Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje torek, 18 januar 2022
Samo cu ljencariti, da mi se mišici pretvore u špek!
Eduardo Da Silva
4. marec 2010
 NATISNI
Slovenija na barikadah
Klemen Kos (foto: SPS)

Prijateljski obracun s Katarjem je povsem zasencila afera, ki je na NZS ustvarila dva pola. Prvega predstavljajo igralci, drugega vodstvo zveze na celu z Ivanom Simicem.

V slovenskem nogometu velike zmage ocitno stanejo veliko. V Južni Koreji je bila cena za uvrstitev na SP popoln razkol v moštvu in spor, ki traja še danes, po drugi uvrstitvi na SP pa je znova zasmrdelo po starem "deja vuju". Prijateljska tekma s Katarjem, ki mimogrede selektorju Keku ter javnosti ni dala prav nobene nove informacije, naj bi služila kot priprava na osrednji dogodek leta, a v zadnjih dneh so se Kek, igralci in vodstvo NZS ukvarjali predvsem z ekonomijo. Milijonska nagrada FIFA za uvrstitev na SP je past prav za manjše nogometne zveze kakršna je denimo slovenska – enormen pritok kapitala, ki povsem poruši stare hierarhije in z vseh možnih vetrov zvabi oportunizem.Zadnji dnevi so bili vsekakor sila turbulentni in povsem nasprotni s sliko o slogi, ki naj bi vladala po velicastni uvrstitvi na mundial. Javnost je upraviceno zmedena. Delitev denarja vselej zbuja moralne pomisleke, a po drugi strani so slovenski nogometaši trenutno vendarle heroji. Dejstvo je, da je timing s strani nogometašev popoln, saj bi marsikdo perece vprašanje glede delitve prihodkov najraje pometel pod preprogo, a zdaj je žal za kaj takega prepozno. Medijsko obracunavanje med reprezentanti, katere zastopa kapetan Robert Koren, in predsednikom NZS Ivanom Simicem, je namrec doseglo vrhunec. Simic se je pojasnjevanja tematike lotil na precej nenavaden nacin. Na Dnevnikovi spletni strani je sam komentiral zapise in pojasnjeval svojo plat zgodbe (nedvomno presedan v slovenskem medijskem prostoru), a naletel na gluha ušesa. Stopnjo retorike je  mocno zaostril celo ponavadi rezervirani Koren, ki je brez pomislekov Simicu zabical naj "opravlja svoje delo in naj ne blati ugleda igralcev v javnosti." Od kje in zakaj je pocilo med igralci in vodstvom NZS, je težko sklepati, a slišati je moc marsikaj. Od tega, da igralci niso zadovoljni s Simicevo avtokracijo, do tega, da vodstvo NZS sploh ni vec zaželeno v slacilnicah. Glede na to, da je Koren sam priznal, da je komunikacija s Simicem na minimumu in da z njim komunicira le še preko posrednika, verjetno govorice niso dalec od resnice. Simic je vsekakor storil nekaj takticnih napak. Iz Davcne uprave je prenesel vojaški stav zagovarjanja svojih argumentov, kar lahko daje vtis pretirane arogance. Ker je predsedovanje Nogometni zvezi le bolj castna funkcija, ki je povezana tudi z emocijami, takšna taktika dolgorocno zagotovo ni najbolj uspešna. V tem delu opravljanja svojega dela bi Simic zagotovo lahko zgled našel v svojem predhodniku, ki je – ce ne drugega – znal zdrahe dolgo casa držati v svoji hiši.

V luci nesoglasij med Simicem in vplivnejšimi clani reprezentance je morda moc razumeti tudi zgodbo o delitvi prihodkov. Zdi se namrec, da gre bolj kot za denar za boj, cigav vpliv bo prevladal. Po ekonomski plati se zdi, da so zmagali reprezentanti – ponavadi so nagrade podeljene po principu 50-50 (tako imajo denimo urejeno na Hrvaškem pa še mariskje), precej nenavadna pa je tudi silna vpletenost igralcev v vse marketinške akcije, ki jih bo NZS opravila v casu do pricetka svetovnega prvenstva. Drugo vprašanje je, kdo dobiva moralno bitko. Zagotovo ne nogometaši, saj bo javnost sila težko simpatizirala s strujo, ki že tako letno zasluži tudi do 20-krat vec kot znaša povprecna bruto placa v Sloveniji.

Slovenski šport in velike slovenske zmage imajo žal en precej neroden skupen imenovalec. O denarju je bilo govora po Kozmusovi kolajni na olimpijskih igrah, denar je razklal slovensko hokejsko reprezentanco in denar je unicil vse kar je v zadnjih letih bilo storjenega pri košarkarjih. Upajmo, da denar ne bo odplul še harmonije, ki je slovenske nogometaše lani popeljala v Južno Afriko.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Fabio Capello je dandanes angleški selektor, hkrati pa je v Angliji Capello znan tudi po svojem dosežku iz casa svoje nogometne kariere. Davnega leta...
Ekskluzivno: Franco Baresi
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje