Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje ponedeljek, 24 januar 2022
Ce nihce ne zabije gole, ne more nihce zmagati.
Bojan Prašnikar
23. januar 2010
 NATISNI
Na najnižji tocki doslej
Miran Zore (foto: Getty Images)

Robinho se je znašel na najnižji tocki, odkar igra v Evropi. Pri Cityju igra malo, Barcelona ga ne potrebuje, pri Santosu pa si njegove težke pogodbe ne morejo privošciti.

Njegovo nogometno znanje ni bilo nikoli sporno. V nasprotnem primeru pri Realu ne bi zadolžil 'svete desetke', ki jo je prevzel od velikega Luisa Figa. Ce ga ne bi krasilo 'nekaj vec', ne bi okrepil rekorderja po številu osvojenih evropskih naslovov prvaka, le-ta pa zanj ne bi nikdar placal 24 milijonov evrov. Robinho je na Santiagu Bernabeu po odhodih ostarelih zvezdnikov Figa, Zidana, Ronalda in Beckhama skrbel za šov, cetudi je z belim baletom, kot se je le-ta tedaj pogojno še imenoval, osvojil 'zgolj' dva naslova španskega prvaka. Pa vendar so ga prodali. Real je prodal še svojega zadnjega carodeja tedaj novopecenemu milijarderju Manchester Cityju, za katerega je bil od prevzema bogatih Arabcev to prvi zvezdniški nakup - najdražji v zgodovini angleškega nogometa.

32,5 milijona angleških funtov na dveh nogah! Prekleto veliko denarja celo za bogate Angleže. Ce se jim je nakup izplacal ali ne, je težko reci, Manchester City namrec ni Real Madrid, njegov tržni potencial se z Realovim niti slucajno ne more primerjati. Je pa Robinho na igrišcu v svoji prvi sezoni v Premier League dajal veliko. Sezono je zakljucil celo kot najboljši strelec Cityja ter cetrti najboljši strelec lige. Brazilec je bil eden tistih, ki so uspešno položili temelje novega, velikega Cityja. Med poletjem se je City izdatno okrepil, okrepitve pa so ga doslej stale že vec kot 200 milijonov angleških funtov! Robinho, cetudi še vedno velja za rekordni nakup, kar naenkrat ni bil vec v središcu pozornosti.

Izrinil ga je Bellamy
Poškodba gležnja na reprezentancni tekmi proti Argentini je njegov položaj pri Cityju le še poslabšala. City je namrec dokazal, da zmore tudi brez njega. Bolje receno, Craig Bellamy je na levem krilu dokazal, da so pri West Hamu in Liverpoolu, ki sta ga vec kot ocitno prelahko izpustila iz svojih rok, krepko brcnili v temo. Okrevanje po poškodbi se je vleklo in vleklo, Bellamy pa je igral vse bolje. Ko se je naposled vrnil, je bil Brazilec 30-letnemu Valižanu nekonkurencen. Razumljivo, poškodba je pustila dolocene posledice. Namesto v soju žarometov, se je Robinho znašel na klopi.

Barca ga ne potrebuje, za Santos je predrag
Toda zdi se, da vsega le ne gre pripisovati poškodovanemu gležnju. Navijace Cityja moti predvsem Brazilcevo spogledovanje z Barcelono, ki naj bi ga opazovala že poleti. "Užitek bi bilo igrati skupaj z Messijem, mojim rojakom Danijem Alvesom, Xavijem, Iniesto in Ibrahimovicem. Seveda bi si želel igrati za Barcelono, le kdo si tega ne bi želel? Vprašanje je le ali imajo v mislih posojo ali prestop v januarju," se je aktualnemu prvaku Španije, Evrope in sveta pred casom dobrikal Robinho. Toda Barcelona ga v svojem popolnem moštvu ne potrebuje, zato Katalonci niso bili prevec vztrajni, njihove jalove napade so pri financno stabilnem Cityju zlahka odbili. "Pogoji, ki smo jih postavili, za City niso bili sprejemljivi," je pojasnil predsednik Barcelone Joan Laporta in nekdanjemu nogometašu Santosa zaprl vrata na Nou Camp. Robinho 'smrtnega greha' (prestop iz enega v drugega od obeh španskih velikanov) ne bo zagrešil.

Vrata pa ima Robinho zaprta tudi na Vilo Belmiro, na kateri svoje domace tekme igra njegov nekdanji klub Santos. Luciano Batista, ki je kljub podpori Robinha in slovitega Peleja neuspešno kandidiral za predsednika Santosa, je sicer izjavil, da bi Robinha lahko pripeljal nazaj v Santos, Robinho naj temu ne bi nasprotoval. 25-letni Brazilec namrec še kako pogreša redno igranje. Realnost je seveda drugacna – zadolženi Santos si Robinha s 160.000 funti tedenske place niti v sajah ne more privošciti. V bistvu si enega najbolje placanih nogometašev, za katerega pri Cityju zaenkrat še zatrjujejo, da ima prihodnost pri njih, na svetu lahko privošci le malokdo.

Kakorkoli že, le deset odigranih ligaških tekem v letošnji sezoni, od tega samo šest od prve minute in le dobrih 500 minut preživetih na igrišcu, za Robinha ni dovolj. Da ga kot rezervista, ki tekme ni zacel, Roberto Mancini predcasno odpoklice z igrišca (nazadnje proti Evertonu), pa je zanj še posebej sramotno. In to le nekaj mesecev pred svetovnim prvenstvom, na katerem bo z Brazilijo lovil šesti naslov svetovnega prvaka...

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Franco Foda se v zgodovino nemškega nogometa ni vpisal kot eden najboljših igralcev vseh casov, ima pa vsekakor za seboj kariero, ki ni kar tako. ...

Ekskluzivno: Meho Kodro
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje