Nogomania Novice
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Slovenija po mojem mnenju sodi med države z najvecjim deležem mladih nadarjenih nogometašev v Evropi. Preprican sem, da jih je toliko kot v Braziliji.
Zlatko Zahovic
16. januar 2010
 NATISNI
United v krempljih dolgov
Miran Zore (foto: Getty Images)

Manchester United se utaplja v dolgovih. Kako vrniti 850 milijonov evrov? Ce ne bo šlo drugace, bodo Vragi prodajali – najboljše igralce in celo trening center!

Ko je Roman Abramovic leta 2004 zacel z neusmiljenim razmetavanjem denarja in iz tedaj 'povprecnega kljuseta' Chelsea, ki je dotlej najboljšim vselej gledal v zadek, v relativno kratkem casu vzgojil v zmagovalnega konja, so peticni navijaci Manchester Uniteda le zmajevali z glavo. Chelseajev zmagovalni konj je zrasel zahvaljujoc 'poživilom' v obliki ruskih milijonov, so zatrjevali. Seveda, tedaj še niso mogli vedeti, kaj se bo zgodilo njihovemu zmagovalcu – Manchester Unitedu. Ce bi vedeli, bi bili do Londoncanov zagotovo bolj prizanesljivi. Vedeli niso, so pa slutili, zato so leta 2005, ko je klub s pomocjo velikanskih in kot se je izkazalo dandanes neobvladljivih posojil kupil ameriški poslovnež Malcolm Glazer s svojo družino, množicno protestirali, tisti najbolj užaljeni pa celo ustanovili nov klub z imenom FC United of Manchester in prenehali obiskovati tekme Rdecih vragov. Družina Glazer, ki ima sicer v lasti tudi moštvo NFL Tampa Bay Buccaneers, je Manchester United za nekaj manj kot milijardo in pol ameriških dolarjev vseeno kupila. Njeni nameni z angleškim nogometnim velikanom, ki je vrsto let veljal za najbogatejši klub na svetu in eno od globalno najbolj prepoznavnih blagovnih znamk, pa so kmalu privreli na plan. Navijaci so imeli prav.

Mocno zadolžena družina Glazer je v Manchester Unitedu videla ocitno – tovarno denarja. Klub iz predmestja Manchestra, ki že vrsto let velja za nogometni klub z najvišjimi prihodki na svetu, je po prevzemu družine Glazer zaplul v drugo, novo smer. Pogubno smer. Odnos z navijaci se je zacel krhati, k cemur je najvec prispeval kar 50-odstotni dvig cene vstopnic, zaradi cesar pa se upad števila gledalcev tekem na pogosto razprodanem Old Traffordu ni zgodil. Spremenila se je le struktura gledalcev oziroma navijacev, ki zdaj prihajajo iz srednjega in višjega družbenega razreda. V letu 2009 je Manchester United samo z naslova prodaje vstopnic zaslužil okrog 100 milijonov evrov! Toda to za 'ameriško vreco brez dna' ni dovolj.


Cristiano Ronaldo je Unitedu prinesel veliko - spektakel, uspehe in nenazadnje ogromno denarja. Zdaj blesti pri Realu.

United dolguje že 850 milijonov!
Tudi podpis novih, še donosnejših sponzorskih pogodb in še uspešnejše prodaje TV pravic, ki je v kombinaciji z ostalimi marketinškimi dejavnostmi v blagajno Uniteda lansko leto prinesla kar 310 milijonov evrov, tega 'konja' ne more ustaviti pred umiranjem. Morda je umiranje za trenutno stanje Uniteda malce premocna beseda, vendar je dejstvo, da klub kljub rekordnim prihodkom in stagnaciji na nogometni tržnici (United pretežno le prodaja) tone v dolgovih. In to kljub varcnosti Alexa Fergusona, ki že nekaj let ne kupuje vec t.i. zvezd, ki stanejo vec deset milijonov evrov. Skupni dolg Uniteda trenutno znaša 850 milijonov evrov in zahvaljujoc oderuškim obrestim raste! Ce ne bodo lastniki, ki so doslej iz kluba na razlicne nacine izvlekli že vec kot 50 milijonov evrov (lastne place, provizije…), kmalu pripeljali svežega kapitala, bodo Rdeci vragi morda zadolženi že za milijardo evrov! Minulo leto je Manchester United sicer koncal pozitivno, vendar zgolj in samo po zaslugi rekordni (enkratni!) prodaji Cristiana Ronalda, za katerega je Real Madrid odštel kar 93 milijonov evrov!

Rešitev – prodaja trening centra?
Kako torej Manchester United rešiti pred financnim zlomom? Družina Glazer se spogleduje z idejo izdaje obveznic, s cimer bi mocno nacetega 'konja' vsaj zasilno sanirali, cetudi mu izvrstnega zdravstvenega stanja izpred nekaj let v celoti ne bi mogli vrniti. Druga možnost je prodaja trening centra Carrington, cigar vrednost se ocenjuje na 560 milijonov evrov, podobno kot je pred leti Real Madrid mestu Madrid prodal svoj trening center in rešil svoje financne težave. Madridcani so imeli takrat izrazito podporo države in mesta, na kar pa United bržkone ne more racunati. Še posebej ne v teh casih. In še tretja, najmanj verjetna možnost – prodaja najboljših nogometašev. Le-ta se je v bistvu zacela že v lanskem letu, ko je odšel najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo, pobegnil pa je tudi odlicni Argentinec Carlos Tevez. Toda zvezdnikov, ki bi jih lahko kar najbolje unovcili, Unitedu zmanjkuje. Wayne Rooney je sicer ocenjen na kar 44 milijonov evrov, v zadnjem casu bledi Dimitar Berbatov na deset milijonov evrov manj, vendar si Alex Ferguson njune prodaje preprosto ne more privošciti. Dejstvo je namrec, da je Manchester United svoje uspehe zgradil najprej na igrišcu in šele nato izven njega, kar pomeni, da si Rdeci vragi v nobenem primeru ne morejo privošciti nekaj takšnega, kar trenutno pocne denimo Liverpool. Spektakel je tisti, ki Unitedovo tovarno denarja poganja naprej, zato bi United prej potreboval kakšno novo ime, kot pa da bi v tem trenutku lahko prodajal svoje najboljše igralce.


Alex Ferguson je tvegal in vzel prostega Michaela Owna, ki pa je v preteklosti zaradi poškodb veliko casa preživel na stranskem tiru.

Ferguson v težkem položaju
Alex Ferguson ima zvezane roke. Izguba Cristiana Ronalda je njegovo moštvo vidno prizadela. Manchester United je brez Portugalca, za katerega Ekvadorec Valencia zagotovo ni dostojna zamenjava, povsem drugacno moštvo. Veterani Ryan Giggs, Edwin van der Sar, Paul Scholes, Gary Neville pa tudi ne bodo igrali vecno. Iznajdljivi Ferguson je z minimalnimi sredstvi storil kar se je storiti dalo, veliko tvegal in pripeljal nacetega Michaela Owna, tako da Vragom zaenkrat še nekako gre, toda dejstvo je, da potrebujejo okrepitve, v nasprotnem primeru jih bodo Chelsea, Manchester City, Real Madrd, Barcelona in ostali neusmiljeni zapravljivci toliko prehiteli, da jih bo prakticno nemogoce ujeti. Z milijardnim dolgom na svoji grbi še posebej. Sploh pa, ce United v svojem 'teatru sanj' ne bo vec sposoben prirejati spektaklov, za katere so ljudje pripravljeni zapraviti veliko denarja, bo izginil še najbolj trden argument za astronomske cene vstopnic in ce ne bo presenecenja, si lahko obetamo pravi navijaški upor, ki v Manchestru ne bi bil prvi. Klub brez navijacev pac ni pravi klub.

Morda najbolj pomembno vprašanje, ki se ob zaskrbljujoce visokih rdecih številkah poraja - kako bo z Manchester Unitedom leta 2012, ce bo Evropska nogometna zveza (UEFA) uresnicila svojo napoved in iz evropskih tekmovanj izlocila vse zadolžene klube? Priletni Malcolm Glazer ni Roman Abramovic (Chelsea je odpisal dolgove) ali Mansour bin Zyed Al Nahyan, zato United od Americana denarja zagotovo ne bo dobil, kvecjemu ga bo še vec izgubil.  


Pogoltni Glazerjevi sinovi so si v nekaj letih v razlicnih oblikah izplacali vec kot 50 milijonov evrov!

 NATISNI    
Arsenal hoce Schwarzerja
Vieira ostaja pri Cityju
Odhaja tudi Belletti
Za Ballacka Arabci in... Mourinho!
Milner zopet izpustil trening
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Leta 2001 je angleški amaterski klub Witton Albion po podpisu pogodbe z neko lokalno pivovarno svoj stadion preimenoval v Bargain Booze Stadium, kar ...
EKSKLUZIVNO: Ivica Olic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje