Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje sobota, 22 januar 2022
Luis Figo mi je rekel naj ubranim dve enajstmetrovki. Ubranil sem tri in mu na koncu povedal, da sem dve ubranil zanj, eno pa zase.
Ricardo
27. april 2010
 NATISNI
Na novo spisani zakoni
Klemen Kos (foto: SPS)

Koper je v letošnji sezoni na glavo obrnil vse nepisane nogometne teorije in se suvereno povzpel do svojega prvega velikega naslova. Težo le tega bo pokazal cas.

Po Olimpiji, Mariboru, Gorici in Domžalah je Slovenija v casu samostojne države dobila še petega prvaka. Ta v prvenstvo ni krenil kot favorit, temvec je sprva služil bolj kot "matica", v kateri so užaljeni samooklicani ocetje nove Olimpije iskali zadošcenje po dokazovanju svoje pravice. Ti posamezniki so dokazali, da imajo vešcine, ki jih doslej v slovenskem nogometu še nismo videli – zares znajo klub cez noc obrniti na glavo ter ga iz shiranega kljuseta spremeniti v mustanga. Sijajno, toda brez odgovora na kljucni vprašanji – za koliko in za kakšen namen.

Klubski ustroj se je v Kopru spremenil cez noc. Potem, ko je koprska barka uspešno splavila, je naslov prvaka postal nujen cilj – že v poletnem prestopnem roku je tako Koper skušal svoje ambicije podkrepiti z Etienom Velikonjo, kar je bil jasen signal, da se želijo Pavlin & sodelavci od prvoligaškega nogometa posloviti s spomenikom v obliki naslova. Da želijo prodajati sanje, ceprav za te ni nikakršne podlage. Pavlinu gre cestitati predvsem pri nabiranju podpore (morda se je te vešcine naucil v svoji politicni karieri) – vse okoli sebe (in morda še samega sebe) je uspel prepricati v to, da ima Koper "material" za naslov, hkrati pa mu je uspelo "zlobirati" še prenovo koprskega stadiona. Za to delo si vsekakor zasluži pohvalo.

O starostni in kadrovski strukturi koprskega kluba je bilo napisanega že veliko. Naslov je posledica suverenosti osrednjih koprskih akterjev, še bolj pa nezrelosti in nizke kakovosti ostalih ekip v državnem prvenstvu. Prvic doslej je namrec naslov prvaka osvojilo moštvo, ki je skregano z vsemi nepisanimi nogometnimi zakoni: sestavljeno je bilo tako rekoc tik pred pricetkom prvenstva, osrednji akter igre je 38-letni veteran, ki je prvoligaški nogomet nazadnje okusil pred sedmimi leti, jedro moštva pa tvorijo igralci v zenitu svoje kariere. Bi v katerem koli drugem prvenstvu upali staviti na ekipo s kar sedmimi tridesetletniki (oziroma štirimi, ki štejejo vec kot 33 let) v zacetni enajsterici?  O bedi ostalih ekip dosti pove tudi podatek, da ima Koper štiri kroge pred koncem celo priložnost za nov rekord po številu zbranih tock, odkar se pri nas igra 36-krožni sistem. Ta rekord si sicer lastijo Domžale, ki so v sezoni 2007/08 osvojile 76 tock, torej sedem vec kot jih je Koper zbral v prvih 32 krogih.

Olimpija in Maribor sta naslove osvajala na racun svoje tradicionalno pogojene prevlade v slovenskem prostoru, Domžale in Gorica pa na racun odlicne vzgoje lastnih kadrov. Koper ni ne eno, ne drugo. Je projekt, ki je bil zastavljen izrazito kratkorocno in ki slovenskemu nogometu ne prinaša nicesar. V moštvu pravzaprav ni igralca, ki bi imel kakršnokoli tržno (ali potencialno reprezentancno) vrednost (izjema so odkritje sezone Dalibor Radujko in brata Struna, pa še ti so lahko le muhe enodnevnice) in že dan po osvojenem naslovu se lahko vprašamo, koliko casa bo ta ekipa sploh ostala skupaj. Miran Pavlin bo z Amirjem Karicem slej kot prej koncal nogometno kariero, Dare Vršic, verjetno najboljši prišlek v zimskem prestopnem roku, se bo vrnil v tujino, steber obrambe Aleksander Rajcevic pa je –  znova skregano z vsemi naceli zdravega razuma – klub zapustil le dan po osvojenem naslovu. Brez omenjenih štirih igralcev je Koper lahko znova le ekipa, ki bi se tako kot pred dvema letoma borila za obstanek in ki bi ji na racun cene za naslov grozila današnja usoda propadajoce Drave. Sploh ce se bodo v Kopru v želji po dostojnem nastopu v Evropi iracionalno okrepili.Tudi zato se poraja vprašanje, ali je Miran Pavlin zares storil kaj vec kot potešil svoje osebne ambicije. Pa še te so sila vprašljive – le kaj 38-letniku pomeni naslov, ki ga je v svoji karieri že osvojil? Prinaša osebno zadošcenje, ki pa vsaj njegovega starega kluba kaj dosti ne gane. Tudi po osvojenem naslovu, ki tako ali tako bolj kot Pavlinove voditeljske zmožnosti potrjuje le dejstvo, da je pri poznih letih še vedno za slovenske razmere vrhunski igralec, v Ljubljani obžalovanja po njegovem odhodu ni cutiti.

Cloveku z ambicijami, da postane eden od vlecnih konjev slovenskega nogometa, sicer delo športnega direktorja ni kaj prida uspelo. Dober športni direktor bi danes razpolagal s tržnim potencialom in bi tako nepricakovan naslov prvaka moral znati unovciti. Pavlin je dobil le medaljo v osebnih vitrinah, a že v casu slavju izgubil nosilca obrambne vrste Aleksandra Rajcevica, katerega mu je speljal dolgoletni zaveznik Zlatko Zahovic. Skorajda komicna je tudi vloga trenerja. V normalnem svetu bi Nedžad Okcic za cudežni naslov z veterani moral postati najmanj novi slovenski Fabio Capello, tako pa se v Kopru daje vtis, da je bil Okcic bolj spremljevalec koprskih uspehov kot njihov kreator. Ves motivacijski, avtoritarni in prakticni del njegovega posla je namrec opravil Miran Pavlin.

Zaradi ocitkov spletkarjenj, samovšecnosti (in verjetno tudi politicne angažiranosti) Pavlin danes v slovenskem prostoru ne uživa takšne priljubljenosti kakršne bi si želel. Tudi javnost v Kopru ga ni sprejela kot heroja in tudi osvojen naslov prvaka odnosa navijacev ne bo spremenil.  Pavlin na ocitke odgovarja kot "nevošcljivost nevednežev", a pri tem ocitno ne dojema, da individualne trofeje in naslade v športu kot je nogomet niso magnet za javnost. Letošnja sezona je bila izkorišcena in zapravljena za osebni boj in zmago užaljenih, ki pa so s svojo zmago potešili le osebne zamere, a bili boj, ki javnost pušca apaticno. V kontekstu zgodovine bo koprski naslov le sol na ranjenem in povsem zdelanem slovenskem klubskem nogometu. Na njem se prihodnosti ali novih stebrov moci ne da graditi.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Eden najbolj znanih nogometnih parov vseh casov sta verjetno pred leti tvorila Ronaldo in Milene Domingues. Zvezdnik AC Milana in obcasna manekenka s...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje