ki se pricenja 14. marca, Zahora najverjetneje ne bo vec clan Rosenborga. Najverjetnejši je povratek v domovino, kjer ga med drugimi vabi prvoligaš iz Istre.

Statistika
Število odigranih tekem: 5
Število doseženih zadetkov: 0


Foto: Danijel Matijaško

Edin Junuzovic (Amkar Perm, Rusija)
Napadalec iz Reke je v Sloveniji nastopal kratek cas, a predvsem v Velenju pustil velik pecat. S 13 zadetki in nazivom najboljšega strelca jeseni se je v poslu, vrednem vec kot 1.3 milijona evrov, preselil v hladni ruski Perm, a tako kot Zahora na severu Evrope zamrznil v pozabo. Tudi on bržkone nove sezone ne bo pricakal v Rusiji, saj ga njegov klub želi poslati na šestmesecno posojo. Prehod iz slovenskega v rusko prvenstvo je bil ocitno za 23-letnika prevelik zalogaj.

Statistika
Število odigranih tekem: 4
Število doseženih zadetkov: 0


Foto: Nogomania

Nikola Nikezic (Le Havre, Francija)
Se še kdo spominja visokoraslega golgeterja iz Podgorice? Nikezic je v Sloveniji preživel dve sezoni in v tem casu za Domžale in Gorico na 54 tekmah zabil kar 32 zadetkov. V sezoni 2006/07 je osvojil naslov najboljšega strelca prvenstva, nato pa se ob posredovanju  zadnje case povsem neaktivnega Toneta Hrovatica preselil v Francijo k Le Havreju. Njegov izkupicek ni slab, še zdalec pa tudi ne dober. Nikezic, ki danes šteje 28 let, pri Le Havreju igra vlogo rezervista, v treh letih pa je za ta klub zbral le nekaj vec kot 40 nastopov (v vseh tekmovanjih).


Foto: ww.hac-foot.com

Statistika
Število odigranih tekem: 38
Število doseženih zadetkov: 9

Svetla izjema: Dimitar Makriev (Ashdod, Izrael)
Zahora in Junuzovic sta torej pogorela, Nikezic pa utonil v sivo povprecje. Drugacna pa je zgodba Bolgara Dimitarja Makrieva. Naslova najboljšega strelca pri nas sicer ni osvojil, a se kljub temu od Slovenije poslovil s cedno statistiko: 48 tekem in 23 zadetkov. V izraelski Ashdod se je v poslu vrednem okrogel milijon ameriških dolarjev preselil januarja leta 2008 in se v tem casu prelevil v enega najboljših igralcev izraelskega prvenstva. V prvenstvu je zabil 23 zadetkov, skupaj pa že kar 29 in je tudi letos s sedmimi zadetki najboljši strelec svoje ekipe. Navijaci so navdušeni, za danes 26-letnega nogometaša pa se že resno zanima eden najvecjih izraelskih klubov Beitar. Za namecek marca lani celo debitiral v izbrani vrsti Bolgarije.

Statistika
Število odigranih tekem: 49
Število doseženih zadetkov: 23


Foto: nkmaribor.si

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Nekdanji kolumbijski reprezentant Freddy Rincon se je v casu svoje nogometne kariere nemalokrat znesel na nasvete lokalnih vracev in prerokov, seveda...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje