Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 27 januar 2022
Soigralci so se mi smejali, ker sem pretekel 50 metrov za brez veze.
Simone Barone
23. november 2009
 NATISNI
Grozi nam amaterizem
Miran Zore (foto: SPS)

Že res, da bomo igrali na svetovnem prvenstvu, toda po drugi strani nam grozi izguba profesionalne lige. Intervencija Nogometne zveze Slovenije (NZS) je vec kot nujna.

Skorajda en teden je že od senzacionalne uvrstitve slovenske nogometne reprezentance na svetovno prvenstvo. Evforija pa še kar traja. Nogometne novice preplavljajo prav vse omembe vredne slovenske medije, nogomet je te dni med prioritetnimi temami pogovorov Slovencev. Prav je tako, slavje in spoštovanje so si nogometaši s selektorjem Matjažem Kekom nedvomno zaslužili. Žal casa za obsežnejše proslavljanje ni, kajti naše reprezentante so že dva dni po tekmi cakale klubske obveznosti. Klubski nogomet pa je v ospredje, kolikor je to pri nas pac mogoce, stopil tudi v Sloveniji.

Obracun s stavami je obvezen
Po minulem koncu tedna, ko je bil odigran 18. krog Prve lige, smo dobili potrditev že znanega - nogometna evforija pri nas ostaja v izkljucni pristojnosti reprezentance. Na klubski ravni nas, da bi se po zanimivosti in priljubljenosti približali reprezentanci, caka še zelo veliko dela. In predvsem dela se morajo zdaj, ko je reprezentancnega ciklusa konec, lotiti pristojni, zacenši s predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS) mag. Ivanom Simicem. V prvi vrsti je potrebno iz nogometa izlociti tiste, ki mu s svojo kriminalno dejavnostjo škodujejo. Predvsem posameznike, ki naš klubski nogomet unicujejo z ilegalnimi stavami, ki vodijo v namešcanje tekem. Ne zatiskajmo si oci, dogaja se tudi pri nas. Predsednik NZS je obljubil, da se bo žgocega problema, ki naši že tako ne prevec cenjeni ligi še dodatno niža rating, lotil takoj po dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Kvalifikacij je konec, gospod predsednik, na potezi ste


V Prvi ligi nogometaši na mesec zaslužijo le nekaj sto evrov, kar jim komajda zadošca za skromno preživetje.

Skrcil se bo bazen potencialnih reprezentantov
Niso pa zgolj stave problem slovenskega klubskega nogometa, v katerem se vse številcnejši nogometaši dandanes ukvarjajo prvenstveno z eksistencialnim vprašanjem. Mesecni dohodki v višini nekaj sto evrov so za ligo, ki naj bi bila profesionalna, nedvomno velika sramota. Še vecja sramota pa je, da mnogi ne dobijo niti tega. Pocilo je v Muri, Primorju, Interblocku in Dravi, tudi v preostalih klubih se otepajo financnih težav. Tudi pri prvaku Mariboru. Dodatno krcenje proracunov je zato povsem realna in tudi že napovedana opcija, ki pa bo za seboj pustila opustošenje. Bazen profesionalnih igralcev bo zožilo na manj kot sto igralcev, kar je vec kot zaskrbljujoc podatek. Slovenska reprezentanca ima v svojih vrstah trenutno resda zgolj enega igralca iz slovenske lige, vendar to ne spremeni dejstva, da so bili Robert Koren, Samir Handanovic, Valter Birsa in ostali reprezentanti vzgojeni v slovenskih klubih. Ce bodo klubi zmanjšali število profesionalnih nogometašev, to za prihodnost naše reprezentance zagotovo ne bo dobro. Domžale, Olimpija, Maribor, Koper in ostali klubi namrec že danes vzgajajo igralce, ki bodo v prihodnosti zastopali barve Slovenije. Še vec, mnogi strokovnjaki, med njimi tudi Bojan Prašnikar, celo menijo, da bi morali prvo ligo razširiti na dvanajst klubov, saj bi na ta nacin dobili še širšo bazo igralcev.

Na potezi je NZS
NZS mora ukrepati. Preživetje profesionalnega klubskega nogometa v Sloveniji je na kocki. Predsednik Simic je sindikatu SPINS že obljubil pomoc pri ustanovitvi t.i. garancijskega sklada, ki bo opeharjenim igralcem pomagal preživeti, hkrati pa bo preganjal klube, ki ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti. To je le eden od potrebnih ukrepov, ki se morajo zgoditi v bližnji prihodnosti, da se ne bi uresnicile napovedi skeptikov, ki pravijo, da Sloveniji polprofesionalna prva liga, po švedskem vzoru, ne more uiti. Uvrstitev slovenske reprezentance na svetovno prvenstvo nas torej ne sme zaslepiti, ne sme niti zakriti vseh težav, ki se pojavljajo v našem klubskem nogometu. Ravno nasprotno. Pozitivne ucinke (financni prihodki, naklonjenost javnosti, politike…), ki jih prinaša, mora NZS, za katero se vcasih zdi, da se klubskemu nogometu premalo posveca, v interesu tako reprezentancnega kot tudi klubskega nogometa maksimalno izkoristiti.


Ivan Simic, z njim pa tudi slovenski nogomet, imata na svoji strani slovensko politicno vodstvo s premierjem Pahorjem in predsednikom Türkom na celu.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug

Argentinski branilec Mauricio Taricco je poskrbel za enega najhitreje koncanih sodelovanj s klubom v zgodovini nogometa. V Buenos Airesu rojeni no...

Intervju: Bojan Prašnikar
Nogomanija d.o.o. © 2022 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje