Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje nedelja, 29 maj 2022
Ne predstavljam si življenje brez Playstationa. Moram si kupiti trojko, ampak nimam casa. Ni šans, da bi na priprave odšel brez njega, ne morem si predstavljati. Ce ga ni ob meni, takoj za 30 do 40 odstotkov slabše treniram.
Sebastjan Cimerotic
8. junij 2010
 NATISNI
Jo'Burg: "Dežela" nasprotij
Klemen Kos (foto: Getty Images)

Johannesburg. Mesto, v katerem bi potreboval dva para oci, a obenem mesto, v katerem za trenutek celo pozabiš, da si na tisoce kilometrov oddaljen od stare celine.

Klemen Kos za Nogomanio poroca iz:
JUŽNE AFRIKE Obcutki ob prihodu na prizorišce, v katero bodo v prihodnjih štirih tednih uprte oci celotne svetovne javnosti, so novi in zaenkrat še premladi za mocnejši predznak. Ob navdušenju, ki ga v cloveku pusti na vsakem koraku prisotna evforija, do pomislekov, ali je pred nami prvenstvo improvizacije v katerem bodo nemško logisticno odlicnost zamenjala afriška srcnost, izvirnost in nepredvidljivost.V Johannesburgu je svetovno prvenstvo moc zacutiti na vsakem koraku. Žoge, plakati, napisi na avtobusih, poslovnih zgradbah, na nabiralnikih, drveca vozila z južnoafriškimi zastavicami .. vse skupaj daje vtis necesa posebnega in izjemnega, a zagotovo bo prvenstvo v JAR tudi prvenstvo nasprotij, kakršnega doslej še ni bilo. V mestu, kjer je segregacija prebivalstva nacin življenja in ne pojem iz ucbenikov, je nevarnost in nepredvidljivost moc zacutiti na vsakem koraku. Sprehodi v nevarovanih conah so tako rekoc "prepovedani", že sami pogledi na johannesburški vsakdan iz varnega zavetja avtomobilskih stekel pa dajejo jasno sporocilo, da bo navkljub evforiji SP dogodek na katerem bo pazljivost mocno zaznamovala slog življenja tujih obiskovalcev. Johannesburg ni mesto za "flegmatike". Tudi v nekaj pogovorih z lokalnim prebivalstvom nam je bilo hitro zelo jasno priporoceno, naj se nepisanega 2prirocnika za obvladovanje mesta" držimo vestno.

Del slovenske novinarske ekspedicije je nastanjen v varovanem obmocju, katerega varnostniki varujejo na vec korakih. Medtem ko je Johannesburg nevaren in predvsem ponoci povsem neprimeren za odkrivanje "raziskovalne" žilice, je Sandton druga zgodba. Sandton je povsem zahodnoevropsko mesto s hitrim in modernim slogom življenja, ki ni prav nic drugacno od podobnih mest na stari celini. Moderne zgradbe, moderni ljudje, ciste ulice, velikanska nakupovalna središca, prestižni hoteli … a to ni Afrika. To tudi ni Johannesburg in to ni mundijal v JAR.

Sicer je iz osebnega vidika za nami izredno naporen dan. Pot iz Brnika do baze v Sandtonu je bila dolga skoraj cel dan, casa za pocitek, kaj šele spanec, pa ni bilo. Zanimiv je bil obisk medijskega centra FIFA v Soccer Cityju – tudi obisk samega prizorišca je najbolj simbolicen prikaz Južne Afrike v casu mundijala. Blešcec stadion, a okolica, ki niti najmanj ne kaže na to, da bo na taistem prizorišcu cez nekaj dni SP dvignilo jadra. Pešcena tla, redki "volunterji", nobenega "štanta" .. skratka nic. Bo še zelo zanimivo.


 NATISNI    
Robben bo igral proti Danski
Brazilci so se naucili kletvic
Nemir v francoski reprezentanci
Ilic: Angleži, pricakujte težave
Angleški obožuje kartone
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Bixente Lizarazu velja za enega najboljših baskovskih nogometašev vseh casov. Leta 1969 rojeni bocni nogometaš, ki v višino meri vsega 169 centime...

Ekskluzivno: Stevan Jovetic
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje