Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
V Moskvi tekma že poteka, saj so Rusi v casovni stiski, kar se tice nas.
Primož Gliha
3. februar 2010
 NATISNI
Zima bolj vroca kot poletje
Klemen Kos

Januarska prestopna tržnica je pri nas minila v znamenju številnih presenecenj in velikopoteznosti. A ob blišcu je bilo veliko tudi kolateralnih žrtev.

Za slovenski prestopni rok je bilo v navadi, da je tujina vselej vzela precej vec kot dala. Izstopajoci igralci so redno izkorišcali vsak klic iz tujine, to zimo pa so faksi slovenskih prvoligašev bolj ali manj mirovali. Razloga sta verjetno dva – kaj dosti dobrih nogometašev pri nas že tako ni, kot drugo pa tujci danes dobro premislijo tudi kadar je potrebno na racun nakazati "le" nekaj sto evrskih tisocakov. Od omembe vrednih igralcev so odšli le Luka Elsner, Džengis Cavuševic, Marko Popovic in Matjaž Rozman. Za omenjene bi težko dejali, da so plod tržne žilice slovenskih športnih direktorjev, temvec bolj tisti, ki so z obema rokami zgrabili nepricakovano priložnost. Na izhodnih vratih torej bolj ali manj suša.


Dolgoletni kapetan Domžal Luka Elsner je zapustil potapljajoco barko in bo odslej reševal Prelogarjevo Austrio iz Celovca. FOTO: SPS

Ponavadi smo prestopni rok ocenjevali glede na število in višino iztrženih odškodnin, a tokrat je zgodba drugacna. Tržnica je bila precej pestra, nepredvidljiva in na trenutke celo šokantna. "Šokantnih" zgodb ne primanjkuje – prestop mladega Omladica iz Velenja k Olimpiji, transformacija Zorana Pavlovica v Dravinega "dvojnega agenta", povratek nekdanjega reprezentanta Dareta Vršica v nekoc obubožani Koper ter Olimpijin ulov nekoc vec milijonov evrov vrednega Crnogorca Milana Purovica. Ce to primerjamo z aktivnostmi v zadnjih prestopnih rokih, bi januarskemu mirno lahko podelili kakšnega oskarja za izvirnost.

O velikih zmagovalcih prestopnega roka je težko govoriti. Koper je ujel Vršica in Darija Bišcana, kar je vsekakor sila nenavadno za klub, ki je v preteklih letih predvsem na racun zaspane uprave svoje najboljše igralce brezplacno pošiljal v Maribor. Športni direktor Pavlin naslov hoce za vsako ceno in to dobesedno – ce naslova ne bo, bodo stroški ostali, prihodnost kluba pa bo (ponovno) negotova. Koper se navzven širi ter daje vtis stabilnosti, a okostnjaki pri nas praviloma pokukajo že kmalu. Nevarna igra, ki je doslej odnesla in po prstih udarila že številne. Ob tem ne gre prezreti tudi dejstva, da Pavlin še naprej vestno skrbi za svoje bližnje. Bržkone le on ve, zakaj Koper danes potrebuje njegovega necaka Luko in "varovanca" iz Ljubljane Davorja Bubanjo.


Nik Omladic je po dolgem casu mlad nadarjen slovenski nogometaš, ki je na odhod v tujino pripravljen pocakati. FOTO: Danijel Matijaško

Podobno bi lahko dejali za Olimpijo. Nik Omladic in Milan Purovic sta paši za zvezdnikov lacne ljubljanske navijace, a ponovno se, tako kot v koprskem primeru, porajajo vprašanja, ali za temi potezami stojijo cvrste kalkulacije. Zaradi stare slave danes Olimpija najboljših ne more vec loviti s "šarmom", temvec le še z denarjem. Ocitno ga je bilo vloženega kar veliko, morda pa malce preseneca dejstvo, da je "velika Olimpija" pricela rasti že pred odprtjem novega stadiona v Stožicah.

Tudi ostali niso sedeli križem rok. Maribor je presenetil s povratkom Suada Filekovica, ki je še pred šestimi meseci Ljudski vrt zapustil po pravi vojni besed, Drava je vse stavila na direktorsko virtuoznost direktorskega zelenca Zorana Pavlovica, presenetili pa so tudi v Velenju, kjer so vrzel z odhodom Omladica zapolnili z Rokom Kronavetrom, ki predstavlja povsem spodobno zamenjavo.

Ce o zmagovalcih ne moremo govoriti, lahko vec povemo o poražencih. To so dandanes tisti, ki po 31. januarju v svojem predalu še vedno nimajo podpisane pogodbe. Brezposelni torej. Takšnih je pri nas toliko, da bi iz njih sestavili povsem zgleden prvoligaški klub. Naj jih omenimo le nekaj: Ermin Rakovic, Amer Jukan, Uroš Korun, Aleš Kokot, Jan Pahor, Borut Semler, Patrik Ipavec, Andrej Prejac in Martin Pregelj. Kot prosti igralci si nov klub sicer še lahko poišcejo, a vecina slovenskih ter tujih klubov je letošnje kadrovanje že koncala. Omenjeni igralci so kolateralne žrtve krize, ki navkljub zgoraj omenjenemu "blišcu", še vedno najeda slovenski klubski nogomet.


Nekoc najbolje placani slovenski nogometaš v SNL Ermin Rakovic danes zadetke zabija za selekcijo SPINS-a. FOTO: SPS

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

V sezoni 1945/46 je zadnjem mesto v mehiškem prvenstvu osvojil klub Monterrey, ki je na tridesetih tekmah izgubil 21-krat, prejel pa kar 133 golov...

Rdeci vrag že 20 let
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje