Nogomania Rubrika
Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje cetrtek, 9 julij 2020
Povedal bom zanimivo stvar. Verjamem, da deset igralcev v reprezentanci ne ve, kako je ime Andreju Pecniku. Pri nas se vse dogaja tako hitro, da niti ne vedo, kako mu je ime. Vedo sicer, da je Pecnik, to je pa tudi vse.
Branko Oblak
9. november 2009
 NATISNI
Odpira se Pandorina skrinjica
Klemen Kos (foto: SPS)

Pred reprezentancnim odmorom slovenski klubski nogomet razjeda afera, ki je bila (pre)dolgo tabu tema: kdo in kako pri nas iz ozadja obvladuje nogomet?

Pred dvotedenskim reprezentancnim odmorom je žal (ali pa na sreco, saj je javno zanimanje za nogomet na vrhuncu) izbruhnila afera, ki bi lahko precej zamajala temelje slovenskega klubskega nogometa. Kotel namešcanja tekem, ilegalnih stav in korupcije je izbruhnil in dolgoletna tabu tema danes odpira javne razprave o verodostojnosti prvenstva samega. Napocil je cas, ko bodo morali pobudo prevzeti pristojni organi.

Zanimivo in kar malce osupljajoce je dejstvo, da številni akterji znotraj nogometnega ustroja nad izbruhom stavnih afer niti niso prevec preseneceni. A jasno, nihce o tem ne želi spregovoriti naglas. Špekulacije in imena so marsikomu poznana, nenazadnje celo navijacem in širši javnosti. Drugace bi si težko razlagali plakat, ki so ga ljubljanski Green Dragonsi pripravili za "dobrodošlico" nekdanjima clanoma Olimpije Miranu Pavlinu in Amirju Karicu.

Slovenski klubski nogomet poceni razprodaja svoj minimalen ugled. Govori se, da je vcasih že nekaj tisoc evrov dovolj za kakšno "napakico", a cena, ki jo placuje naš nogomet je gromozanska. V casih, ko navijaci tudi ob brezplacnem vstopu bržkone ne bi napolnili prav nobenega slovenskega stadiona, afera zgolj še dodatno znižuje kredibilnost prvenstvu in pod vprašaj postavlja slehern nenavaden rezultat. Iz športnega vidika je super, ker pri nas vsak lahko premaga vsakogar, še bolj pa takšno stanje ustreza tistim, ki na racun te vcasih nerazumljive nepredvidljivosti bogato služijo. V kolikor so ilegalne stave in koprsko-mariborski karteli zares tako uspešni in prodorni kot je moc sklepati po govoricah, dejansko o slovenskem nogometu ne vemo nic. Ne vemo, kdo je zares najboljši in kdo najslabši. Sklepati je moc le, kdo v ozadju drži najmocnejše vajeti.

Casov, ko smo se posmehovali bizarnim zgodbam iz Bolgarije, Romunije in ostalih stavcnih oaz, je konec. Predsednik NZS Ivan Simic naj bi se afere lotil po izteku kvalifikacijskega cikla z Rusijo, a vmes se poraja vprašanje, kako smotrno je vse morebitne krivce na pregon odkrito opozoriti nekoliko tednov vnaprej. Tisti, ki so vec let v tajnosti organizirali necednosti v našem nogometu, se verjetno znajo tudi potuhniti dokler tornada ne bo konec. Tako tudi uci zgodovina – v preteklosti se je javno razpravljalo o obsedenosti s stavami nekaterih posameznikov (v teh zgodbah praviloma kraljujeta Ermin Rakovic in Amir Karic), še vec pa je bilo govora o kratki epizodi srbskega poslovneža Georga Subana. Veliko dima, nic ognja. Doslej organi pregona niso raziskali še prav nobenega najmanjšega namiga in celotni zadevi namenjali minimalno pozornost. Neupraviceno, saj v ozadju verjetno poteka boj za sto tisoce evrov in boj, ki lahko tudi usodno vpliva na kariere posameznikov in njihovo preživetje.

Ceprav se zdi, da je problem neobvladljiv in globoko zakoreninjen v vse strukture, rešitev le ni tako dalec. Kriticni so posamezniki in ne celotni kolektivi, saj je težko verjeti, da bi za necednostmi stal celoten klub in z njim vso povezano osebje. Tveganje bi bilo seveda obcutno preveliko. Ko/ce se bo stopilo na žulj glavnim akterjem, se bo vsaj zacasno problematika verjetno stabilizirala. In ceprav se dandanes nogometaši borijo za preživetje, je vsakršno razumevanje tovrstnih dejanj povsem nedopustno. Kriminal je kriminal, ne glede na vse okolišcine, ki ga obdajajo. Naj se torej javna razprava preseli na mesta, kjer lahko pristojni organi vplivajo na spremembe.

 NATISNI    
Krhin bi ostal v Italiji
V mislih le še Alžirija
Trdo igrišce povzroca preglavice
Zaradi skupine smrti še boljši
Triglav v pricakovanju novincev
Kdo bo po vašem mnenju najboljši strelec Slovenije na SP 2010?
Zlatko Dedic
Tim Matavž
Milivoje Novakovic
Zlatan Ljubijankic
Nekdo drug
Vas zanima, zakaj je Karren Brady eden of fenomenov angleškega in tudi svetovnega nogometa? Zato, ker je že kot 23-letna punca postala generalna dire...
Intervju: Bojan Prašnikar
Nogomanija d.o.o. © 2020 - Vse pravice pridržane. Načrt strani | Oglaševanje | Uredništvo | Podjetje