Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Jozic v hrvaško reprezentanco klice igralce, ki jih jaz še v trgovino po kruh ne bi poslal.
Miroslav Blaževic
20. januar 2010
 NATISNI
Britanijo je težko osvojiti
Miran Zore (foto: Getty Images/Nogomania)

Jure Travner in Danijel Marceta sta za Nogomanio spregovorila o boju zoper urok, ki ždi nad slovenskimi nogometaši. Predstavljamo vam 'bitko za Britanijo'.

Naj bo Falkirk Stadium ali pa Vicarage Road, naj bo Eddie May ali pa Malky Mackay. Nikjer ni lahko igrati, nihce od trenerjev ni milosten, še manj potrpežljiv. Domovina nogometa, ce lahko s tem nazivom poimenujemo kar celotno Veliko Britanijo, do tujcev ni prizanesljiva. Še posebej ne v nogometu. Ce Didier Drogba ne bi bil toliko boljši od domacih igralcev, zagotovo ne bi igral v Premier League, prav tako Nemanja Vidic in tudi ostali odlicni tuji nogometaši. Toda vsi tujci ne morejo biti dobri kot Drogba ali ce hocete Tevez. Mnogi med njimi se utapljajo v povprecju, celo podpovprecju. Zato tudi ne igrajo.


Robert Koren je za zdaj naš najboljši nogometni ambasador na Otoku. V pretekli sezoni je naše barve zastopal celo v elitni Premier League.

Slovencem Otok (zaenkrat) ni pisan na kožo. Upajmo, da se bo do svetovnega prvenstva, kjer v skupini igramo z Anglijo, to spremenilo in da ne bo edina slovenska svetla tocka, povezana z otoškim nogometom, kapetan reprezentance Robert Koren. Le Korenu, ki je pred Anglijo moral na koristno brušenje na Norveško, je zahtevno otoško stroko uspelo prepricati. Koren je v Angliji celo tako prepoznaven in to ni majhna stvar, da navijaci in celo mediji vedo, da je Slovenec. Avanture Križana, ki se je tja podal kot prvi Slovenec, Acimovica, ki je ob selitvi v Tottenham obetal ogromno in reprezentantov Karica in Rudonje so se bolj klavrno koncale. Prav tako preizkušnje nekaterih pogumnežev, ki so kakšen dan ali dva še zdržali, nato pa so jih takšnih naporov nevajena telesa izdala. Trenutno se 'tam zgoraj' borijo štirje naši legionarji – Robert Koren še vedno (toda kako dolgo še?) pri West Bromwich Albionu, Haris Vuckic se trenutno bori s poškodbo, sicer pa je clan Newcastle Uniteda, Jure Travner pri Watfordu in Danijel Marceta pri Falkirku. S slednjima smo analizirali njuno 'bitko za Britanijo'.

Grizel bo do konca
'Sindrom Zorana Tošica', ki pri Manchester Unitedu še vedno predvsem in zgolj trenira, igra pa prakticno nic, je na Otoku, vsaj kar se Slovencev tice, precej pogost. Jure Travner, ki je poleti Celje zamenjal za angleškega drugoligaša Watford, od te oznake ne beži. Svojo avanturo v mestu severno od Londona, kjer živi sam, si je, in tega ne skriva, predstavljal malce drugace, njegova trenutna realnost je v tem trenutku namrec rezervna ekipa Watforda (za prvo ekipo še ni debitiral) in iskanje kluba, ki bi ga vzel na posojo. "Še vedno išcemo. V Watfordu mi je lepo, vsi pogoji so fenomenalni, vendar pogrešam igranje. Upam, da bo kmalu znanega kaj vec," pravi Travner, ki kljub temu, da ne igra, odlocitve o menjavi Prve lige za ligo Championship ne obžaluje: "Kdor teh razmer ni videl, ne more vedeti, kakšna je razlika med Anglijo in Slovenijo. To je neverjetno. Res pa je, da je tujcem težko priti naprej, preboj je izjemno težak. V našem klubu je 35 profesionalcev, po trije na vsak igralni položaj. Konkurenca je izjemna. Toda ne bom odnehal, vztrajal bom, verjamem vase in v svoje sposobnosti."

Travner se je nedavno mudil na Norveškem, na preizkušnji pri klubu Haugesund, ki bo v novi sezoni igral v prvi norveški ligi, kjer pa svoje kariere ne bo nadaljeval. Angleški mediji so porocali, da naj ne bi zadovoljil tamkajšnje stroke, Travner pa pravi, da je sam zavrnil igranje za omenjeni klub. Krivi naj bi bili 'špartanski pogoji': "Vem, da je najpomembneje igrati, vendar ne za vsako ceno. Pogoji tam so neprimerno slabši od teh, ki jih imam pri Watfordu. Tam škriplje že pri osnovnih stvareh, zato sem ocenil, da bi bil to kljub mojemu trenutnemu statusu pri Watfordu korak nazaj." Watford se sooca s financnimi težavami, cesar igralci zaenkrat še niso obcutili, vseeno pa ni skrivnost, da bo predsednik Graham Taylor storil vse, da bodo stroški v prihodnje nižji. Tudi tako, da bo igralce, na katere trener Mackay ne racuna (med njimi je za zdaj tudi Travner), odslovil.

Marceta bi ostal na Škotskem
Kakšnih 400 kilometrov severneje gre še enemu slovenskemu legionarju v teh koncih precej bolje. Danijel Marceta igra za škotskega premierligaša Falkirk. Gorenjec, ki bo za Falkirk do konca sezone igral kot posojen nogometaš beograjskega Partizana, sicer ni standardno v zacetni enajsterici Falkirka, je pa vseeno igral na petnajstih ligaških tekmah. Na svoj prvi zadetek še caka. "Super je igrati na Škotskem. V primerjavi s Slovenijo je to gromozanska razlika. Ceprav sem igral le v drugi slovenski ligi, si upam trditi, da je liga kar precej boljša od naše, igra je hitrejša, atraktivnejša, bolj ostra. Da o financah sploh ne govorim. Niti slucajno ne obžalujem, da sem prišel sem," pravi Marceta, ki je za Falkirk debitiral proti enemu od dveh slovitih klubov iz GlasgowaRangersu.

Mladi reprezentant Slovenije bo do meseca maja zagotovo ostal na Škotskem, kje bo igral zatem, še ne ve. Nekaj zanimanja zanj prihaja s strani ligaških tekmecev Falkirka (Dundee, Hearts), pa tudi iz Francije, ce pa bodo želeli Marceto zadržati kar pri Falkirku, ki je trenutno zadnji v ligi in mu grozi izpad (v tem primeru ta scenarij ni mogoc), bodo morali Škoti na bancni racun Partizana položiti kar 200.000 angleških funtov. "Nic ne bi imel proti, ce bi ostal tu. Škotska je super. Upam, da bom v nadaljevanju sezone še dobival priložnosti in jih tudi izkorišcal. Ce bom dobro igral, vprašanje moje prihodnosti ne bi smelo biti zapleteno," samozavesti ne manjka mlademu Gorenjcu, ki mu podobno kot vsem slovenskim nogometašem, ki so izkusili otoški nogomet, najvec preglavic povzroca prav za ta konec Evrope znacilna 'moška igra'.


Danijel Marceta se pri Partizanu v prvi polsezoni ni naigral.

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Gianluigi Buffon danes velja za enega najboljših vratarjev vseh casov. Med navijaci sila priljubljeni Gigi je kariero zacel pri Parmi, vse od leta...

Intervju: Robert Prosinecki
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje