Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
V zacetku sem treniral judo, potem pa enkrat ali dvakrat ni bilo trenerja na trening in smo cakali pred šolo v Štepanjskem naselju, kar nekaj nas je bilo, potem pa je prišel trener Franjo Franceškin in dejal: "Pojdite vi fantje raje v nogomet, tule ni prave resnosti." Tako nekako nas je usmeril v nogomet, da smo priceli trenirati.
Slaviša Stojanovic
12. marec 2010
 NATISNI
Od bedakov do junakov
Sanel Konjevic (foto: SPS)

Bo afera "keš" trajno prizadela našo reprezentanco? Kolumnist Nogomanie Sanel Konjevic v svoji najnovejši kolumni razglablja o trenutno najbolj vroci nogometni temi pri nas.

Naslovni stavek se nanaša na vse akterje afere ''keš'', ki je v preteklem tednu zaznamovala slovenski nogomet, predvsem v povezavi z reprezentanco in njenim predsednikom kot vodjo NZS. Veliko je bilo napisanega o tem, številni znani in neznani nogometaši in drugi nogometni funkcionarji so mirili strasti in podajali svoja stališca o zgodbi, in tudi sam ne morem mimo - predvsem zaradi dejstva, da govorimo tudi o morebitnem odhodu predsednika NZS.

Upal bi si trditi, da navijace in druge nogometne navdušence ne zanima, koliko denarja bo zaradi uvrstitve na svetovno prvenstvo prejel posamezen nogometaš, clan strokovnega štaba ali vodstva NZS. V vsakem primeru so nam polepšali letošnje poletje, in seveda lanskoleten zakljucek leta. Ne glede na ''afero'' jih bomo imeli radi, stiskali pesti celo poletje, nekateri se bomo nenazadnje odpravili na konec sveta samo zato, da jih lahko spodbujamo.


Ivan Simic je po sporu z reprezentanti ponudil svoj odstop s funkcije predsednika NZS.

Krivca v tej zgodbi je nesmiselno iskati. Kvecjemu so krivci oziroma odgovorni za nastalo situacijo vsi vpleteni. Ce pogledamo nazaj, vidimo, da denar v nobenem trenutku naše druge nogometne pravljice ni imel pomembnejše vloge. Ce bi nogometaše pred zacetkom kvalifikacij ali pa pred zadnjo tekmo vprašali, kako mocno si želijo nastopa na SP, bi verjetno vsi v en glas odgovorili, da bi tudi placali za nastop. Danes pa slišimo, da si poleg zasluženega denarja (to jim nihce ne oporeka), želijo še dodatnih ugodnosti za družine, ki pa po mojem mnenju niso v neposredni povezavi z uspehi nogometašev in bi bile takšne nagrade najmanj moralno sporne.

Novo vodstvo NZS je podedovalo dogovor o premijah za morebiten nastop, a ocitno niso niti sami verjeli v nov slovenski nogometni cudež. Sponzorskih pogodb in morebitne razdelitve zneskov se tako ocitno niso niti dotaknili, dokler te niso prišle v realizacijo. To je med drugim tudi znak, da nekateri zaposleni na NZS, ki bi morali skrbeti za to podrocje, niso opravili svojega dela tako, kot je treba.

Ni dvoma, da se je dogovora, kakršnega koli že, treba držati. O sprenevedanjih, ko nisi pripravljen za pogajanja, tu ne bi govoril. Kajti ce veš, kaj hoceš doseci na pogajanjih, se je treba nanje tudi pripravit, ne pa da se znova in znova vracaš za mizo z dodatnimi zahtevami.  To je osnova vsakega pogajanja v poslovnem svetu.

Tudi o mogocnih prišepetovalcih v ozadju ni treba zgubljati besed  - kjer je dim, je verjetno tudi ogenj, predsednik NZS pac že od samega zacetka v NZS nima popolne podpore. Dejstvo je, da sam ni uspel speljati zadeve, kot si jo je zamislil, hkrati pa je iz pogajanj izkljucil ostale clane izvršnega odbora. Res pa, da je z ekstra uspešnim PR-jem vrgel žogico igralcem, predvsem Korenu. Ta je po mojem mnenju uspešen igralec, a nikakor ustrezen za resnicnega kapetana reprezentance. Pravi kapetan bi po mojem prepricanju moral premišljeno nastopati pred sedmo silo, ob tem pa nikakor ne bi smel javno govoriti cez predsednika krovne zveze – ne glede na to, kakšen ta je. Profesionalen odnos zahteva pac profesionalnost tudi na podrocju javnega nastopanja, ki je del obveznosti nekega voditelja ekipe.

Skratka, junija nam bo srce še bolj bilo za Slovenijo, enim v JAR, drugim doma. Sam sem bil prisoten kalvariji v Južni Koreji in lahko recem, da ni bil najboljši obcutek biti prica takšnim pripetijam na dogodku, kakršen je svetovno nogometno prvenstvo.

Mislim, da ob teh dogajanjih bolj trpijo navijaci kot pa malce bolj prazen žep naših junakov z igrišca ali pa ego šefa NZS. Zato predlagam hitro in dokaj neboleco rešitev za vpletene akterje  — vsi skupaj naj glede na navedene zneske (nekje 150 tisoc EUR naj bi prejel vsak clan prve enajsterice)* dolocen odstotek namenijo vsem tistim, ki so kupili aranažmaje v JAR, in se jim s tem zahvalijo za vse tisto navijanje, spodbudo in podporo, ki so je bili in je še bodo deležni v prihajajocih tekmah. Vodstvo NZS pa lahko kot dodatek omogoci še prost vstop na tekmo z Novo Zelandijo. To naj bo skupen projekt, zato naj Koren in Simic skupaj stopita pred medije, javnost in navijace, in ga skupaj predstavita. Garantiram, da bo na tekmi z Novo Zelandijo srce ne samo bilo, temvec razbijalo za Slovenijo. Da o JAR ne govorimo! Bi pa zagotovo spet govorili o junakih, namesto bedakih.

*Ce bi upoštevali dejstvo, da bo vsaj 500 Slovencev odšlo v JAR in ce govorimo o samo 1% nagrade, ki bi ga igralci, strokovni štab in NZS namenili navijacem bi slehernega potnika v JAR taka gesta nagradila s piclih 150 EUR, ki pa bi zaradi svojega namena imela vsaj 10x vecjo vrednost.


Robert Koren se je v vlogi kapetana - glasnika reprezentance - zoperstavil predsedniku Simicu.

O AVTORJU

Sanel Konjevic je po izobrazbi diplomirani ekonomist, v nogometnih krogih pa je poznan kot dolgoletni igralec in funkcionar, ki je najvecji del svoje športne kariere zapisal Ježici oz. Interblocku. V tem casu si je nabral veliko izkušenj in znanj, dandanes pa si je zadal nov ambiciozen cilj -  zagnal je delovanje clanske ekipe na Svobodi z željo, da klub vrne na mesto, kjer je nekoc že bil. Sanel Konjevic bo svoje bogate izkušnje iz sveta nogometa odslej prenašal tudi bralcem Nogomanie v obliki kolumn, v katerih bo predstavljal svoj pogled na delovanje in zakulisje slovenske nogometne scene.

Prejšnji clanki

Klientelizem na tujem ne deluje
Polprofesionalizem po skandinavsko 
Športni direktor: Alfa in omega

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Branilec Haitija Ernst Jean-Joseph je leta 1974 postal prvi nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev, pri kateremu so v krvi našli sledi nedovolj...

Slovo Igorja Tudorja
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje